1. Sursă de energie fără calorii. Consumul de ouă aduce o cantitate importantă de nutrienţi, fără să îţi pună în pericol silueta, un ou conţinând aproximativ 80 de calorii.
2. Conţinut ridicat de proteine de calitate. Oul aduce proteina de cea mai înaltă calitate ecologică (ovalbumina) care nu este depaşită de nicio altă proteină. Aceasta a fost luată drept etalon de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că este cea mai echilibrată în aminoacizi esenţiali şi biodisponibilitate.
3. Nu creşte nivelul de colesterol. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, "gălbenuşul are cantităţi mari de colesterol, însă se află în compania altei grăsimi care-l împiedică să se depună pe artere. Este important să ştim că un om nu poate să trăiască mai mult de 3 ore fără colesterol, care este esenţial pentru membranele celulare".
4. Ouăle conţin de asemenea vitamina B şi un compus nutritiv numit colină, important în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos.
5. Gălbenuşul este bogat în vitamina A, D si E, iar culoarea este dată de conţinutul de luteină şi zeaxantină, doi compuşi recomandaţi pentru sănătatea ochilor, protejându-i de razele ultraviolete.
Cum le consumăm?
Fierte şi niciodată prăjite, recomandă specialistul. Prof. dr. Mencinicopschi spune că este indicat să-l consumăm fiert moale. "Dacă oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenţi care devin toxici".
O persoană sănătoasă poate să consume săptămânal între 2 şi 5 ouă.
Comentarii (2)
e clar ca oul are f. multe calitati si ca este sanatos, intr-adevar, in cantitate limitata. dar cum sa dai unui copil ou moale?? daca-ti ia o salmonela, ce te faci?? plus altele, la care nici nu putem sa ne gandim?
pai cum sa-i dau copilului ou fiert moale? De unde vine respectivul profesor cu atatea descoperiri stiintifice,le viseaza noaptea?
Posteaza comentariu