1. Baza oricărei salate constă în verdeţuri
Frunzele de spanac, pătrunjel, sfeclă, salată verde, valeriană, rucola trebuie să constituie baza salatei tale. Alege o verdeaţă sau combină mai multe frunze, deoarece acestea conţin vitamina A, K, clorofilă (care purifică sângele), minerale şi fibre. Astfel, digestia ta va fi îmbunătăţită, salata va căpăta culoare, prospeţime şi volum, iar nutrienţii vor fi valoroşi pentru corpul tău.
2. Adaugă o varietate de legume în mai multe culori
Acestea conţin antioxidanţi cu proprietăţi antiinflamatorii, o cantitate foarte mare de fibre care au rol esenţial pentru digestie, cât şi fitonutrienţi care hrănesc celulele corpului. Poţi să optezi pentru ardei în mai multe culori, broccoli, sfeclă roşie, morcovi, ceapă, castravete, fenicul, ţelină, gulie, ridiche pentru a conferi salate aromă intensă, nutrienţi de valoare, culori interesante şi texturi diferite.
3. Nu uita de grăsimile sănătoase care nu trebuie să lipsească din salată
Avocado, uleiul de măsline extravirgin, măslinele de calitate şi nucile/seminţele crude constituie o sursă excelentă de grăsimi sănătoase care au un rol protector pentru inimă şi creier. În plus, au o cantitate însemnată de vitamina E care asigură elasticitatea pielii, prevenind îmbătrânirea prematură.
4. Adaugă proteine de calitate în salată
Ai verdeţuri, legume şi grăsimi sănătoase în salată, dar acum trebuie să-i adaugi o cantitate normală de proteine de calitate pentru a-i conferi saţietate. Potrivit medicului nutriţionist Andrew Weil, recunoscut pentru cercetările sale, cele mai bune surse de proteine pentru salate sunt: somonul (conţine şi grăsimi bune omega-3), oul fiert tare, puţin parmezan şi boabele de fasole. De asemenea, boabele de năut, brânza tofu, lintea, mazărea şi seminţele de cânepă pot să constituie o sursă excelentă de proteine pentru salată. Cantitatea de proteine nu trebuie să fie exagerată şi nici nu trebuie să depăşească celelalte ingrediente.
5. Adaugă cereale integrale ca să previi fluctuaţiile bruşte ale glicemiei
Orezul brun, quinoa, hrişca, meiul sau orzul sunt cele mai bune cereale pe care le poţi adăuga în salată, susţine Dr. Weil.
6. Dressing-ul de casă este cel mai bun
Nu-l cumpăra niciodată din comerţ pentru că va conţine numeroşi aditivi care nu sunt sănătoşi. Este de preferat să faci un dressing simplu acasă care va potenţa aroma salatei. Foloseşte zeama de lămâie, uleiul de măsline extravirgin, oţetul, ierburi aromate, pastă de susan, usturoi, muştar, fulgi de ardei iute sau avocado pisat pentru a obţine un dressing cremos, sănătos, aromat şi cu ingrediente pe gustul tău.
Comentarii (1)
Am citit undeva ca este foarte sanatos sa iti faci dressing-uri cu uleiuri presate la rece, nu rafinate. Asa ca am cautat unde se gaseste asa ceva si am gasit chiar un producator roman. http://www.2e-prod.ro/produse/55/ULEI-presat-la-rece-extravirgin-CARDINAL/ Voua care va place cel mai mult?
Posteaza comentariu