Adevarul despre aditivii alimentari

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

 

1. Ce sunt aditivii alimentari si cum se obtin ei?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile, de a da un gust mai bun alimentelor.

Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor - EFSA).

Conditii generale de utilizare a aditivilor alimentari:

  • aditivul trebuie sa fie lipsit de nocivitate, atat imediat dupa utilizarea sa, cat si in cazul acumularii de doze si efecte in timp;
  • necesitatea utilizarii aditivului trebuie sa fie motivata si acceptata din punct de vedere stiintific sau tehnologic, cu preferinta pentru produsele naturale, conform recomandarilor FAO/OMS;
  • aditivul trebuie sa fie utilizat in doze minime, dar sa se faca simtit efectul actiunii sale;
  • pentru fiecare aditiv trebuie sa fie stabilite metode simple si sensibile de identificare calitativa si dozare cantitativa;
  • adaosul de aditivi trebuie sa fie inscriptionat pe ambalaje;
  • aditivul trebuie sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia de a nu fi folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a procedeelor indezirabile (inclusiv neigienice), pe parcursul oricareia dintre aceste activitati;
  • prin inocuitate (lipsa nocivitatii) aditivilor se intelege atat lipsa toxicitatii, precum si a celorlalte efecte mutagene, carcinogene, etc. Acestea se demonstreaza prin experimentari pe termen scurt si lung, in laborator pe animale.


2. La ce ajuta ei in procesul de fabricare si pastrare? De ce este necesara folosirea lor?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari. Fara folosirea aditivilor alimentari, anumite produse alimentare cu un continut scazut de zahar, esentiale pentru persoanele cu intoleranta la zaharuri, asa cum sunt diabeticii, nu ar fi posibile.

3. Ce sunt conservantii si ce surse au ei? Cat de siguri sunt pentru sanatate?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Conservantii joaca un rol deosebit de important impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxiinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani. De asemenea, in industria alimentara se folosesc antioxidanti care au de asemenea un rol important in prelungirea duratei de viata a alimentelor, impiedicand oxidarea (rancezirea grasimii, schimbarea culorii, etc.). Multi antioxidanti sunt vitamine: vitamina C, vitamina E, vitamina A, betacarotenul, fiind antioxidanti naturali.