5 produse minune provenite de la albine. Vezi cum te vindecă!

Polenul, lăptişorul de matcă sau mierea de albine sunt câteva dintre secretele vindecătoare pe care le obţinem de la albine. Fiecare produs are puteri vindecătoare, datorită nutrienţilor din conţinutul lor. Află la ce sunt bune produsele apicole!

Polenul, lăptişorul de matcă sau mierea de albine sunt câteva dintre secretele vindecătoare pe care le obţinem de la albine. Fiecare produs are puteri vindecătoare, datorită nutrienţilor din conţinutul lor. Află la ce sunt bune produsele apicole!

 

1. Lăptişorul de matcă

Este o substanţă secretată de albine cu scopul de a hrăni regina şi larvele albinelor (în primele zile). Această substanţă abundă în vitaminele A, C, D, E, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), enzime, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, siliciu, magneziu, fosfor) şi 18 aminoacizi, precizează celebrul nutriţionist britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

 


Beneficiile recunoscute ale lăptişorului de matcă:

  • conţine un antibiotic aproape pe sfert de activ precum penicilina, însă fără efecte adverse;
  • opreşte dezvoltarea bacteriilor care cauzează infecţiile pielii;
  • împiedică dezvoltarea infecţiilor intestinale;
  • este recomandat femeilor care au născut pentru că intensifică funcţionarea glandelor suprarenale, reglează producţia de hormoni şi elimină oboseala;
  • este considerat un tonic al fertilităţii, fiind util pentru organele reproducătoare;
  • conferă energie;
  • reface celula nervoasă, mărind capacitatea de concentrare;
  • ajută la echilibrarea nivelului hormonal;
  • reduce nivelul colesterolului rău.


Este recomandat să faci câte o cură de 6 săptămâni, timp în care se ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol (cu 20-30 de minute înainte de masă), câte 0,5-1 gram de lăptişor de matcă pe zi la adulţi şi 0,5 grame/zi pentru copii.

Se administrează sublingual şi se păstrează la frigider (2-6 grade Celsius).


2. Polenul crud

Praful colorat care se găseşte în staminele plantelor este cules de albine, amestecat cu puţin nectar şi sucuri digestive pentru a forma un cocoloş care se prinde de picioarele lor, după care este transportat în stup, potrivit site-ului apiland.ro  Polenul crud este considerat unul dintre cele mai complete alimente, deoarece abundă în aminoacizi (22), minerale (27), toate vitaminele, enzime, carbohidraţi, grăsimi, lactobacili şi hormoni, precizează nutriţionistul Gillian McKeith în cartea sa.

Beneficiile consumul de polen:

  • hrăneşte sistemul endocrin;
  • hrăneşte sistemul nervos;
  • vindecă alergiile sezoniere;
  • tratează sinuzita;
  • funcţionează ca tratament pentru prostata mărită;
  • regenerează flora bacteriană intestinală datorită conţinutului bogat în lactobacili;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • întăreşte sistemul imunitar;
  • scade nivelul colesterolului rău şi previne îmbolnăvirea inimii.


Se recomandă un consum zilnic de două linguriţe de polen crud, în cure de cel puţin 6 săptămâni.
Se păstrează în congelator, la temperaturi între -5 şi -15 grade Celsius.


3.

Propolisul

Potrivit nutriţionistului Gillian McKeith, propolisul este antibacterial, antiviral şi antiparazitar. Astfel că un consum moderat de propolis creşte rezistenţa la infecţii şi ajută la întărirea imunităţii.

Beneficiile consumului de propolis:

  • ameliorează acneea;
  • tratează diverse afecţiuni ale pielii;
  • folosit pentru tratarea herpesului.


Se recomandă consumul a 1-5 grame de propolis pe zi.


4. Mierea de albine

Mierea de albine este recunoscută de mii de ani pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.

Dr. Oz a dezvăluit în emisiunea sa The Dr. Oz Show câteva proprietăţi mai puţin cunoscute pe care le are mierea de albine:

  • te energizează;
  • te ajută să dormi mai bine şi să fii relaxată;
  • este eficientă în tratamentul diverselor alergii;
  • vindecă tăieturile şi juliturile;
  • exfoliază şi hidratează pielea;
  • vindecă ulcerul.



5.

Păstura

Potrivit apicultorilor, termenul de păstură se referă la polenul care este fermentat natural, în stup, timp de trei luni. Conţine aminoacizi, vitamine (A, B, C, E şi K), acid lactic, enzime şi minerale (sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu). Datorită substanţelor nutritive, păstura este considerată un produs apicol superior polenului.

Beneficiile consumului de păstură:

  • stimulează detoxifierea organismului;
  • ajută la buna funcţionare a ficatului;
  • previne şi tratează anemiile;
  • întăreşte sistemul imunitar.


Se recomandă consumul unei linguriţe de păstură pe zi. (foto: iStockphoto)

 

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina Cojocariu pe 15 Mai 2015, 14:40
    si eu ador produsele apicole

    Da, si eu le folosesc, si iarna, pentru imunitate, si vara. Laptisorul de matca pur si crud eu il folosesc si pentru frumusete. Imi fac masti, o data pe saptamana. e foarte bun. Si pastura e buna. Mai fac cate o cura pentru ficat.

    0
    0

  • iza pe 2 Iul 2013, 22:31
    apicultura

    este superb acest articol,desi tatal meu e apicultor pana acum ceva vreme nu consumam decat miere, de curand am descoperit pastura(pe care singur am recoltat-o foarte greu) si polenul. o sa incerc sa mananc si propplis.ms pt articol si multe felicitari :*

    2
    0

  • otelea pe 13 Iun 2012, 10:45
    reclame

    desi informatiile pe care le transmiteti sunt interesante, datorita multiplelor reclame care apar pe ecran din 3 in 3 secunde, pierzi sirul informatiilor oferite si te enervezi va rog sa ma dezabonati

    3
    0

  • maria pe 12 Iun 2012, 12:33
    5 produse de la albine

    frumos articol, sunt o mare consumatoare de aceste produse si consider ca sunt o minune pt sanatate. Multumiri pt articol.

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod