De fiecare dată când vine primăvara ai probleme când vrei să respiri aerul proaspăt sau tusea apare pe neașteptate? Chiar dacă nu ai astm sau alergii respirația poate fi afectată negativ de un meniu deficitar.
Iată ce alimente ar trebui să consumi mai des pentru a putea să respiri fără probleme:
1. Mere
Respirația șuierătoare poate fi remediată cu un singur pahar de suc de mere. În cadrul studiilor realizate de cercetătorii din Regatul Unit s-a constatat că persoanele care beau un pahar de suc de mere în fiecare zi au un risc cu 50% mai redus de a avea o respirație șuierătoare, simptomul care anunță astmul în cele mai multe cazuri.
De asemenea, este util ca femeile însărcinate să consume suc de mere în timpul celor 9 luni pentru a oferi protecție bebelușilor.
„Numărul de cazuri de astm este în creștere continuă și de obicei este din cauza dietelor inadecvate, care nu mai furnizează organismului aceeași nutrienți ca și acum 50 de ani”, spune dr. Alan Mensch, pulmonolog din New York.
2. Ulei de măsline
Grăsimile mono și polinesaturate din uleiul de măsline nu sunt utile numai pentru inimă, piele și păr, ci contribuie semnificativ și la menținerea sănătății plămânilor. Astfel, uleiul de măsline luptă eficient împotriva efectelor negative ale poluării asupra tensiunii arteriale și a vaselor de sânge, factori care pot reduce doza de oxigen stocată de organism, determinând inima să pompeze sângele mai rapid și îngreunând respirația. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum zilnic de ulei de măsline timp de cel puțin o lună îmbunătățește semnificativ calitatea respirației, dizolvând cheagurile de sânge care pot cauza respirația întretăiată.
Acidul oleic, componentul antiinflamator din uleiul de măsline, elimină rapid infecțiile și moleculele maligne provenite de la factorii poluanți.
3. Cafea
Ceașca de cafea de dimineață nu numai că îți dă energie pentru a te trezi, ci poate reduce sau preveni simptomele astmului. Cafeina acționează ca bronhodilatator, deschizând căile respiratorii și reducând oboseala specifică astmului.
În cadrul studiilor realizate s-a observat că funcțiile plămânilor sunt îmbunătățite timp de 4 ore ca urmare a consumului de cafeină. „Este un bronhodilatator cu efect blând, dar foarte util. Efectul nu este permanent, ci va dispărea după câteva ore, fiind necesar să consumi cafea la intervale fixe de-a lungul zilei pentru a menține beneficiile pentru respirație”, spune dr. Mensch.
4. Somon
Acizii grași de tip Omega-3 din peștele gras precum somonul reduc inflamațiile de la nivelul plămânilor și elimină bacteriile. Este ideal să consumi 3-4 porții de pește gras la nivel de săptămână, mai ales dacă ești deja răcit. Potrivit specialiștilor, dacă incluzi somonul în meniul tău vei reduce riscul de a suferi de pneumonie bacteriană.
5. Ceai verde
O ceașcă de ceai verde îți oferă o doză importantă de antioxidanți, reducând inflamațiile și favorizând vindecarea. Quercetina are un efect antihistaminic, neutralizând acțiunea factorilor care declanșează simptomele alergice.
Apa caldă folosită pentru prepararea ceaiului va forma un stat protector la nivelul gâtului și previne iritațiile pulmonare.
6. Semințe
Semințele de dovleac, de in sau de floarea soarelui îți asigură doze esențiale de magneziu, un mineral foarte important pentru prevenirea sau tratarea astmului. Magneziul relaxează mușchii de la nivelul căilor respiratorii și reduce inflamațiile pentru ca tu să poți respira ușor, fără urmă de tuse. Le poți transforma într-o gustare consistentă sau le poți adăuga la smoothie-uri, piureuri și salate de fructe sau legume.
Posteaza comentariu