Ce să mănânci la micul dejun când ţii post? Află că există numeroase opţiuni sănătoase, fără să fii nevoită să apelezi la produsele nocive din comerţ, care sunt pline de chimicale. Iată cât de simplu şi de gustos poţi să-ţi prepari un mic dejun de post!
De ce să dai banii pe pateurile şi produsele de post gata preparate din comerţ când poţi să prepari atât de uşor în casă toate aceste combinaţii? Iată ce combinaţii poţi să faci ca să mănânci cât mai variat şi sănătos la micul dejun în zilele în care ţii post:
1. Pateu de linte
Se fierbe linte, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe). Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.
2. Hummus (pateu de năut)
Se fierbe năutul, se scurge şi se pune în robotul de bucătărie. Se combină cu ulei de măsline, puţin usturoi, piper, sare, apă, ardei roşu, zeamă de lămâie şi verdeaţă proaspătă (mărar, pătrunjel).
Opţional poţi să adaugi tahini (pastă de susan) care face pateul mai cremos şi îi oferă un gust aparte.
3. Fasole bătută
Nicidecum fasolea bătută din comerţ sau cea sub formă de fulgi! Poţi să faci fasole bătută, să o păstrezi în frigider şi să faci tartine dimineaţa. Acestea pot fi garnisite cu felii de avocado sau verdeaţă (mărar, pătrunjel). Persoanele care suferă de diabet şi cele care sunt supraponderale trebuie să consume cu moderaţie fasole bătută, avertizează specialistul în nutriţie, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Motivul: spre deosebire de iahnia de fasole, varianta bătută are "o încărcătură glicemică ridicată, din cauza distrugerii mecanice a bobului care permite eliberarea amidonului", explică specialistul.
4. Cereale integrale cu lapte vegetal
Ai opţiunea de a cumpăra laptele vegetal din comerţ, însă mare atenţie la ingredientele lui (cu cât mai puţine, cu atât mai bine) sau să-l prepari în casă. Iată câteva reţete de lapte vegetal preparat în casă.
De asemenea, se recomandă mai degrabă combinarea laptelui vegetal cu cereale integrale, deoarece vei evita senzaţia de balonare care apare în urma consumul de cereale cu lapte de vacă. Citeşte AICI despre avantajele laptelui vegetal!
5. Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei
Se scurge tofu, se fărâmiţează şi se pune într-o tigaie cu 1 linguriţă de ulei. Se presară peste ea praf de curry pentru a-i da o savoare şi se lasă puţin la călit (5 minute), amestecând-o des cu o lingură de lemn.
Se adaugă apoi puţină ceapă şi ardei, ambele tocate mărunt şi se mai lasă la călit încă 5 minute până se îmbină aromele. Opţional poţi să adaugi câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.
6. Pateu din seminţe de floarea soarelui
Pune o cană de seminţe de floarea soarelui crude la înmuiat de seara şi o jumătate de cană cu seminţe de susan. Dimineaţa se pun în robotul de bucătărie şi se amestecă cu puţină ceapă, 2-4 linguri de apă şi verdeaţă, în funcţie de preferinţă. Opţional poţi să îi adaugi: ardei roşu, să înlocuieşti ceapa cu puţin usturoi, busuioc proaspăt, oregano.
7. Pateu de dovlecel cu mărar
Se pune dovlecelul curăţat în robot şi se combină cu zeamă de lămâie, sare, piper, mărar, puţină ceapă verde sau usturoi, ulei de măsline şi chimen măcinat.
8. Guacamole sau pastă de avocado
Pisează un avocado foarte copt şi amestecă-l cu puţină sare, piper, suc de lămâie, mărar şi foarte foarte puţină ceapă verde (o codiţă, doar pentru a-i da gust). Opţional poţi să pui o roşie mică tăiată cubuleţe, ardei sau praf de chilli.
În cazul în care eşti în ziua ta liberă, nu te limita la o codiţă de ceapă, ci pune mai multă.
9. Terci de ovăz cu lapte vegetal
Pune la încălzit laptele, adaugă fulgi de ovăz şi lasă compoziţia la foc mic 5 minute. Se ia de pe foc şi se lasă sub capac 2-3 minute. Se consumă în amestec cu felii de măr, banană, stafide, miere de albine, scorţişoară.
Comentarii (7)
bune chiar f bune pentru cine este interesat nu numai sa tina post ci, si sa isi schimbe modul de a trai . Dar mai vreau si mai interesant e si o diversa paleta de retete in functie de grupa sanguina.Eu personal multumesc mult pentru sugestii.
eu mananc chiftelute de post.reci sunt un deliciu.Se poate manca si rosii cu salata verde si cu porumb.Important este sa mancam sanatos si sa nu apelam la produsele nocive din comert.prefer sa mananc morcov crud decat toate porcariile care ni le baga astia pe sub nas.nu-I ASA?
Multumesc, naut si linte nu am gatit inca dar voi incerca. Diana, si ceaiul cu biscuiti merge la micul dejun si nu a fost pomenit. De ce? Pentru ca articolul ne aduce idei noi si nu ce stim deja: biscuiti cu mar, salata de fructe, compoturi, ciuperci sau vinete cu maioneza de post etc. In ce priveste soia modificata genetic, pe ambalaje scrie ca este sau nu modificata genetic dar tie iti garanteaza cineva ca painea pe care o consumi sau apa de la robinet e 100% sanatoasa? Ne ingrijim cum putem. Incercam sa mancam sanatos, nu inseamna ca si reusim - dar nu e vina noastra. Va doresc tuturor sa va fie postul incununat de Sarbatori Fericite.
Nu s-a pomenit nimic despre bine-cunoscuta salata orientala care merge foarte bine la micul dejun si e satioasa.. Eu una am citit niste articole despre soia modificata genetic si nu numai, de nu cred ca mai pun gura pe asa ceva.
Sper sa fie pe placul vostru retetele propuse de noi. Pofta buna! Cu drag, Ioana
Iata un articol pe care chiar mi-l doream, bravo Ioana! Tentante retetele, le voi incerca pe cele pe care nu le stiam deja.
multumesc mult, de-abia astept sa ma-puc de gatiti ! sunt f. incantata de orice reteta care inseamna 'SANATATE' !
Posteaza comentariu