Ca să prepari carnea de peşte cum trebuie este bine să cunoşti câteva trucuri de la bucătarii profesionişti. Află secretele preparării corecte a peştelui de la Chef Robert Voicu de la Unilever Food Solutions.
Dacă eşti un carnivor convins, dar vrei să încerci şi altceva în afară de carnea de porc, vită sau pui este de preferat să recurgi la reţetele care includ peştele. Carnea de peşte este o alternativă sănătoasă pentru carnea roşie care ar trebui consumată cu moderaţie şi ocazional. Prin urmare, ca să-ţi potoleşti pofta de carne poţi să incluzi în meniul tău câtev 3 porţii de peşte pe săptămână. Orice tip de peşte este recomandat, însă în special somonul, macroul, heringul, sardinele nu trebuie omise, deoarece aduc un aport însemnat de acizi graşi omega-3, esenţiali pentru sănătatea creierului şi a inimii.
Dar, nici păstrăvul, şalăul, halibutul şi alte sortimente nu sunt mai prejos şi merită să se regăsească în meniul tău.Cea mai bună variantă ar fi peştele proaspăt prins, de preferat nu de crescătorie, deoarece acesta nu este hrănit cu diverse concentrate şi va avea un gust mult mai bun. Deoarece nu este tocmai uşor şi la îndemâna oricum să găsească peşte proaspăt este recomandat să alegi şi variantele congelate, însă pe cât posibil să nu fie de crescătorie.
Un truc ca să consumi săptămânal peşte care se prepară foarte rapid este de a ţine în congelator provizii sau câteva conserve de sardine/anşoa/ton/macrou/hering în cămară. Astfel, vei avea mereu în casă peşte pe care îl poţi folosi în diverse preparate: tartine cu anşoa, salată de crudităţi cu ton, pastă de sardine cu ceapă, paste cu ton, sandviş cu file de peşte la grătar.
Ca să prepari peşte proaspăt poţi să alegi peştele întreg sau fileurile dacă preferi să nu conţină oase şi piele.
Reţetele cu fileuri de peşte se fac foarte rapid, nu necesită multe ingrediente şi poţi să ai mereu o mâncare sănătoasă şi proaspătă pentru masa de seară. Chef Robert Voicu de la Unilever Food Solutions îţi spune trucurile şi cei mai importanţi paşi de urmat ca să găteşti peştele cum trebuie:
1. Ingredientele se pregătesc cu 2-3 ore înainte.
2. Peştele se ţină în marinată minimum 30 de minute pentru combinarea aromelor
3. Cele mai potrivite condimente pentru peşte sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia şi piperul
4. Marinata se face amestecând ulei de măsline extravirgin cu zeamă de lămâie, sare şi condimentele dorite
5. Lămâia se mai poate înlocui cu alte lichide acide, care frăgezesc carnea: iaurt, bere, oţet balsamic
6. Este recomandat să foloseşti ardei iuţi peste fileurile de peşte, dar numai dacă nu va fi consumat de către copii
7. Fileurile de peşte date prin marinată se lasă la cuptorul încins aproximativ 25 de minute
8. Deoarece peştele are un conţinut ridicat de apă nu este nevoie să adaugi apă înainte de a-l pune la cuptor
9. Un sos care merge de minune cu peştele este cel preparat din unt, puţină făină, vin alb sau zeamă de lămâie şi capere. Se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie. Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.
10. Lângă un file de peşte la cuptor merge foarte bine un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de măsline extravirgin, sare şi piper. Dovleceii, morcovii, ardeii şi beţele de ţelină sunt delicioase la grătar, însă cu condiţia să le laşi crocante ca să-ţi păstreze din substanţele nutritive.
Posteaza comentariu