Alimentația poate îmbunătăți unele procese precum memoria sau atenția. Uite mai jos o listă cu 11 alimente bune pentru minte, în cazul în care te pregăteai să ieși la cumpărături și nu ai parte de inspirație pentru sănătate.
1. Pește
În special peștele bogat în Omega 3 precum somonul, sardinele sau păstrăvul trebuie să îți populeze frigiderul.
Peștele cu țesuturi grase este o sursă bogată in omega 3, substanță ce alcătuiește 30% din materia cerebrală, are rol în eficacitatea memoriei și în păstrarea stării de bine.
2. Cafea
Cafeaua ne ajută să ramânem în alertă (cofeina sporește concentrarea și blochează adenozinul, un mesager chimic corespunzător somnolenței, influențează secreția de serotonină, adică ne face să ne simțim mai bine). Consumul de cafea pe termen lung reduce riscul de boli neurologice precum Parkinson sau Alzheimer, datorită concentrației de antioxidanți.
3. Afine
Afinele, ca și alte fructe de pădure cu pigmenți de culoare intenși, conțin antociani, compuși cu efect anti-inflamator și antioxidant. Unii antioxidanți din afine îmbunătățesc comunicarea dintre celule și distrug radicalii liberi.
Dacă nu ar exista mecanisme de apărare împotriva acestor radicali liberi aceștia ar putea distruge foarte repede toate celulele organismului uman. Radicalii liberi sunt răspunzatori de creșterea riscului de apariție a bolilor cum ar fi cancerul, cataractele și bolile cardiovasculare și de îmbătrânirea celulelor și deci de îmbătrânirea întregului organism. 4. Turmeric (Curcuma)
Curcumina, ingredientul activ din turmeric, traversează cu ușurință bariera dintre sânge și creier, adică ajunge direct la celulele cerebrale, care beneficiază din plin de ea. Este anti-inflamator, antioxidant, ajută memoria, sporește eliberarea de serotonină și dopamină (este un antidepresiv bun), crește factorul neurotrofic derivate din creier (BDNF - este o neurotrofină cu importante proprietăţi de încurajare a creşterii neuronale, a proceselor de mielinizare, reorganizare şi structurare a neuronilor ţesutului cerebral).
Îl găsești in curry.
Poți să faci o crustă aurie pentru cartofii la cuptor sau să faci un ceai de turmeric și, astfel, te asiguri că ai grijă de creierul întregii familii.5. Semințele de dovleac
Semințele de dovleac conțin micronutrienți precum zinc, magneziu (esențial procesului de învățare și memoriei), cupru și fier.
6. Ciocolata neagră
Flavonoidele (acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense), cofeina și antioxidanții din ciocolată îmbunătățesc memoria și ajută la menținerea unei stări de bine generale.
7. Nucile
Cercetările au arătat că există nutrienți în nuci (grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E), care ajută la menținerea sănătății inimii și, implicit a creierului, care previn bolile neurodegenerative și ascut memoria.
9. Portocalele
Conținutul ridicat de vitamina C din portocale apără creierul de radicali liberi. Poți să-ți iei toată vitamina C de care ai nevoie pe parcursul unei ziele dintr-o singură portocală.
Alte alimente bogate în vitamina C sunt: ardeii grași, guavele, kivi, roșiile și căpșunile.
Uite câte poți rezolva printr-o simplă vizită la piață!
Posteaza comentariu