Constipația este o problemă frecventă a copiilor și provoacă dureri de stomac, crampe și disconfort accentuat în zona abdomenului inferior. Există multiple cauze printre care faptul că nu merg la toaletă la momentul potrivit sau că nu fac suficientă mișcare, dar și dieta joacă un rol important. Un meniu bogat în alimente procesate și sărac în fructe și legume va înrăutăți starea copilului.
Dacă ești în căutarea unui remediu natural pentru a combate constipația celui mic să știi că fibrele sunt cel mai bun prieten al tău. Efectul fibrelor asupra digestiei se manifestă rapid și facilitează eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, trebuie să te asiguri și că cel mic bea suficientă apă. Dacă analizezi dieta copilului și observi că nu conține decât o cantitate redusă de fibre, începe să o crești treptat, folosind porțiile mici pentru că prea multe fibre odată vor cauza gaze și balonare.
Este recomadat ca meniul copiilor să cuprindă 20g de fibre în fiecare zi.
Combină fructele, legumele și cerealele integrale pentru a ajunge la acest total.
Iată ce alimente previn și combat constipația la copii:
1. Zmeura
Cu 8g de fibre la o cană, zmeura se numără printre fructele ideale pentru a da un impuls digestiei. Indiferent dacă este proaspătă sau congelată va avea efectul benefic dorit.
2. Cartofii
Înlocuiește cartofii prăjiți cu cei copți sau fierți în coajă și vei avea 4g de fibre la fiecare cartof. În plus, coaja va menține conținutul de vitamine.
3. Edamame
½ cană de boabe de soia are 3g de fibre, iar copilul tău se va distra scoțând boabele din păstaie.
4. Terciul de ovăz
O porție de terci de ovăz instant, simplu, are peste 4g de fibre. Realizează un topping aromat cu fructe, miere și nuci mărunțite și vei tripla fibrele fără prea mari eforturi.
De asemenea, poți face o nouă variantă de negrese din terci de ovăz plus puțină pudră de cacao.
5. Pastele din făină integrală
Credeai că nu poți elimina constipația dacă cel mic adoră pastele? Înlocuiește-le pe cele din făină albă cu varianta din făină integrală. Dacă s-a obișnuit cu nuanța deschisă a pastelor, amestecă jumătate paste din făină albă și jumătate din făină integrală și numește-le „paste-zebră” pentru a-i stârni interesul.
6. Boabele de fasole rumenite la tigaie
Fasolea este o sursă foarte bună de proteine, fibre și fier. Fierbe boabele bine, apoi rumenește-le la tigaie cu puțin ulei de măsline și folosește-le la salate și sandvișuri. ½ cană de boabe de fasole conține 5g de fibre.
7. Semințele de in
Cumpără semințe de in și râșnește-le de fiecare dată când le folosești pentru a facilita prelucrarea lor de către organism. Sunt o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3, plus 3g de fibre la fiecare lingură.
Le poți adăuga la brioșe, clătite, plăcinte, pâine, supe, salate, cereale, smoothie-uri sau shake-uri.
8. Avocado
½ cană de piure de avocado are 4g de fibre, plus grăsimi mononesaturate care protejează inima. Adaugă puțin suc de lămâie și sare pentru a obține guaccamole, pe care îl poți servi cu niște chips-uri coapte sau cu felii de pâine integrală.
9. Popcorn
Servește copilului această gustare crocantă și nu te va refuza niciodată. Dacă îl prepari chiar tu poți elimina grăsimile nesănătoase și vei suplimenta meniul copilului cu necesarul de fibre.
10. Pere
O pară medie are aproximativ 5g de fibre, 25% din totalul necesar pentru copilul tău. Folosește cât mai des acest fruct pentru a prepara gustări aromate.
11. Semințe de rodie
Semințele dulci și aromate au 3g de fibre la fiecare 50g. Pot fi consumate simple, cu iaurt sau drept topping pentru clătite ori terci de ovăz.