Cum îţi dai seama că ai carenţă de fier? Cele mai frecvente simptome
- stare de oboseală cronică
- lipsă constantă de energie
- dureri de cap
- performanţă scăzută în realizarea activităţilor zilnice
- tenul palid
- o stare de slăbiciune fizică
- stări de ameţeală
- probleme digestive
- dereglări menstruale
- modificări ale unghiilor
- căderea părului.
Alimente bogate în fier care luptă împotriva anemiei
Fierul este prezent în organism sub două forme: heminic (70%), asociat hemoglobinei şi care se găseşti în proteinele de origine animală şi nonheminic (30%), care serveşte la transportul şi la constituirea rezervelor noastre din organism. Acesta se găseşte în surse vegetale.
Cele mai bune surse de fier heminic:
- scoicile
- ficăţeii de pui şi vită
- carnea de vită
- carne de curcan
- ton
- ouă
- creveţi
- conservă de sardine
- carne de miel.
Cele mai bune surse de fier nonheminic:
- fasole boabe
- năut
- linte
- tofu
- spanac
- pâine integrală
- unt de arahide
- orez brun
- nuci şi seminţe
- mazăre
- curmale
- smochine uscate
- stafide
- ciocolată neagră
- broccoli
- cartofi dulci.
Aceste surse vegetale de fier trebuie combinate cu alimente bogate în vitamina C, deoarece aceasta favorizează o bună absorbţie a fierului în organism.
Lipsa de fier afectează funcţia cognitivă a copiilor
Studiile au arătat că memoria şi coeficientul de inteligenţă a copiilor care au lipsă de fier sunt afectate de această carenţă.
Cercetătorii au observat întârzierea în dezvoltarea psihomotorie, performanţe scăzute în abilităţile lingvistice, motorii şi de coordonare, precum şi un coeficient de inteligenţă mai redus cu 5-10 puncte faţă de cel al copiilor cu un nivel de fier în parametri normali.
„Primii doi ani de viaţă sunt cei mai importanţi în dezvoltarea creierului copilului. Copiii care au deficit de fier în primele 6-18 luni de la naştere vor avea şi o vulnerabilitate a funcţiilor cognitive pe parcursul vieţii adulte. În primele patru luni de viață, fierul este asigurat prin alăptare, însă, de cele mai multe ori necesarul de fier este mai mare decât aportul. În timpul sarcinii toate gravidele trebuie să-şi suplimenteze alimentaţia cu medicamente cu fier începând cu trimestrul al doilea de sarcină şi să efectueze analiza sângelui pentru depistarea unei eventuale anemii, situaţie în care doza de fier trebuie crescută.” declară Dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.
Posteaza comentariu