Ellen DeGeneres, Alicia Silverstone, Jessica Chastain, Bill Clinton, Carrie Underwood şi Natalie Portman sunt câteva dintre vedetele care au optat pentru dieta vegană şi nu regretă acest lucru. Însă, trecerea la acest regim alimentar trebuie să se facă treptat şi în cunoştinţă de cauză. Adică faptul că eşti vegană şi mănânci cartofi prăjiţi nu aduce nimic bun pentru organismul tău. Adevărata dietă vegană presupune consumul alimentelor sănătoase şi integrale, nicidecum a produselor procesate din comerţ.
Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoşti înainte de a trece la veganism:
1. Vitamina B12 poate să dea bătăi de cap
Potrivit nutriţioniştilor, vitamina B12 se regăseşte doar în produsele de origine animală. Atunci când renunţi la acestea, există riscul să ai o lipsă de vitamina B12. Aceasta are un rol crucial în corp, protejând creierul şi celulele roşii din sânge de boli grave. Oboseala, depresia, constipaţia, pierderea exagerată în greutate şi tulburările nervoase sunt câteva semnale pe care organismul le trimite atunci când ai lipsă de vitamina B12. De aceea este recomandat ca adepţii dieteo vegane să ia un supliment cu B12 sau să consume cu regularitate alimente bogate în această vitamină, cum ar fi chlorella, spirulina, fulgii de drojdie inactivă, borşul şi algele nori.
2. Informează-te despre proteinele de origine vegetală
Proteinele de origine animală vor fi înlocuite cu cele de origine vegetală. Printre cele mai importante alimente cu un conţinut mare de proteine şi care trebuie să se regăsească în regimul vegan sunt: quinoa, mazărea, năutul, lintea, tofu, fasolea boabe, oleaginoase (migdale, caju, fistic, nuci), seminţele crude (floarea-soarelui, dovleac, cânepă), lapte vegetal.
3. Mare atenţie la consumul de produse din soia
Citeşte întotdeauna eticheta cu ingrediente atunci când vrei să cumperi produse din soia. Laptele din soia trebuie să conţină doar boabe de soia, apa şi puţină sare, fără alte ingrediente necunoscute. De asemenea, nu este recomandat să înlocuieşti carnea cu tot soiul de produse care au la baza soia pentru că fiind procesate ele conţin şi alte ingrediente care sunt foarte nocive. Citeşte eticheta şi dacă produsul conţine ingrediente pe înţelesul tău, fără adaos de zahăr, atunci poţi să le consumi în cantităţi moderate. Miso, tempeh, tofu, tamari şi laptele de soia simplu sunt cele mai sănătoase alegeri atunci cânc vine vorba despre produsele din soia.
4. Trecerea la dieta vegană se face treptat
Nu trebuie să renunţi peste noapte la toate produsele de origine animală. Este de preferat să măreşti treptat consumul de legume şi verdeţuri, în timp ce micşorezi porţiile de carne, ouă, lactate şi produse procesate din comerţ.
5. A fi vegan înseamnă a opta pentru alimente integrale şi sănătoase
Nu ai rezolvat nimic dacă ai renunţat la produsele de origine animală, dar mănânci cartofi prăjiţi, pâine albă, dulciuri şi paste din belşug. O dietă bogată în legume, fructe, nuci, seminţe, verdeţuri, leguminoase, cereale integrale, ciuperci, rădăcinoase, alge, germeni şi ierburi aromatice este cea care va asigura organismului toţi nutrienţii de care are nevoie.
6. Citeşte ingredientele înainte să cumperi un produs
Caseina şi zerul care se regăsesc în lapte pot să fie introduse în multe batoane din cereale, pâine sau cereale pentru micul dejun. Gelatina care se găseşte în carne poate să fie folosită în numeroase produse din comerţ, de aceea este important să citeşti eticheta produselor pe care le cumperi din supermarket.
Carminul este extras din insectele uscate şi procesat apoi pentru a-l folosi în industria alimentară. Dacă vrei să-l eviţi, ocoleşte produsele care au pe lista de ingrediente trecute cuvintele "carmin", E120, "acidul carminic" sau "colorant coşenilă".
7. Nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa calciului
Verdeţurile, migdalele, soia, smochinele, seminţele de susan, seminţele de cânepă şi portocalele conţin o cantitate însemnată de calciu.
8. Vei fi mai fericită şi mai energică
Potrivit unui studiu realizat în 2012 şi apărut în publicaţia Nutrition Journal, dieta vegetariană/vegană are un rol benefic asupra sistemului nervos. Cercetătorii au descoperit că dietele care presupun consumul de proteine de origine animală conţin mai mult acid arahidonic care poate să acţioneze negativ asupra stării de bine şi fericire.
9. Atenţie când mergi la restaurant
Acum există foarte multe variante şi la restaurant, astfel încât nu îţi va fi foarte greu să găseşti un preparat vegan atunci când ieşi în oraş. Dar, atenţionează chelnerul asupra dietei pe care o urmezi, deoarece foarte multe preparate se fac folosind untul şi supa de pui/găină/vită pentru un plus de savoare.
10. Dieta vegană nu este mai costisitoare decât cea omnivoră
Vei avea surpriza să constaţi că atunci când renunţi la carne, mezeluri, ouă şi multitudinea de produse lactate poţi să cumperi o diversitate foarte mare de legume şi fructe fără să cheltui mulţi bani. Bineînţeles că este de preferat să optezi în mare parte pentru legumele şi fructele de sezon, dar vei face şi mai mare economie dacă înlocuieşti câteva dintre acestea cu variantele lor congelate.
Comentarii (1)
tare ma bucur , din tot sufletul meu va scriu , ca tare sint fericita ca mai avem si noi persoane care se intereseaza de viata noastra si de bine-starea noastra ca DUMNEZEU sa va bine-cuvinteze eu stiu ca sint bine-venite ideile voastre si stiu ca o sa ne ajute mult si dieta vegan MULTUMESC
Posteaza comentariu