Cu sau fara voia noastra, febra pregatirilor de Sarbatori ne-a cuprins si am intrat intr-o valtoare in care e greu sa ne controlam mai ales programul. Bucuria pregatirilor este amestecata si cu mult stres, panica, anxietate ca nu reusim sa ne incadram in timp, buget, etc.
De cate ori ni s-a intamplat sa fim agitati sau stresati sau, dimpotriva, bucurosi de o reusita si primul gest facut a fost deschiderea frigiderului? Alimentatia emotionala este un obicei prin care se consuma mari cantitati de alimente (de obicei alimente preferate sau de cele mai multe ori, nesanatoase) ca urmare a unor stari sufletesti si nu a senzatiei de foame. Studiile estimeaza ca 75 % din persoanele obeze se supra-alimenteaza pe fond emotional. Majoritatea oamenilor a observat ca alimentele pot aduce chiar si pe o perioada scurta un oarecare confort si de aceea pentru rezolvarea problemelor emotionale se apeleaza cu usurinta la alimente, in loc sa se incerce sa se rezolve efectiv cauza problemelor.
Munca excesiva, depresia, plictiseala, singuratatea, enervarea cronica, anxietatea, frustrarea, stressul, problemele legate de relatiile interpersonale si incredere in sine scazuta, toate acestea pot duce la supraalimentare si o nedorita crestere in greutate.
Situatiile si starile emotionale care pot declansa un astfel de consum nepotrivit de alimente pot fi incadrate in 5 categorii principale:
Identificarea acestor factori declansatori este primul pas, dar acest fapt in sine nu este suficient pentru a altera un comportament. De obicei, odata ce s-a identificat un model comportamental, mancatul ca raspuns la unele emotii sau situatii a devenit deja un obicei. Si trebuie cat mai repede scapat de acest obicei.
Al doilea pas este acela al gasirii unor posibile alternative la mancatul excesiv. Atunci cand cautam alimente ca raspuns la un anumit factor declansator, este bine sa se incerce o activitate inlocuitoare: citirea unei carti captivante, iesirea la o plimbare sau la alergat, practicarea unor exercitii de respiratie, activitati prin casa sau spalatul masinii, mersul la coafor sau prin magazine de haine sau orice alta activitate placuta ori necesara pana cand impulsul respectiv trece. Dar daca distragerea cu ajutorul acestor trucuri este lipsita de succes, trebuie apelat la ajutorul de specialitate: sfatul medicului de familie, al nutritionistului, al psihologului.
Si pe masura ce se constientizeaza actul alimentar si mai ales se aplica strategiile de control al acestuia, comportamentul fata de alimente va fi unul firesc, increderea in propria persoana va fi la cote maxime iar oglinda va fi din nou un prieten.