Ultimele cercetări au concluzionat că acizii grași mononesaturați sunt corelați cu scăderea incidenței bolilor și mortalității. Iar producătorii uleiului de alge speră că acest produs poate reintroduce grăsimile bune în dieta noastră. Iată cât de bun este uleiul de alge!
De ce ar trebui să alegi uleiul de alge?
Uleiul de alge este exact ce spune numele său - un ulei extras din alge. Seamănă cu uleiul de rapiță, uleiul vegetal și alte uleiuri folosite pentru gătit. Comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de alge conține o cantitate mai mare de grăsimi bune și un procent mai mic de grăsimi saturate.
Părerea altor specialiști este că aceste afirmații referitoare la uleiul de alge par a fi corecte, însă nu se pot pronunța până când nu sunt realizate mai multe studii.
Cu toate acestea, au fost impresionați de abilitatea companiilor producătoare de ulei de alge de a modifica și personaliza profilul acizilor grași regăsiți în acest tip de ulei.Există sute de specii de alge, care pot fi modificate genetic într-un mod în care să schimbe profilul substanțelor nutrive ale organismului. În acest fel este creat și acest ulei de alge - au fost concepute alge care au grăsimi bune și care sunt cultivate în cisterne masive din oțel inoxidabil. Ulterior, algele sunt presate pentru a extrage uleiul.
Dacă nu îți place ideea că alegele sunt modificate genetic și te gândești la acele alimente modificate genetic pentru a face față pesticidelor, precum și la efectele pe care le are consumul de insecticide din produse asupra sănătății, nu ar trebui să îți faci griji când vine vorba de consumul uleiului de alge.
Algele sunt cultivate într-un recipient steril, așa că aceste îngrijorări sunt nefondate. Punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului de alge este unul ridicat, ceea ce-l face ideal pentru gătit. Punctul de ardere este influențat de conținutul de acizi grași liberi, care se evaporă înainte de alte componente ale uleiului. Prin îndepărtarea acestor acizi grași liberi ai unui ulei (rafinare) poate fi crescut punctul de fum al uleiului. Însă procesul de rafinare elimină și compușii care dau aroma uleiului.
De aceea, uleiul de măsline, care are o aromă puternică, nu este bun pentru gătit la temperaturi înalte. Între timp, mulți alți experți așteaptă realizarea mai multor studii pentru a se putea pronunța în cazul uleiului de alge, însă sunt de părere că acesta este perfect pentru gătitul la temperaturi ridicate.
Posteaza comentariu