Constipatia este un simptom, nu o boala. Ea este cauzata de cele mai multe ori de o dereglare in modul de functionare a colonului. Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sanatosi: intre de trei ori pe zi si de trei ori pe saptamana.
Desi suparatoare, constipatia nu este, in general, un simptom foarte serios. Ea trebuie bineinteles tratata pentru a elimina sau macar reduce discomfortul abdominal, precum si pentru a evita eventualele complicatii. Constipatia cronica netratata poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea partiala a colonului.
Iata cateva masuri pentru tratarea constipatiei. Telul tratamentului este de a restabili un scaun normal fara a folosi laxative sau clisme.
Principalele masuri ce pot fi luate ar fi:
o dieta bogata in fibre;
mese regulate; este foarte importanta existenta micului dejun;
folosirea cu moderatie a laxativelor si numai dupa indicatiile medicului;
obisnuinta unui scaun zilnic;
daca nu s-a obtinut un scaun dupa 2-3 zile, este desigur recomandata folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme;
exercitiu fizic zilnic;
pe cat posibil evitarea unor alimente si medicamente care favorizeaza constipatia (bineinteles, numai cu acordul medicului).
O dieta potrivita
Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, in care se gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.
Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei, si este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte recomandat.
Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 saptamani scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.
Hidratarea corespunzatoare
Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masa.
Desigur ca pana la urma fluidele nu pot asigura un scaun normal fara ajutorul celorlalte elemente mentionate, pentru simplul motiv ca intestinul subtire poate sa absoarba intreaga cantitate de fluid. De aceea, fara contributia fibrelor, simpla marire a cantitatii de lichid consumate ar putea sa duca doar la marirea cantitatii de urina eliminate.
Folosirea supozitoarelor si a clismelor
Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesara.
Este foarte importanta mentinerea unor obiceiuri regulate in ce priveste scaunul. Se recomanda obtinerea unui scaun la acelasi moment in fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuata dupa trezire dimineata sau dupa fiecare masa, deci necesitatea unui scaun este de obicei maxima dupa micul dejun.
Este deasemenea important sa dam curs oricarei senzatii de scaun, in nici un caz sa nu amanam mersul la toaleta pentru ca intre timp necesitatea respectiva poate disparea.
Pe cat posibil, este de dorit sa controlam schimbarile in rutina zilnica. Asta pentru ca de multe ori constipatia apare in timpul calatoriilor, vacantelor sau situatiilor stressante. Este bine ca in aceste perioade sa avem la dispozitie fibre si supozitoare cu glicerina.
Si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice regulate contribuie la imbunatatirea miscarilor muschilor colonului, avand consecinte cat se poate de pozitive asupra obiceiurile legate de scaun.
Comentarii (11)
Constipatia este rezultatul vietii "civilizate" dupa care alearga din ce in ce mai multi semeni de ai nostrii!!! Pentru prevenirea si combaterea constipatiei, sunt necesare cateva reguli si anume: 1)ALIMENTATIE CORECTA Important este cum mancam! Sa avem grija la completa maruntire a alimentului in gura si amestecarea cu saliva din abundenta, pana la formarea bolului alimentar sub forma de pasta fluida care va curge singura spre stomac. ATAT!!!! Este suficient pentru ca restul decurge de la sine! La fel de important este si ce mancam, cand mancam, etc. 2)HIDRATAREA CORPULUI. Apa este necesara vietii! Si aici este important, cum bem apa, (trebuie bauta cu inghitituri mici, degustata si savurata, amestecata cu saliva, etc., etc. De asemeni este necesar cat bem, ce bem, cand bem, etc. 3)VIATA ORDONAT!!!! Corpul pe care fiecare dintre noi l-am primit la nastere, este cel mai minunat organism dintre cele existente in Univers! In plus de alte organisme la fel superioare, avem INTELECTUL! Sa ne folosim intelectul cu credinta ca vom trai fara ...constipatie, si vom trai fara constipatie! Atata timp cat ne v-a fi teama de constipatie, VOM FI CONTINUU CONTIPATI!!!!!
iartul/ laptele cu tarate si cereale integrale le lasi de seara pana dimineata la frigider sau nu? multumesc
in legatura cu taratele in apa . Le lasi in paharul cu apa de seara si dimineata le bei? am avut niste dureri ingrozitoare la scaun, in interior... si ma ustura foarte tare cand ies. Daca as urma cura cu taratele de grau au vreun efect mai rau??
