După cum ochii sunt fereastra sufletului, la fel și aspectul pielii oglindește starea generală de sănătate. Astfel, pielea este în legătură directă cu tractul digestiv, iar o piele sănătoasă și protejată depinde în mare măsură de echilibrul dintre bacteriile benefice și cele nocive care acționează în cadrul digestiei. Din acest motiv meniul zilnic are un efect important asupra felului în care arăți și te poate ajuta să previi cancerul de piele. În urma studiilor de specialitate s-a constatat că antioxidanții din cadrul dietei pot preveni modificările de la nivelul ADN-ului și tumorile maligne care se pot dezvolta ca urmare a expunerii la razele UV.
Iată cum trebuie să arate un meniul care diminuează riscul de cancer de piele:
1. Micul dejun: ovăz
Uită de covrigi, pâine prăjită, croasant, brioșe sau alte variante de produse bogate în carbohidrați rafinați. Astfel de alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că sunt digerate rapid și transformate în zahăr. „Alimentele cu un indice glicemic ridicat nu sunt utile pentru piele pentru că stimulează creșterea producției de IGF-1, un hormon asemănător cu insulina cu un rol de bază în multiplicarea și regenerarea celulelor. Un nivel prea ridicat al acestui hormon poate stimula inflamațiile, ceea ce ar putea declanșa acneea sau chiar cancerul de piele”, potrivit dr.
Whitney Bowe, dermatolog. Ovăzul este o alegere mai potrivită pentru că are un indice glicemic scăzut.
2. Micul dejun: iaurt
Cercetătorii au stabilit că microbiomul pielli necesită un echilibru între bacteriile „bune” și cele cu efecte negative. Astfel, există un anumit tip de bacterii care produc substanțele necesare pentru protecția pielii împotriva cancerului. Având în vedere că microbiomul pielii este în strânsă legătură cu microbiomul tractului digestiv este recomandat să se consume des probiotice, care se regăsesc în iaurtul simplu. „Probioticele protejează pielea împotriva efectelor ncive ale razelor ultraviolete și o repară din interior”, explică dr. Bowe. Poți încerca și iaurtul grecesc pentru a intensifica aroma de la micul dejun.
3. Micul dejun: cafea
Ceașca de cafea pe care o savurezi când te trezești nu numai că îți dă mai multă energie, ci te poate proteja împotriva cancerului. „Cafeaua este o sursă esențială de antioxidanți, prevenind impactul negativ al radicalilor liberi. Un consum moderat de cafea este benefic pentru a preveni cancerul de piele”, potrivit dr. Bowe.
4. Masa de prânz: legume cu frunze verzi
Dieta mediteraneană are un efect util pentru protecția pielii, așa că ar fi bine să iei în calcul o salată la ora prânzului. „Legumele sunt surse ideale de antioxidanți precum vitamina A sau vitamina C, care creează un strat de protecție și stimulează regenerarea pielii.
Acești antioxidanți previn modificarea ADN-ului și tumorile”, potrivit dr. Erin Palinski, nutriționist.
5. Masa de prânz: roșii
Iată alimentul care reduce riscul de cancer de piele cu până la 50%. Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, antioxidantul care le dă culoarea intensă. În cadrul studilor realizate s-a constatat că persoanele care au consumat pastă de tomate sau felii de roșie zilnic, timp de 12 săptămâni, erau protejate împotriva arsurilor solare, precum și a efectelor nocive pe termen lung ale expunerii la soare. „Licopenul stabilizează structura ADN-ului și previne arsurile sau inflamațiile”, explică dr. Bowe.
6. Masa de prânz: nuci
Finalizează prânzul cu nuci crocante, care îți furnizează o doză importantă de vitamina E. Acest antioxidant creează un strat de protecție la nivelul pielii, absoarbe energia provenită din razele solare și menține o producție normală de sebum. Încearcă din când în când și nucile braziliene pentru că au mult seleniu, un mineral care crește șansele de supraviețuire în cazul unui diagnostic de cancer de piele.
7. Gustări: morcovi
Morcovii sunt ideali pentru o gustare crocantă, cu puține calorii, iar pigmentul lor portocaliu este un indicator al capacității de protecție a pielii. „Beta-carotenul stimulează sistemul imunitar, combate dezvoltarea celulelor maligne și menține pielea sănătoasă”, spune dr.
Bowe.
8. Gustări: ceai verde
Polifenolii, flavonoidele și catehinele din ceaiul verde regenerează pielea afectată de expunerea la soare și refac elasticitatea. „Le recomand adesea pacienților să bea ceai verde pentru a-și repara pielea din interior spre exterior, cu ajutorul antioxidanților”, explică dr. Bowe.
9. Cina: somon
Bogat în acizi grași de tip Omega-3, somonul diminuează riscul de cancer de piele pentru că reduce inflamațiile asociate cu această maladie. „Peștele gras conține substanțe cu efect antiangiogenic, care previn formarea noilor vase de sânge și, în consecință, nu permit dezvoltarea celulelor canceroase”, potrivit dr. Palinski.
10. Cina: turmeric
Poți folosi cu succes și condimentele pentru a-ți proteja pielea. Turmericul conține curcumină, un compus cu puternice proprietăți antiinflamatoare. În cadrul studiilor realizate de cercetătorii de la Universitatea din Texas s-a demonstrat că turmericul previne melanomul deoarece protejează pielea din interior.
11. Cina: broccoli
Conține compusul numit sulforafan, plus vitamina C, fiind o parte esențială a unui meniu care stimulează producția de colagen și previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la soare.
12. Desertul: ciocolată neagră
Cercetătorii din Germania au constatat că un consum zilnic de ciocolată neagră pe termen lung previne efectele nocive ale razelor solare, fiind opțiunea ideală pentru momentele în care simți nevoia de ceva dulce.
13. Desertul: fructe
Rodiile, strugurii, cireșele, pepenele roșu, mango și căpșunile sunt bogate în antioxidanți și îți protejează pielea. Ține cont că este preferabil să mănânci fructele întregi, în loc de suc.
Potrivit experților, sucul de citrice poate crește riscul de cancer de piele, la fel ca și o cantitate exagerată de citrice. „Sucul de citrice poate crește riscul de melanom, așa că nu este indicat să fie consumat prea des. De asemenea, fructele întregi precum portocalele, grepfrutul, mandarinele sau clementinele pot crește riscurile dacă se depășește o porție normală. Este indicat să se consume cu prudență”, spune dr. Palinski.
Posteaza comentariu