„Deși în general alimentele albe sunt considerate deficitare din punct de vedere nutrițional, ciupercile sunt excepția de la regulă. Conțin seleniu, potasiu, cupru, fier și fosfor, minerale care nu se regăsesc prea des în opțiunile vegetale”, a declarat dr. Mitzi Dulan pentru www.goodhousekeeping.com.
Poate ai un tip de ciuperci pe care îl alegi de obicei sau poate îți place să combini texturile diferitelor sortimente. Important este să nu uiți de acest ingredient consistent care îți protejează întreg organismul când prepari rețetele tale preferate. Beneficiile consumului de ciuperci nu se limitează la facilitarea procesului de slăbire ca urmare a numărului redus de calorii, ci vei obține multiple avantaje prin folosirea ingredientului aromat.
Folosite de obicei pentru înlocuirea cărnii, ciupercile vor deveni rapid aliatul tău pentru un plus de energie, evitarea fracturilor și menținerea unui aspect tânăr al tenului.
Iată care sunt beneficiile consumului de ciuperci:
1. Protecția creierului
Ciupercile conțin ergotioneină și glutation, 2 antioxidanți care previn boala Parkinson și maladia Alzheimer, potrivit cercetătorilor de la Penn State. Se recomandă să se consume cel puțin 5 ciuperci pe zi pentru a reduce riscul de afecțiuni neurologice. Modalitățile ideale de preparare pentru conservarea nutrienților sunt rumenirea la grătar sau încălzirea ciupercilor la microunde.
2. Stimularea memoriei
În cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore în 2019 s-a constatat că 2 porții de 120g de ciuperci gătite consumate la nivel de săptămână reduc semnificativ riscul de declin al funcțiilor cognitive.
3. Eliminarea ridurilor
Cei doi antioxidanți din componența ciupercilor protejează organismul de efectele negative ale stresului psihologic, reducând vizibil ridurile, semnele de oboseală și lăsarea pielii. Consumă ciuperci cât mai des pentru a avea un ten strălucitor, fără imperfecțiuni sau semne ale trecerii timpului.
4. Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare
Ciupercile adaugă felurilor de mâncare o savoare mult mai plăcută decât sarea deoarece conțin glutamat și ribonucleotide. Acești compuși creează savoarea denumită umami fără niciun risc pentru funcționarea inimii sau creșterea tensiunii arteriale. O cană de ciuperci nu conține decât 5mg de sodiu, așa că le poți adăuga fără griji la mesele principale sau gustări.
Vei avea la dispoziție o alternativă gustoasă pentru carnea roșie, eliminând caloriile, grăsimea și colesterolul în exces.
5. Fortificarea sistemului osos
Când mergi la cumpărături la supermarket ia neapărat un pachet de ciuperci marcate UVB. Această mențiune îți arată că au fost expuse la lumina soarelui în timp ce au crescut, față de ciupercile care s-au dezvoltat la întuneric. Diferența contează foarte mult pentru că pachetele de ciuperci cu mențiunea UVB au realizat conversia componentului ergosterol în vitamina D. 100g de ciuperci cu expunere UVB vor reprezenta necesarul tău zilnic de vitamina D. În acest mod vei preveni fracturile și reducerea densității osoase odată cu înaintarea în vârstă.
6. Combaterea oboselii
Ciupercile ajută organismul să folosească eficient energia din alimentele consumate și stimulează producția de globule roșii, care transportă oxigenul în tot corpul. Acest beneficiu se datorează conținutului ridicat de riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), acid folic, acid pantotenic (vitamina B5) și niacină (vitamina B3).
Dacă te simți obosit după o zi lungă la serviciu este foarte util să incluzi ciupercile ca garnitură la cină. De asemenea, poți prepara o omletă cu pătrunjel și ciuperci dimineața pentru a-ți începe ziua cu un tonus excelent.
Posteaza comentariu