si eu sufara de constipatie de mult timp dar am rezolvat o foarte simplu. Dimineata si seara pun 2 linguri de tarate de grau(mai mari) si le beau cu lapte batut sau apa. Acum am scaune in fiecare zi la aceeasi ora si sunt normale. Continui sa iau aceste tarate in fecare zi dimineata si seara si totul este normal. Fara sa dai bani pe pastile, supozitoare, laxative care creaza depenednta si alte prostii. La mine a functionat. Incearca sa mananci mai putina carne, oua, mananca la aceeasi ora si incearca sa ai scaune in fiecare zi la aceeasi ora, asa iti creezi o rutina a organismului, bea multa apa chiar daca nu tie sete bea, apa e sfanta pe langa taratea care o iei.
ce pot face in acest caz credeti ca o sa scapam vreodata ?imi este frica sa nu fac vreo incurcatura de mate si nu am decat 25 de ani iar de constipatie sufar de 6 ani
am 23 de ani 1.69 si 68 kg.... cum sa fac sa merg si eu cu scaunul zi de zi? sincer sunt disperata,pentru ca exista si cate o saptamana in care nu merg.... pana si urina mea e rosie atunci si durere nu mai zic! in plus stomacul mi-e foarte umflat....spui ca sunt insarcinata....ce sa fac? am incercat tot felul de diete...pastile pentru asa ceva...leacuri babesti....dar nimic nu a mers.... iar cand am mers la doctor nu au stiut sa-mi spuna ce an...
Si eu sufar de constipatie.Cand merg la munte mai ales, deja ma apuca frica, deoarece ies abia dupa vreo 5 zile.Asa mi s-a intamplat anul trecut.Si in general eu ies afara dupa 3-4 zile uneori ma apuca si 6 zile.Este groaznic....Mai iau HERBOLAX(De la Himalaya), este un laxativ eficient (bineinteles daca te si ti de el si il iei regulat).Eu cum iau o pastila seara, a doua zi deja ies afara.Chestia este ca mie nu-mi prea place sa inghit pastile, dar acum de nevoie....Partea buna e ca nu creaza dependenta!!Este facut din plante. Incercati-l cu incredere;) Inca un "leac" impotriva constipatiei: curatati un portocala de coaja, bagati coaja de portocala la frigider(timp de 12 ore), apoi faceti ceai cu acea coaja.Dupa ce se raceste, scoateti coaja si il puneti la frigider...Mie chiar mi-a facut bine, insa este destul de amar, nu trebuie indulcit!!!
va rog din suflet sa ma ajutati nu pot merge la baie cu scaunul ies greu si asta numai cand i-au laxative si ies apa am fost diagnosticata aici cu feacal impaction,si am dureri in stomac si uneori in spate jos la noada fundului si am si hemoroizi ce pot face?va rog caci ma gandesc numai la lucruri rele
"Ea (constipatia) este cauzata de cele mai multe ori de o dereglare in modul de functionare a colonului"... daca faci colonoscopie ajuta cu ceva in acest sens?
Sufar de constipatie cronica de foarte multi ani. Luam intr-o vreme Lacalut.La inceput avea efect.Dupa doua lingurite mergeam la toaleta.Apoi am ajuns sa iau intr-o dupa amiaza o sticluta intreaga(de nervi) si nu am reusit sa fac nimic nici in urmatoarele zile. Am fost si la sedinte de tarapie naturista. Am consumat aproape un an ceaiuri. M-au ajutat mult dar era destul de dificil din cauza programului si a altor probleme de sanatate. Am descoperit solutia problemelor mele care la mine functioneaza intotdeauna. Consum CEREALE INTEGRALE(de la magazine naturiste, fara adaos de zahar sau alte substante): grau, secara, orz, stafide, alune de padure, seminte de in, seminte de floarea soarelui(se gasesc de cumparat si toate intr-un singur produs, dar ti el poti "prepara" si singur). Pun doua linguri mici de cereale+2 linguri mari de TARATE DE GRAU in 200 ml de iaurt/lapte seara inainte de culcare si le consum doar dimineata. Este cea mai usoara cale de a scapa de cearcane,oboseala, toxine, pe care constipatia mi le-a adus toata viata. Anul trecut mi s-a intamplat sa nu ma duc la toaleta 8 zile. A fost un chin. De cand consum IN FIECARE ZI cereale si tarate, ma duc in 14 zile cam de 13-14 ori la toaleta. Sper sa va ajute si pe voi si sa incepeti sa va formati astfel un stil de viata, pentru ca stiu (nu doar dau din gura degeaba) ce inseamna sa fii constipat tot timpul. Multa bafta. P.S.As fi vrut sa le descopar mai demult, dar sunt sigura ca nu voi renunta la ele toata viata!!
am 17 ani si o zi:D am un program foarte iincarcat si sufar de constipatie de foarte mult timp....daca merg la toaaleta o data la 3 zile e sarbatoare in familie...as vrea sa tin o dieta care sa ma ajute si sa m ajute sa si slabesc putin am 1.70 si 68kg.ce dieta miati recomanda?
Posteaza comentariu