1. Scad nivelul de colesterol rău
În combinaţie cu apa, fibrele formează un gel în stomac, cu rol important în stimularea tranzitului intestinal şi în scăderea nivelului de colesterol rău. Studiul care a demonstrat aceste efecte a luat în calcul fibrele existente în fasole boabe, mazăre şi linte.
2. Previn apariţia bolilor de inimă
Un consum regulat de alimente bogate în fibre este corelat cu un risc scăzut de a suferi de boli de inimă. O persoană care consumă cu regularitate alimente bogate în fibre previne apariţia unui atac de inimă.
3. Reglează nivelul zahărului în sânge
Deoarece fibrele formează un gel în stomac, acesta are rolul de a încetini absorbţia nutrienţilor în sânge. Tocmai datorită acestui efect, insulina nu trebuie să fie eliberată în cantităţi mari pentru a curăţa sângele de zahăr şi este controlat nivelul glicemiei.
4. Tratează şi previn constipaţia
Fibrele nu sunt absorbite în tractul gastro-intestinal, astfel că alimentele bogate în fibre pe care le consumi se adaugă materiilor fecale, făcându-le mai uşor de evacuat din corp. Majoritatea studiilor care au constatat acest efect au luat în calcul fibrele existente în fructele proaspete, legume şi tărâţele de grâu.
5. Ajută în menţinerea unei greutăţi corporale normale
Datorită efectului de saţietate de lungă durată, alimentele bogate în fibre te împiedică să faci excese culinare, susţin specialiştii. Astfel, riscul de a avea o dietă hipercalorică este mai mic. Studiile arată că persoanele care consumă zilnic alimente bogate în fibre alimentare îşi menţin cu uşurinţa greutatea corporală în limite normale în comparaţie cu cei care nu au în meniu aceste alimente.
Posteaza comentariu