Ni se intampla adesea, cu atat mai mult in anotimpul rece, sa ne simtim epuizate, chiar daca ne odihnim suficient si avem un regim de viata sanatos si echilibrat. N-am alergat la maraton, nu ne-am urcat pe munte, dar suntem obosite si nu mai avem nici o dispozitie pentru altceva in afara de somn. Este firesc: numeroasele solicitari carora trebuie sa le facem fata, atat la serviciu cat si acasa, isi spun cuvantul. Cum nu ne putem permite sa "depunem armele", iar concediul reprezinta inca o himera, putem recurge la cateva metode pentru a ne recapata energia.
In primul moment, ti se pare ca numai de asa ceva nu ai nevoie: tu esti epuizata, iar noi iti propunem sa iesi la plimbare sau la jogging, in loc sa te intinzi in pat. Cum te-ar putea ajuta aceasta? Paradoxal, sportul reprezinta una dintre cele mai eficiente mijloace de a combate oboseala. Miscarea stimuleaza circulatia si contribuie la o mai buna oxigenare a creierului, ceea ce te inviora.
Imi vei spune ca dormi suficient.
Dulciurile si bauturile care contin cofeina iti confera, este adevarat, o "infuzie" de energie, insa efectul este trecator si nu peste mult timp te vei simti si mai obosita decat inainte. Inlocuieste aceste produse cu fructe uscate (caise, de exemplu), smochine, migdale sau struguri si piersici proaspete. Un pahar mare de suc de portocale si morcovi reprezinta o alternativa excelenta.
Bine, poate colegii te vor privi ciudat - si ce-i cu asta? La sfarsitul unei zile in care aproape ca nu ti-ai ridicat ochii de pe monitor, pune-ti doua comprese imbibate cu un gel special, pe care l-ai tinut putin la frigider in prealabil. Roseata ochilor va disparea si privirea ta va fi mai stralucitoare ca niciodata. Nu te va crede nimeni ca ai lucrat toata ziua!
Obligatiile casnice nu sunt chiar cel mai placut mod de a-ti incheia ziua - dar nu intotdeauna le putem amana. O muzica vesela si antrenanta te va ajuta sa transformi spalatul, gatitul, calcatul si curatenia in activitati placute si chiar relaxante.
Produsele cosmetice de acest tip contin extracte naturale, uleiuri esentiale si putin alcool, iar efectele nu se vor lasa asteptate: tenul tau se va inviora, capatand un aspect proaspat si odihnit.
Usor de zis, dar mai greu de facut, nu-i asa? Dar daca iti iei prea multe angajamente, vei ajunge in situatia in care nu vei mai putea duce la bun sfarsit nici un proiect. In acest caz, la ce ti-a folosit sa te arati plina de solicitudine? Nu-ti spune nimeni sa devii recalcitranta fata de orice noua solicitare, insa din cand in cand, refuza, argumentand ca ai alte probleme de care trebuie sa te ocupi. Daca iti este chiar atat de greu sa dai un raspuns negativi, incearca sa-l scoti pe "dar" din palarie. "Da, voi solutiona acest dosar, dar imi este imposibil saptamana aceasta. Ma voi ocupa de el saptamana viitoare".
Este un fapt dovedit: apa calduta (nu fierbinte) contribuie la destinderea musculaturii incordate si te ajuta sa te detensionezi, iar la sfarsit vei simti ca ai renascut. Daca mai adaugi saruri aromate sau spumant, rezultatele vor fi miraculoase. Ca sa nu mai spunem ca te vei odihni mult mai bine dupa aceea.
Probabil ca nu se va face gaura in cer si nici firma unde lucrezi nu va da faliment daca iti vei permite un "respiro" de 15-20 de minute, in aer liber. Acest lucru te va ajuta sa-ti pui ordine in ganduri si te vei intoarce la birou cu mintea limpede. Un studiu efectuat de facultatea de Medicina a Universitatii Duke, din Statele Unite ale Americii, a demonstrat ca plimbarile scurte sunt foarte eficiente pentru persoanele care sufera de depresie. Dupa numai opt minute de plimbare, 82 la suta dintre subiectii studiului au spus ca se simt mai relaxati si mai putin nervosi.
Daca, in ciuda tuturor remediilor, oboseala persista si este coroborata si cu alte simptome (insomnie, pierderea interesului pentru activitatile cotidiene, ameteli, dureri de cap), ar trebui sa te adresezi unui medic, pentru a-ti face un set de analize. Epuizarea fizica poate fi indiciu al unei anemii.