În funcţie de familia din care fac parte, conţinutul proteic este mai mare sau mai mic, de exemplu:
- cele brune au nivelul cel mai scăzut (8-15%);
- cele verzi au conţinut mediu (15-25%);
- cele roşii (28-47%).
Datorită conţinutului bogat în diverse elemente sunt şi supranumite "concentrate de apă de mare". Algele marine au proprietăţi multiple, nutritive, tonice, curative, vitalizante. Au acţiune citotoxica ajutând la distrugerea celulelor canceroase. Scad nivelul zahărului din sânge, favorizează procesele metabolice şi schimburile de substanţe în corp şi tonifică şi stimulează activitatea glandelor endocrine.
Algele marine pot fi folosite în :
- alimentaţie: salate, supe, sosuri, antreuri;
- pulbere: ceai, capsule;
- băi parţiale pentru zonele dureroase, pentru efectele cicatrizante şi bactericide;
- băi generale (aduc un plus de tonicitate şi revigorare).
Sunt indicate în: afecţiuni dermatologice, afecţiuni respiratorii, tulburări urinare, stres, tulburări glandulare, anemiile carenţiale, stări de oboseală fizică şi psihică, tulburări de vedere (datorate cataractei, aterosclerozei oculare, degenerescenţei diabetice oculare), dereglări de metabolism, boli reumatismale, imunitate scăzută, cosmetică.