De multe ori în cămară ajung alimente care ar trebui ținute la rece pentru a-ți proteja sănătatea. Dacă păstrezi produsele la o temperatură inadecvată vei favoriza proliferarea bacteriilor, ceea ce poate provoca toxiinfecția alimentară.
Iată ce alimente nu trebuie să ții în cămară:
1. Pasta de tomate
Dacă ai găsit mai multe borcane de pastă de tomate la ofertă și le ții în cămară trebuie să știi că va trebui să le muți în frigider după deschidere. „În trecut multe persoane țineau pasta de tomate în bucătărie chiar și după ce o deschiseseră. Odată cu apariția produselor naturale sau organice, conținutul de conservanți este mai redus și este absolut necesar să ții pasta de tomate în frigider după ce ai început-o”, recomandă dr.
Lydia Buchtmann, nutriționist din Australia.
2. Muștarul Dijon
Muștarul nu se va strica dacă îl ții în cămară, dar aroma nu va fi la fel de intensă. Mai bine ține-l la frigider pentru a te asigura că fiecare preparat are gustul pe care ți-l dorești.
3. Bananele
Poate că ți se pare normal să ții bananele în cămară, dar se vor coace și se pot strica mult mai repede. Cel mai bine este să le lași să se coacă până când coaja are culoarea pe care o preferi, apoi să le pui în frigider. Deși coaja ar putea căpăta o nuanță maronie vor fi în continuare potrivite pentru consumul zilnic.
4. Salamul
Știi deja că trebuie să ții la frigider carnea crudă de pui sau de vită și același lucru se aplică și pentru salam. Dacă îl ții în cămară vei crește riscul de toxiinfecție datorită conținutului ridicat de bacterii.
5. Siropul de arțar
Adori să adaugi aromatul sirop la deserturi sau ceaiuri? După ce îl deschizi trebuie neapărat să-l ții la frigider pentru a preveni mucegăirea sau alterarea gustului. Dacă îl pui în congelator îl vei putea folosi o perioadă foarte lungă de timp.
Și nu te îngrijora, nu va îngheța.
6. Siropul de ciocolată
Siropul de arțar nu este singurul topping pe care trebuie să-l ții la frigider. Siropul de ciocolată se va strica rapid dacă nu este ținut la rece, așa că ia măsuri pentru a putea savura rețetele tale favorite.
7. Porumbul copt
Este indicat fie să-l gătești în momentul în care ți se face poftă, fie să-l pui imediat la frigider, după ce este gata. Porumbul copt lăsat la temperatura camerei pierde 50% din conținutul de zahăr. Nu îl ține la frigider mai mult de 2 zile.
8. Făina integrală
Orice tip de făină integrală este mai sănătos decât variantele rafinate deoarece conține germenii cerealelor, care au multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, făina integrală are și un conținut mai ridicat de ulei și poate râncezi ușor la temperatura camerei.
Păstrează făina integrală la congelator pentru a fi sigur că nu se strică.
9. Untul nesărat
Precis ai auzit că unele persoane lasă untul pe masa din bucătărie sau în cămară pentru a putea să-l întindă mai ușor pe pâine. Potrivit experților, poți face acest lucru numai cu untul sărat deoarece conținutul de sodiu previne acumularea bacteriilor. Untul nesărat trebuie ținut tot timpul la frigider.
10. Untul de arahide organic
Un unt de arahide obișnuit, care nu are doar ingrediente naturale, poate fi ținut în cămară. Dacă ai ales o variantă organică, uleiurile din componența lui se pot separa și vor râncezi. Ține la rece untul natural de arahide precum și variantele organice preparate din nuci sau semințe.
11. Uleiul de cocos
Dacă este lăsat timp îndelungat la temperatura camerei există posibilitatea contaminării cu bacterii sau a râncezirii. Este util să îl iei din cămară și să-l muți în frigider.
12. Gemul
Unele persoane preferă să consume gemul la temperatura camerei, dar trebuie să ții cont în primul rând de riscurile pentru sănătate. Potrivit experților, toate gemurile trebuie ținute la rece, în frigider.
În cazul în care gemul deschis a stat la temperatura camerei 48 de ore trebuie să-l arunci .