Poate că este stresant să iei copiii cu tine când mergi la supermarket, dar același lucru se întâmplă și când îi duci la școală sau mergeți în alte locuri împreună. Dacă vrei să crești copii sănătoși, interesați de gustul bun, dar care nu cedează în fața gogoșilor și chips-urilor cu prima ocazie, este cazul să-i incluzi în fiecare drum pe care-l faci la magazin.
Potrivit specialiștilor, este foarte util să te gândești la supermarket ca la o sală de clasă de mari dimensiuni, unde cei mici pot învăța numeroase lecții despre alimentația care le face bine. Este cea mai bună ocazie să le arăți în mod practic ce trebuie să aleagă pentru a obține mese echilibrate, pline de vitamine și minerale. Pot compara etichetele alături de tine și veți observa împreună ce alimente au mai mult din anumiți nutrienți și veți planifica mesele sau gustările.
În acest mod vei crea baza pentru alegerile alimentare corecte pe termen lung, iar când vor deveni adulți copiii tăi vor fi interesați mereu să selecteze alimentele care îi ajută să aibă multă energie și să prevină îmbolnăvirile.
Iată ce jocuri ar trebui să încerci la supermarket pentru a-ți antrena copiii în „misiunea” de a descoperi gustul și beneficiile alimentelor care îi înconjoară:
1. Alege o culoare sau o formă
Este un joc potrivit pentru copiii mai mici, în cadrul căruia le vei spune să găsească alimente de diferite culori sau forme. Este foarte util să pui în practică acest joc în secțiunea de fructe și legume pentru ca cei mici să se obișnuiască să le identifice rapid. Poți realiza acest joc și când ajungeți acasă, în timp ce despachetați ce ați cumpărat.
Folosește alimentele cu forme sau culori similare găsite de copii pentru a pregăti mese gustoase cu ajutorul lor.
2. Găsește personajul indicat
Le poți cere copiilor să caute, mai ales printre fructe și legume, forme care le aduc aminte de anumite personaje din cărțile pe care le citesc. Bineînțeles că va fi nevoie să ai acasă cărți care să vizeze preparatele sănătoase, cu multe poze. Chiar poți începe prin a le cumpăra și a le pune la dispoziția copiilor pentru a vă distra împreună în timp ce cumpărați ingredientele de la supermarket. De asemenea, puteți inventa fiecare o poveste despre „personajul” legumă sau fruct pe care l-ați găsit, iar alimentele nu îi vor mai intimida pe cei mici când trebuie să le guste la masă.
3. Creează tradiții
Este important să pui și bazele unor tradiții în familie, de exemplu duminica îi poți lăsa pe copii să aleagă o rețetă și să facă lista de cumpărături cu ingredientele necesare. De asemenea, îi poți implica pentru a alege seri tematice pentru zilele săptămânii, de exemplu Lunea Vegetariană, Marțea Taco sau Miercurea Dulce.
Lasă-i să se integreze în scenariu, inclusiv să poarte un șorț de bucătărie, mănuși pentru cuptor și o bonetă specială de bucătar.
4. Ghicește preparatul
Când cei mici nu sunt atenți cumpără niște alimente pe care nu le-au mai gustat, de exemplu unt de migdale sau de semințe de floarea soarelui, în loc de unt de arahide. După ce ajungeți acasă îi poți lega la ochi și îi vei provoca să ghicească ce preparat miros, ating sau gustă. Evită să le dai alimente care știi deja că nu le plac pentru că nu vor mai accepta să se joace pe viitor.
5. Clasifică etichetele alimentelor
Odată ce copiii au învățat să citească puteți compara împreună etichetele, identificând conținutul de zahăr și sodiu al diferitelor alimente. Este o lecție foarte utilă pentru ei deoarece majoritatea produselor își schimbă constant profilul nutrițional.
Arată-le copiilor că anumite opțiuni sunt mai sănătoase și discută cu ei prețul și valoarea produsului. Într-o zi copilul tău va face cumpărături pe cont propriu și este foarte bine să se poată încadra într-un buget fără să renunțe la variantele cu vitamine și evitând irosirea mâncării.
Posteaza comentariu