Gândește-te la supa de pui pe care ne-o dorim atunci când avem o răceală sau la cana de ceai de ghimbir pe care o folosim pentru a ne curăța sinusurile. Consumul de alimente calde în timpul sezonului rece este un obicei care ne atrage în mod natural. Și avem toate motivele pentru această preferință. Aceste alimente ne încălzesc și ne oferă energia de care avem nevoie pentru a combate răcelile și stresul de zi cu zi. Iar atunci când gătim mâncarea, ajutăm moleculele să se descompună și să fie asimilate mai ușor de sistemul nostru digestiv. De fapt, multe legume, inclusiv cartofii dulci, morcovii, broccoli, conopida și sparanghelul, ne oferă mai multe vitamine și minerale în forma lor gătită. Iată ce alimente și preparate pot îmbunătăți digestia!
Ce alimente care pot îmbunătăți digestia ar trebui să incluzi în dieta ta?
Pe lângă substanțele nutritive esențiale pe care le conțin, anumite alimente și condimente au un efect termogen asupra corpului nostru. Consumul acestora crește temperatura și eficiența metabolismului.
Printre aceste alimente se numără ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute. Iată câteva alimente calde pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți digestia și metabolismul!1. Supă Miso
Această supă tradițională japoneză este delicioasă. Miso, principalul său ingredient, este constituit din soia fermentată și este un antidot perfect pentru problemele digestive, deoarece conține o ciupercă benefică pentru flora intestinală. Acest probiotic se adaugă la bacteriile bune din tractul nostru digestiv, care sunt importante pentru o digestie corectă și pentru asimilarea substanțelor nutritive. Împreună cu probioticele, miso îți oferă și un aport de calciu, fier, magneziu, vitamina B, cupru și zinc.
2. Ghimbir
Folosită pentru a trata răcelile, rădăcina de ghimbir are, de asemenea, proprietăți benefice pentru digestie, datorită compușilor pe care îi conține. Gingerolii și alte uleiuri volatile au un efect stimulativ asupra mușchilor gastrici, ajutându-ne să mișcăm mâncarea în tractul intestinal.
Din acest motiv, consumul de ghimbir este perfect în cazul în care suferi de constipație sau dacă ai o digestie dureroasă și lentă. Ca bonus, ghimbirul poate reduce greața și te poate proteja de boli grave, de la cancer la boli cardiovasculare, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Poți să incluzi ghimbir proaspăt în diferite mâncăruri.3. Fulgi de ovăz
Un bol cu fulgi de ovăz este un mic dejun perfect. Din fericire, este incredibil de sănătos și ușor de digerat. Ovăzul conține carbohidrați, aminoacizi și o varietate de vitamine și minerale precum vitamina E, complexul de vitamine B, zinc și fier. Este, de asemenea, o sursă bună de prebiotice. Aceste fibre uscate sunt fermentate în intestinul nostru și încurajează creșterea bacteriilor bune în tractul nostru digestiv.
4. Chimen
Nelipsit din bucătăria mexicană, chimenul dă o căldură plăcută datorită gustului său picant. Beneficiile sale nu sunt doar culinare, deoarece chimenul conține, de asemenea, componente bioactive care ajută digestia.
Aceste efecte pozitive sunt date de capacitatea de a stimula enzimele responsabile pentru digestie. Chimenul stimulează, de asemenea, producția de bilă, un proces esențial pentru asimilarea substanțelor nutritive. 5. Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt un alt aliment nutritiv și reconfortant pentru sezonul rece. Aceștia sunt bogați în carbohidrați sănătoși și conțin o doză bună de vitamine și minerale, cum ar fi beta-carotenul, potasiul, vitaminele B și manganul. Sunt, de asemenea, ușor de digerat și bogați în amidon rezistent, un tip de fibre benefice pentru intestinul nostru.
6. Praz
Folosit în mod obișnuit în supe și alte preparate delicioase, prazul este o legumă nutritivă și gustoasă, care are mai multe beneficii decât ai crede. Prazul este o sursă bună de prebiotice, care îți pot susține flora intestinală și îmbunătăți digestia.
Poți înlocui ceapa cu praz dacă vrei un gust mai dulce și mai subtil.
Posteaza comentariu