Anorexia: 6 alimente care o încurajează

Studiile arată că foarte multe fete tinere se percep ca fiind "prea grase", de aceea apariţia tulburărilor de alimentaţie este o problemă frecvent întâlnită. Află de la prof. dr. Mencinicopschi ce alimente pot să declanşeze aceste perturbări ale comportamentului alimentar!

Studiile arată că foarte multe fete tinere se percep ca fiind "prea grase", de aceea apariţia tulburărilor de alimentaţie este o problemă frecvent întâlnită. Află de la prof. dr. Mencinicopschi ce alimente pot să declanşeze aceste perturbări ale comportamentului alimentar!

 

Ce este bulimia şi anorexia?


Anorexia
reprezintă tulburarea emoţională manifestată prin perioade îndelungate de "înfometare", de refuz al persoanei de a se alimenta.

Bulimia este tulburarea emoţională manifestată prin exces alimentar (uneori până la "refuzul gastrointestinal") urmat imediat de vomă, cel mai frecvent, provocată.

 

 

Ce au în comun aceste tulburări de alimentaţie

 

  • ambele perturbă comportamentul alimentar
  • ambele tulbură percepţia imaginii propriului corp.


"Aceste tulburări se pot manifesta ca o distorsiune negativă a imaginii de sine, incluzând <imaginea corpului> - bulimie, fie sub aspectul unei <negări a slăbirii>, dusă uneori până la convingerea delirantă că adolescenta este încă prea grasă, în cazul anorexiei", explică prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa "Şi noi ce mai mâncăm  ... ca să slăbim?".

 

 

Alimentaţia, un factor declanşator al tulburărilor


Primul sfat pe care îl oferă specialistul în nutriţie este necesitatea de a renunţa la alimentele cu un gust nefiresc de bun, artificial. Iată care sunt acestea:

 

1. Alimentele light fără zahăr

Ele nu contribuie la slăbire, ci pot favoriza îngrăşarea, după cum avertizează prof. dr. Mencinicopschi. "Spre deosebire de zahăr, care participă la apariţia semnalului de saţietate, îndulcitorii, care din punct de vedere chimic sunt foarte deosebiţi de zaharoză, nu participă la generarea senzaţiei de saţietate. Acest mecanism declanşează un consum exagerat de alimente".

 

2. Alimentele light fără grăsimi

Pot să declanşeze nevoia de a face excese alimentare, din cauza aditivilor adăugaţi în continutul lor. "Aditivii alimentari pot amplifica dependenţele alimentare, pe lângă perturbarea mecanismelor de reglare a foamei", explică specialistul.

 

3. Alimentele bogate în sare

Aici intră mezelurile, brânzeturile uscate, peştele conservat-afumat, conservele, mâncărurile şi supele gata preparate, chips-urile, cartofii prăjiţi, biscuiţii, produsele de patiserie, fast-food.

 

4. Alimente cu mai mult de 10 grame grăsimi la 100 grame de produs.

 

5. Alimentele cu grăsimi artificiale hidrogenate

Cârnaţii, mezelurile, pateurile de ficat, floricele preparate industrial, fast-food.

 

6. Ciocolata

Are capacitatea de a manipula comportamentul uman, din cauza conţinutul de teobromină, feniletilamină şi salsolinol, potrivit dr. Mencinicopschi care avertizează că "acestea pot să inducă atracţia, uneori bulimică, pe care o manifestă ciocolata, în special asupra persoanelor deprimate".

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

"Dacă suntem preocupaţi de sănătatea noastră şi a familiei va trebui să alegem cu mare responsabilitate alimentele atunci când facem cumpărături. Astfel, vom evita să cumpărăm alimente prea dulci, prea grase, prea sărate şi, mai ales, prea aromatizate, colorate. Apoi, mai trebuie să învăţaţi să preparaţi în casă mâncarea şi să luaţi masa pe îndelete, la orele stabilite, într-o atmosferă calmă. (...) Când vă trece prin cap ceva de genul <mi-e o poftă teribilă de ...> sau <nu ştiu ce am, dar aş mânca numai ...> sau <nu pot renunţa la ...> nu vă culcaţi pe o ureche pentru că sunteţi dependenţi!"

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 11 Iul 2011, 15:26
    pt Alya

    lasa-mi adresa ta de mail daca vrei sa vb

    1
    2

  • Alyia pe 18 Apr 2011, 20:26
    Ajutor!...

    As dori sa vorbesc cu o persoana care a trecut sau trece prin teribila boala- bulimia. Va rog lasati un mesaj...

    8
    2

  • cristina_criss pe 1 Apr 2011, 15:22
    :)

    De la varsta de 10 ani nu mai problemele astea. Sunt o persoana absolut normala. :)

    2
    2

  • cristina_criss pe 1 Apr 2011, 15:17
    vilmaristul :)

    Am trecut si eu cand eram mica prin ce a trecut nepotul tau...si am facut o gramada de analize si tot asa toate bune...am luat si pastile pentru pofta de manacare si nimic. Tot ce eram fortata sa mananc...il dadeam afara...poate as fi mancat cu mare pofta unele mancaruri,dar pur si simplu refuzam sa le mananc din cauza ca imi venea rau...fara am dori asta. Din experienta mea mi-am dat seama ca uneori poate fi si pe cale emotionala: probleme in familie, relatia cu parinti, esti prea emotiv, nu prea reusesti sa-ti faci prieteni, ceilalti te maltrateaza. Sau depinde si cum iti este facuta mancarea...prea gras, prea prajit...nu stiu mai exact. Asta este parerea mea din experinta mea...nu stiu cum este la altii! :) Si nu trebuie fortat prea mult un copil sa manance ceva ce ii provoaca o stare prosta...trebuie sa-i cunosti corpul, trebuie incercat ce-i face bine si ce nu. Binenteles daca vrea numai dulciuri nici asa nu este bine....trebuie observat bine! Pot fi si alte cauze. Eu mi-am zis doar parerea! :)

    3
    1

  • vilmaristul pe 1 Apr 2011, 08:35
    alimentatie

    nepotelul meu,in varsta de 6ani si4 luni,refuza efctiv,samanance anumite alimente,si uneori ar fi in stare sa nu manance nimic toata ziua i am facut toate analizile,sunt bune9in masura in care avem incredere) cum il chemi la masa,il doare burta; i am

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod