Cu siguranta, ritmul cotidian al vietii tale este unul destul de trepidant: te straduiesti sa te imparti intre obligatiile de serviciu si cele de acasa, iar daca-ti mai ramane putin timp si pentru tine insati, te poti considera o norocoasa. Putin probabil sa-ti reuseasca asta de cate ori iti doresti, insa... In stilul acesta, risti sa ajungi la epuizare si nu vei mai putea da randamentul care se asteapta de la tine. Iata cateva sfaturi cu ajutorul carora poti sa-ti "aerisesti" putin viata si sa nu te simti coplesita de responsabilitati.
Noteaza-ti tot ce ai de facut intr-o agenda electronica
In principiu, pentru asta avem agenda. Cum vine asta, care agenda? Asa e, de obicei avem mai multe. Si nu stiu cum se intampla, dar mereu le ratacim pe undeva (poate de asta una singura nu ne este de ajuns). Astazi ne notam ca sambata avem programare la sala de fitness... si maine nu mai gasim agenda. Nu este exclus sa uitam ce avem de facut.
Asa incat, este de preferat sa fii si din acest punct de vedere in pas cu tehnologia actuala: activeaza-ti un serviciu de specialitate (este disponibil pe Internet), pentru a-ti programa tot ceea ce trebuie sa stii neaparat, si, cum ar spune Murphy, tocmai de asta si uiti: aniversarile colegilor, prietenilor si rudelor, ora de antrenament, programarea la coafor si asa mai departe. Stii si tu ca, asa cum spun specialistii in management, eficienta inseamna in primul rand organizare.
Schimba-ti coafura periodic
De obicei, se spune ca atunci cand o femeie vrea sa-si schimbe viata, isi schimba in primul rand coafura. Dar nu este necesar sa iei o decizie radicala pentru a te duce la coafor si a alege alta nuanta de vopsea sau alta tunsoare. Chiar si cu o schimbare minima, te vei simti, cu siguranta, mult mai increzatoare in tine, iar acest lucru va avea urmari benefice din toate punctele de vedere.
Nu pretinde ca poti face totul singura
Da, stim: nimeni nu se poate ocupa mai bine de toate proiectele si sarcinile de serviciu decat tu insati. Dar acesta este exact genul de atitudine care, in majoritatea cazurilor, se concretiteaza in epuizarea ta nervoasa. La sfarsitul zilei, ai sentimentul ca nu mai esti buna de nimic, si pe buna dreptate. A delega pe altii sa se achite de unele indatoriri nu reprezinta un semn de slabiciune, asa cum, poate, ai fi tentata sa crezi - ci constituie, in ultima instanta, o dovada a maturitatii tale din punct de vedere profesional. Nimeni nu le poate face pe toate!
Trei reguli: sport, sport, sport
Pe langa faptul ca te vei mentine in forma si te vei putea concentra mult mai usor, activitatea fizica stimuleaza secretia de endorfine si serotonine, asa numitii "hormoni ai fericirii". Poate ca, in primele saptamani, nu vei constientiza pe deplin acest lucru (este posibil sa se intample astfel mai ales pentru ca multe dintre noi asteptam rezultate imediate si avem tendinta de a ne descuraja repede), insa viata ta se va schimba cu siguranta in bine - fapt de care iti vei putea da seama cand te vei privi in oglinda si vei vedea reflexia unei femei zambitoare si relaxate...
Organizeaza-te si in bucatarie
Pentru a nu fi in situatia ca, abia ajunsa acasa de la serviciu, sa fii nevoita sa iesi la supermarket pentru ca abia acum ai observat ca nu mai ai oua, ulei sau zahar, ai grija ca aceste alimente sa nu-ti lipseasca din bucatarie. In plus, nu uita ca, inainte de a merge la cumparaturile saptamanale, sa-ti faci o lista detaliata cu tot ceea ce trebuie sa-ti procuri. In felul acesta, nu te vei mai enerva in mod absolut inutil...
Fa-ti ordine in poseta
Chiar asa: daca poseta ta cade de pe scaun si se deschide, ce (sau, mai bine-zis, cat) se va "revarsa" din ea? Chitante vechi si demult achitate, trei-patru rujuri, numeroase pixuri - si, daca iti trebuie urgent ceva de scris, probabil nu ai - o agenda (in care nu ti-ai mai notat nimic in ultima vreme, pentru ca ai alte agende la birou) si asa mai departe. Nu-i asa ca, atunci cand ajungi acasa, iti ia cel putin cinci minute sa-ti gasesti cheile in acest haos? Normal ca te enerveaza acest lucru. Cruta-ti celulele nervoase si fa-ti ordine in poseta ori de cate ori este nevoie.
Mergi regulat la medic pentru analize de rutina
Nu este deloc "necesar" sa te imbolnavesti pentru a te duce la medic. Unele afectiuni fizice sunt destul de inselatoare... te simti bine o vreme si, cand apar primele simptome, boala este deja intr-un stadiu destul de avansat. Si nu este vorba neaparat despre maladii grave, ci si chiar despre o banala carie; daca aceasta evolueaza (si asta si face!), te asteapta mai multe sedinte chinuitoare la stomatolog decat daca ai fi mers la control macar anual.
Renunta la revistele vechi
Vremurile cand colectai, constiincioasa, maculatura pentru a o preda la centrul specializat au apus demult. Si, nu stiu de ce, cred ca nu se vor mai intoarce! Pe de alta parte, in camera ta creste constant teancul de reviste, ziare, cataloage care nu mai sunt de actualitate si pliante. Chiar daca ti se pare greu de crezut, si asta reprezinta o sursa de stres: hartia favorizeaza dezvoltarea microorganismelor si depunerea prafului, ca sa nu mai spun ca te impiedici de reviste la fiecare pas! Fa-ti timp pentru o selectie a celor mai interesante numere si debaraseaza-te de restul.
Scapa de cuvantul "perfect" din vocabularul tau
Serios, stiai ca perfectiune nu exista? Atunci de ce iti fortezi in permanenta limitele? Nimeni nu poate fi absolut si niciodata albul nu e alb imaculat. Asa incat, fara ca asta sa insemne sa devii superficiala, achita-te de obligatii fara a sta in permanenta stresata ca nu e "ca la carte". Nici autorul cartii cu pricina nu e perfect!
Daca te grabesti, imbraca-te in negru
Sfatul este valabil indiferent de situatie si de locul in care trebuie sa ajungi: la o sedinta importanta, la o petrecere, la o intalnire sentimentala: negrul este un raspuns excelent. Este elegant, nu se demodeaza, creeaza impresia unei siluete mai fine, te face sa pari mai inalta si se potriveste cu orice... si oricand!
Posteaza comentariu