In perioadele de post, cum este aceasta cand ortodocsii sunt in Postul Mare, multe dintre noi alegem sa fim vegetariene. Dar exista si persoane care au renuntat complet la carne si la produsele de origine animala.
Primul lucru la care consumatorii de carne se gandesc atunci cand au in fata alternativa vegetariana este faptul ca organismul uman este structurat pe principiile fundamentale ale mamiferului carnivor (canini, dinti ascutiti, intestin subtire scurt) si ca in absenta carnii din alimentatie risca o serie de carente care pot afecta starea de sanatate.
Efectele alimentatiei vegetariene este resimtita de organism dupa 5-6 zile de la incetarea consumului de carne.
Mic dictionar
- Sunt mai multe categori de vegetarieni:
- Ovo-lacto-vegetarieni - care accepta in alimentatie oua si proteine de lapte - in mod particular, lapte si branza de capra sau de oaie;
- Ovo-vegetarieni - care refuza toate produsele din lapte, dar accepta oualele;
- Lacto-vegetarieni - care nu consuma oua, dar accepta produsele lactate;
- Vegetarienii - care nu consuma niciun fel de produs alimentar de origine animala, nici macar miere de albine;
- Vegetarienii radicali - sunt cei care nu consuma si nu folosesc niciun fel de produse de origine animala (nici in vestimentatie, ei nu imbraca haine de piele, lana sau matatse), mananca doar hrana bio si nu beau alcool.
Regulile de aur ale regimului vegetarian
Un regim restrictiv alimentar, respectat pe o perioada lunga si foarte lunga de timp, ar putea produce grave carente alimentare. Simptomele cele mai obisnuite, ca efect al alimentatiei vegetariene sunt: anemia, prin lipsa de fier, si oboseala. Aceste probleme poti fi prevenite prin cateva metode, relativ simple.
1. Asigurarea unui aport corespunzator de proteine, adaptat varstei, activitatii desfasurate si metabolismului fiecaruia. Proteinele sunt cea mai mare problema in regimul vegetarian strict, dat fiind faptul ca acesti nutrienti fundamentali necesari organismului sunt de origine animala. Exista vegetale care contin proteine, dar calitatea acestora nu se compara cu cele de origine animala. Nutritionistii spun ca cea mai buna proteina se gaseste in carnea de vaca batrana.
2. Proteinelor din cereale le lipsesc doi aminoacizi de baza - lisina si triptofanul-, dar sunt bogate in metionina si cisteina. Leguminoasele, in schimb, sunt bogate in lizina, dar sarace in metionina si cisteina. Separate, cerealele si leguminoasele sunt incomplete, dar impreuna reprezinta o sursa completa de aminoacizi. Concluzia este ca vegetarienii trebuie sa consume constant si legume si cereale.
Comentarii (1)
e foarte interesant ce s`a scris in articolul asta. de mult timp ma bate gandul sa devin vegetariana , dar nu cred ca voi reusi vreodata pt ca tentatiile din jurul meu sunt prea mari . e bine de stiut de exemplu in perioada aceasta de post cum sa consumam vegetalele :) iar articolul acesta ajuta mult
Posteaza comentariu