Woody Allen spunea odata: "Nu vreau sa-mi castig nemurirea prin munca si prin ceea ce voi lasa in urma... ci prin a nu muri". Nemurirea este o utopie si suntem constienti ca nu o vom putea atinge. Dar cu siguranta putem incerca sa ne apropiem de ea, imbunatatindu-ne calitatea vietii si adaugand ani buni existentei noastre.
Multi oameni sunt convinsi ca stiu ce este bine pentru ei. Cui nu i-ar placea sa creada ca bogatia, aventurile cu diverse femei frumoase si consumul zilnic de caviar sunt factori determinanti pentru asigurarea longevitatii? La urma urmei, Hugh Hefner arata foarte bine pentru cei 78 de ani ai sai. Dar in cazul lui, un rol important il are gandirea pozitiva.
Daca iti doresti intr-adevar sa traiesti mai mult si mai sanatos, incearca sa urmezi aceste recomandari si, chiar daca vei gasi ca este dificil sa le respecti, in scurt timp vei remarca o imbunatatire remarcabila a starii fizice si mentale.
Gandeste pozitiv
Atitudinea fiecaruia exercita un rol mai important decat am crede atat in ceea ce priveste calitatea vietii, cat si in durata acesteia. Un studiu realizat in anul 2002 de cercetatorii de la clinica Mayo a relevat ca persoanele optimiste au cu 50 la suta mai multe sanse de a ajunge la batranete decat cele inclinate spre pesimism si resemnare. Aceasta se explica prin faptul ca optimistii sunt, probabil, mai putin afectati de stres, mai pregatiti pentru a infrunta situatiile dificile si, in consecinta, mai sanatosi. De asemenea, organismul acestora este mai puternic si mai rezistent deoarece valorile tensiunii arteriale sunt normale.
Nu dormi exagerat de mult
Somnul de frumusete este benefic si recomandabil, dar tot ce este mult devine daunator. Potrivit unui studiu publicat in februarie 2002 de un institut american de psihiatrie, somnul excesiv reduce speranta de viata. Cercetatorii au concluzionat ca acei oameni care dorm mai mult de 8 ore pe noapte sunt mai expusi decat ceilalti riscului unei morti premature. Ceea ce nu inseamna ca ar trebui sa renunti la petrecerile ocazionale cu prietenii, dar nu exagera nici in acest sens - mai putin de 4 ore de somn este la fel de riscant. Ideal este sa-ti stabilesti un program de 6 pana la 7 ore de somn pe noapte si, cu siguranta, vei trai mai mult si mai sanatos.
Fii activa sexual
In privinta aceasta nu exista contraindicatii. Este un fapt dovedit ca activitatea sexuala ne ajuta sa fim mai sanatoase si, prin urmare, sa traim mai mult. Insa explicatia nu consta in actul biologic propriu zis - intimitatea creata intre parteneri este cea care ne ajuta sa fim mai putin afectate de stres, mai fericite si sa ne odihnim mai bine. Astfel, tensiunea arteriala se va mentine in parametrii normali si suntem mai putin expuse riscului unui accident vascular sau afectiunilor cardiace.
Ia-ti un animal de companie
Ideal ar fi un catel. Cercetarile intreprinse au demonstrat ca persoanele care cresc un catelus sunt mai putin stresate si mai putin nevoite sa mearga la medic. De asemenea, rata de supravietuire ca urmare a unui eventual infarct este cu 12 la suta mai mare in cazul pacientilor care au un catel. Argumentele sunt in exclusivitate de ordin psihologic - ne simtim mai putin singuri, luptam mai eficient impotriva starilor depresive si facem si exercitiu fizic - un catelus trebuie scos la plimbare cel putin de doua ori pe zi.
Controleaza-ti cu regularitate nivelul colesterolului
Ai mai auzit in repetate randuri acest sfat, sunt convinsa. Dar il urmezi? Specialistii americani au evidentiat ca un procent uluitor de mare - 90 la suta - de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite sau vindecate fara a lasa sechele daca nu omiti sa-ti verifici nivelul colesterolului, a carui dereglare este bine sa fie detectata dintr-un stadiu cat mai precoce.
Construieste-ti o cariera solida, care sa-ti permita un venit satisfacator
Te-ai putea intreba, ce legatura are salariul cu speranta de viata? Ei bine, un studiu realizat in Statele Unite de catre Centrul National de Statistica a demonstrat ca un procent de 24 la suta dintre americanii care au un nivel de trai mediu sufera de diferite boli cronice - in timp ce, din randul celor cu o situatie materiala superioara, numai 6 la suta prezinta acest gen de afectiuni.
Explicatia este cat se poate de logica - un venit multumitor iti permite sa te hranesti sanatos si din belsug, o locuinta satisfacatoare si nu in ultimul rand, incheierea unei asigurari de sanatate consistente. Ceea ce nu inseamna ca un venit ridicat este un factor de garantie a longevitatii - la urma urmei, a fi sef de departament, de exemplu, implica un grad considerabil de stres. Dar cu siguranta ai mai multe sanse sa ajungi la "adanci batranete" daca, din punct de vedere material, iti poti satisface orice dorinta.
Renunta la fumat
Daca iti voi spune ca fumatul este deosebit de nociv pentru sanatate, s-ar putea sa nu fie relevant. In definitiv, teoretic esti cat se poate de constienta de acest lucru. Dar iti voi spune ca, daca faci un efort si renunti la acest obicei, nu vei avea decat de castigat si organismul tau nu va intarzia sa-si arate recunostinta. Statistic vorbind, cancerul pulmonar este una dintre cele mai raspandite cauze de deces, mai ales in randul populatiei de varsta a treia, care plateste astfel pretul viciului mentinut si cultivat timp de ani de zile. Si chiar daca ai noroc si nu te imbolnavesti (lista afectiunilor cauzate sau agravate de fumat este considerabila!), nu te vei putea bucura de o batranete linistita. Esti sigura ca vrei sa-ti asumi acest risc?
Evita situatiile stresante
Uneori acest lucru este imposibil. Dar de cate ori nu te lasi "purtata" de furie sau frustrare, incarcandu-te astfel cu emotie negativa? Este oarecum asemanator cu fumatul: pe moment nu resimti efectele nocive, dar sa nu te miri daca vei descoperi ca suferi de o boala cardiovasculara, inca din tinerete. Si este firesc, daca ne gandim la corelatia dovedita dintre stres si nivelul crescut al tensiunii arteriale. Lectia este simpla: incearca, pe cat posibil, sa nu te lasi afectata de problemele curente.
Consuma alimente care contin antioxidanti
Condimentele sunt foarte bogate in antioxidanti - scortisoara sau cuisoarele nu ar trebui sa lipseasca din meniu, macar saptamanal. De asemenea, consuma fasole, afine, anghinare si banane. Antioxidantii sunt niste compusi care combat actiunea nociva a radicalilor liberi - acestia din urma accelerand procesul de imbatranire si deteriorare la nivel celular. Pe termen lung, consecintele ar putea fi devastatoare: boala Alzheimer si cancerul sunt numai doua exemple de afectiuni degenerative cauzate de actiunea radicalilor liberi.
Casatoreste-te din dragoste
Ti se pare ceva nesemnificativ? Este un aspect cat se poate de important, mai ales pentru noi, femeile. Daca vrei un exemplu, uita-te la perechile fericite de batrani care se plimba in parc, sau chiar la bunicii tai, daca mai sunt in viata. Cate zeci de ani de mariaj fericit ii unesc "la bine si la rau"? Nu ti-ai dori si tu sa ajungi la etatea lor?
Posteaza comentariu