Sapte alimente de sarbatori, delicioase si cu putine calorii

Una dintre principalele probleme care apar in perioada Sarbatorilor consta - cum altfel? - in obtinerea unui echilibru intre satisfacerea gusturilor si placerea de a consuma alimente apetisante, pe de o parte...

Una dintre principalele probleme care apar in perioada Sarbatorilor consta - cum altfel? - in obtinerea unui echilibru intre satisfacerea gusturilor si placerea de a consuma alimente apetisante, pe de o parte, respectiv mentinerea siluetei (pentru care am tinut poate si regim), pe de alta parte. La prima vedere, ar parea un demers aproape imposibil.

Din fericire insa, exista cateva alimente pe cat de savuroase, pe atat de sanatoase, care nu-ti vor pune silueta in pericol si, ca bonus, iti asigura vitaminele si mineralele necesare. Poate ca unele dintre ele nu sunt neaparat specifice pentru romani, insa acesta nu este un argument ca sa le eviti. In definitiv, pe langa salata Boeuf, piftie, sarmale si cozonac (din care te vei infrupta macar putin, cine ar putea rezista?), poti consuma si alte bunatati, specifice altor tari. Originalitatea nu dauneaza grav sanatatii - ba chiar dimpotriva, in cazul de fata!

Dovleacul este foarte sanatos si hranitor, el asigurand un aport remarcabil de vitamina A si fibre. Poti prepara delicioase prajituri cu dovleac, dovleac umplut, sau sa servesti o garnitura la diverse fripturi.

Friptura de curcan. Este adevarat ca nu e la fel de gustos precum o fleica de porc la gratar, insa e mult mai sanatos. In primul rand, nu contine grasimi, iar colesterolul iti va fi recunoscator. Aceasta ca sa nu mai spunem ca ti-ai asigurat necesarul de vitamine B3 si B6.

Cartofii dulci sunt la fel de generosi ca si morcovul in ceea ce priveste aportul de beta-caroten, ofera la fel de mult potasiu cat banana si o cantitate apreciabila de fibre. Iar bucatele pe care le poti pregati sunt numeroase, nu te poti plange ca nu ai avea de unde alege.

Micutele fructe de catina contin o substanta care protejeaza vezica urinara si previne aparitia infectiilor la acest nivel. De asemenea, asigura organismului si un element nutritiv cu rol de prevenire a cancerului. Ce-ar fi sa-ti incepi fiecare dimineata cu un pahar de suc de portocale si catina?

Cartofii nostri de pe plan local. Oare chiar stim cat de benefici sunt si ca au un aport important de vitamina C si potasiu, elemente la care se adaua fibre, fier, si complexul de vitamine B? Prin preparare, o parte din aceste vitamine se vor pierde, insa poti preveni acest lucru pregatind de exemplu piureul cu apa in care au fiert cartofii (evident, nu vei fi uitat sa-i cureti in prealabil!).

Budinca de smochine. Suna foarte ispititor, pentru ca este exact asa cum crezi: delicioasa, si pe langa aceasta, reprezinta o adevarata "mina de aur" in ceea ce priveste elementele nutritive de care ai beneficia: potasiu, calciu, magneziu si vitamina B3.

Lichiorul de oua - este o bautura traditionala de sarbatori in alte tari si contine mult calciu si proteine. Totusi, nu exagera in ceea ce priveste consumul, pentru ca aportul de zahar si calorii este, totusi, semnificativ.

Un articol de Greta Harja 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod