Te gândești la o friptură gustoasă când îți imaginezi o cină deosebită? Ei bine, nu trebuie neapărat să mergi la restaurant pentru a te asigura că este fragedă și apreciată de toți invitații. Dacă înveți să o gătești acasă în mod corect vei vedea că poți mânca sănătos fără să renunți la plăcerea gustului.
Iată ce greșeli trebuie să eviți când încerci să gătești o friptură apetisantă:
1. Nu folosești condimente
Poate că îți este teamă să nu faci friptura prea sărată sau să exagerezi cu un mix de condimente, dar să știi că precauțiile excesive vor afecta negativ gustul final. Din moment ce nu ai cum să pui condimente în interiorul fripturii, dacă nu le utilizezi deasupra vei rata aromele complexe și crusta delicioasă pe care o formează.
Maeștrii bucătari îți recomandă să nu faci economie la condimente și să le aplici pe ambele părți ale bucăților de carne cu 35-40 de minute înainte de a le pune pe grătar sau la cuptor.
2. Gătești friptura rece
Când vine vorba despre obținerea unei fripturi delicioase, trebuie să știi că vei avea nevoie de răbdare și în niciun caz nu poți lua direct carnea din frigider și să o pui pe grătar. Mai bine planifică-ți masa din timp și lasă bucățile de carne la temperatura camerei timp de două ore. Bucățile reci nu se vor pătrunde uniform și cel mai adesea se vor arde pe margini, rămânând crude la mijloc.
3. Nu alegi bucata potrivită de carne
Contează mereu ce bucată de carne alegi pentru că ar putea fi mai greu de frăgezit. Bucățile mai grase trebuie ținute la tigaie timp de 20 de minute pentru a le intensifica aroma, în timp ce bucățile slabe sunt mai potrivite pentru rumenirea pe grătar sau la cuptor.
Nu te ghida numai după preț, ci observă textura și prospețimea cărnii.
4. Alegi mereu numai bucățile foarte slabe
Nu este deloc indicat să optezi exclusiv pentru bucățile foarte slabe de carne. Aromele intense provin din stratul de grăsime, care se armonizează cu gustul cărnii în momentul în care pregătești friptura. Nu înseamnă nici că trebuie să te îndrepți direct spre bucățile care au mai mult de 40% grăsime. Bucătarii consideră că o friptură gustoasă poate fi obținută folosind bucăți de carne în care grăsimea este intercalată pe alocuri, reprezentând aproximativ 20%.
5. Întorci carnea o singură dată
O idee foarte des întâlnită este impresia greșită că friptura nu trebuie întoarsă decât o dată pentru a rămâne zemoasă. Deși poate arăta bine în poze, această metodă nu-ți va garanta o friptură apetisantă, ci ai putea usca excesiv carnea.
Este mult mai bine să întorci friptura de multe ori, în special când dai focul mai tare. Dacă o întorci des se va pătrunde mai repede, iar tu vei economisi până la 30% din timpul necesar. Va fi și mai zemoasă și nu va avea marginile uscate sau tari. Folosește o furculiță specială pentru a întoarce carnea.
6. Te limitezi la selecția disponibilă la supermarket
Este logic să cumperi carnea când faci restul cumpărăturilor, dar uneori merită să faci un efort suplimentar pentru a obține o friptură irezistibilă. Mergi la o măcelărie și personalul te va ajuta să alegi o bucată potrivită și îți va răspunde la întrebările legate de prepararea cărnii.
7. Tai friptura prea repede
O friptură aburindă, tocmai luată de pe grătar, te poate tenta să o tai imediat, dar ar fi bine să reziști acestui impuls. Când carnea se pătrunde fibrele musculare își reduc dimensiunea, iar cantitatea de lichid crește, făcând carnea fragedă și zemoasă.
Dacă tai friptura imediat ce este gata, lichidul va fi eliminat rapid în farfurie, iar friptura va deveni uscată. Mai bine acoperă friptura cu folie de aluminiu după ce este gata, las-o 15 minute, iar după aceea poți savura o masă deosebită.