Alimentatie budista

Conform traditiei budiste, hrana este un medicament. In aprecierea principalelor alimente, un rol important il au 5 elemente (pamant, apa, foc, aer, spatiu) ca si principalele gusturi (dulce, acru, amar, sarat, iute). Daca un aliment este sau nu sanatos, depinde in principal de tipul de personalitate care il ingurgiteaza. Astfel, un tip agitat ar trebui sa reduca alimentele amare, un flegmatic pe cele dulci. Cu ajutorul acestor sisteme extrem de complicate, nutritionistii realizeaza diete individuale.
Dar exista si cateva principii general valabile, care provin din manastirile budiste.

Apa
Este secretul sanatatii tibetanilor, spun specialistii. Calugarii o beau imediat ce se scoala dimineata, ca si la toate mesele, pentru a dezintoxica organismul si a echilibra fluidele din corp. Important: trebuie fiarta cel putin 20 de minute si bauta cat mai fierbinte. Sfatul nostru: umple seara un termos si bea dimineata, pe stomacul gol, doua pahare.

Masura
Opreste-te din mancat cand muschii burtii se intind.
O digestie sanatoasa cu o valorificare optima a energiei presupune ca elementul spatiu sa nu fie suprasolicitat. Calugarii cu experienta stiu exact cum sa respecte regula de fier a meselor: 2 sferturi solid, 1 sfert lichid, un sfert spatiu gol. In plus: daca se poate, nu mai manca nimic dupa ora 19.

Multe cereale, putina carne
O regula de baza. Totusi, budistii nu sunt vegetarieni stricti. In anumite boli carnea este chiar folosita ca mijloc terapeutic.

Regim disociat
Conform invataturii tibetane, a manca hidrati de carbon si proteine la aceeasi masa ingreuneaza digestia.
De aceea, in manastiri, in general o masa este compusa doar dintr-un singur fel.

Minte sanatoasa in trup sanatos
Vindecare cu acupresura
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod