Cu un conținut important de proteine și minerale, kamutul poate fi și un ingredient versatil în bucătărie. Chiar dacă a apărut mai recent în oferta magazinelor cu profil naturist, merită să încerci să-l integrezi în preparatele tale favorite pentru un plus de vitamine. Încă din Egiptul antic kamutul a fost recunoscut pentru proprietățile sale benefice, așa că este momentul să transformi puțin aromele clasice și să adaugi kamut când gătești.
Iată câteva rețete cu acest ingredient aromat:
1. Salată de kamut cu morcovi și semințe de rodie
Ingrediente:
Pentru kamut:
- 1 cană de apă;
- 80g de kamut integral, înmuiat în apă în noaptea precedentă și clătit cu apă rece.
Pentru salată:
- 3 morcovi medii, tăiați felii;
- 6 linguri de stafide aurii;
- 3 linguri de suc proaspăt de portocale;
- 1 lingură de suc de lămâie;
- 1 lingură de miere;
- ¼ linguriță de scorțișoară;
- ½ linguriță de sare de mare fină;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 30g de nuci mărunțite;
- 100g de semințe de rodie.
Cum se prepară:
Pentru a pregăti kamutul amestecă-l cu apa și dă în clocot, apoi redu focul, acoperă cu un capac și lasă 50-60 de minute. După acest interval oprește focul, scurge lichidul în exces și lasă la răcit 10-15 minute.
Când kamutul s-a răcit poți face salata.
Amestecă feliile de morcov cu stafidele. Într-un bol mic combină sucul de portocale cu cel de lămâie, apoi continuă cu mierea, scorțișoara și sarea. Amestecă până când pbții un mix omogen, apoi adaugă și uleiul de măsline. Toarnă acest dressing peste morcovi și semințele de rodie și lasă aromele să se combine timp de 15 minute. Servește alături de o porție de kamut presărat cu nuci mărunțite.
2. Pilaf rapid din kamut
Ingrediente:
- 1 cană de kamut fiert;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 150g de ceapă roșie, tocată;
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt;
- 200g de morcov ras;
- 150g de semințe de dovleac, coapte și sărate;
- sucul de la o lămâie;
- 3 cepe verzi, tocate, pentru servit.
Cum se prepară:
Încălzește uleiul într-o tigaie, apoi adaugă ceapa și morcovii. Rumenește-i timp de 7 minute, apoi oprește focul, mută într-un bol și adaugă kamutul și restul de ingrediente.
Decorează folosind ceapa verde.
3. Tocăniță picantă de kamut și năut
Ingrediente:
- 1 cană de kamut integral, fiert;
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- o ceapă rosie, tăiată solzi;
- 4 morcovi mici, tăiați felii;
- 150g de țelină, tăiată cubulețe;
- 5 linguri de sos salsa;
- 4 căni de supă de legume;
- ½ linguriță de fulgi de ardei iute;
- ½ linguriță de sare Kosher;
- un vârf de cuțit de cuțit de piper negru;
- 2 frunze de dafin;
- 200g de spanac crud;
- 100g de boabe de năut de la conservă, scurse de lichid.
Cum se prepară:
Încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și rumenește ceapa, morcovii și țelina până când devin ușor maronii. Adaugă kamutul, supa de legume, sosul salsa, fulgii de ardei iute, sarea, piperul și frunzele de dafin. Dă în clocot, apoi lasă la foc mic, acoperit, timp de 30 de minute.
După acest interval scoate frunzele de dafin. Adaugă năutul și spanacul tocat și lasă la foc mic încă 15-20 de minute, până când se înmoaie spanacul.
4. Kamut cu lămâie și mentă
Ingrediente:
- 1 cană de kamut integral;
- 3 căni de supă de legume;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
- 1 ceapă roșie mică, tăiată solzi;
- sucul și coaja de la o lămâie;
- 150g de spanac crud;
- 20g de frunze de mentă;
- ½ linguriță de sare de mare;
- un vârf de cuțit de piper negru.
Cum se prepară:
Dă în clocot supa de legume, adaugă kamutul, apoi lasă la foc mic timp de 90 de minute, până când devine pufos și absoarbe tot lichidul. După aceea mută kamutul într-un castron și lasă-l să se răcească. Între timp încălzește uleiul de măsline într-o oală mare, adaugă usturoiul și ceapa și rumenește-le 5 minute.
După aceea adaugă năutul, sucul de lămâie, spanacul și frunzele de mentă. După 10 minute poți adăuga și kamutul, sarea de mare și piperul. Lasă încă 5 minute la foc mic, apoi poți savura preparatul.
Posteaza comentariu