Cinci exercitii de fitness recomandate de Richmond Bachia

Unul dintre cei mai cunoscuti instructori de fitness, Richmond Bachia, se afla zilele acestea la Bucuresti, unde preda o serie de cursuri de specialitate. Este instructor de fitness de 15 ani si consultant pentru World Class International, iar in decursul carierei sale a colaborat cu artisti precum Dr. Alban, Beyonce sau September, carora le-a conceput coregrafia. Ne-am propus sa aflam care sunt cele mai indicate exercitii pe care ar trebui sa le efectuam pentru a ne tonifia principalele grupe musculare si ce reguli trebuie sa avem in vedere in timpul sedintelor de antrenament.

Clasicele "abdomene"

Previzibil, am putea spune, primul exercitiu pe care ni-l propune Richmond consta intr-o serie de "abdomene". Dintre toate exercitiile pentru tonifierea musculaturii abdominale, acesta este cel mai eficient. Insa rolul sau este mult mai semnificativ decat am fi crezut.

"Aceste exercitii sunt importante nu numai pentru tonifierea muschilor abdominali, ci si pentru stabilitatea corpului in ansamblu - daca nu exista stabilitate la nivelul scheletului, postura corpului este una defectuoasa. Cu cat muschii sunt mai tonifiati, cu atat corpul este mai stabil. Oamenii care nu fac aceste exercitii au musculatura abdominala slabita, usor flasca, iar pozitia corpului se viciaza in timp, fara sa ne dam seama. Stabilitatea te ajuta sa iti mentii spatele drept", explica Richmond.

In ceea ce priveste numarul exercitiilor, nu exista o reteta, ci depinde de la caz la caz - daca ai musculatura slabita nu poti face prea multe la inceput si este bine sa cresti ritmul treptat. Dar, asa cum spune Richmond mai in gluma, mai in serios, mai bine faci un singur exercitiu decat deloc. Desigur, nu este recomandabil sa te rezumi la atat, iar "abdomenele" nu trebuie sa lipseasca din nici o sedinta de antrenament.

"Pentru rezultate optime, sugestia mea este ca aceste exercitii sa fie facute de trei-patru ori pe saptamana. Rezultatele sunt cumulate: esti mai stabil, stai mai drept, musculatura se tonifica si nu mai ai 'burtica'. Primele efecte se resimt imediat: stare generala de bine, incredere in sine, euforie, energie - iar mai tarziu apar si rezultatele vizibile", mentioneaza instructorul.

Exercitii pentru musculatura spatelui

Pentru acest exercitiu, trebuie sa mergi la sala de fitness, unde vei lucra pe un aparat special. Aseaza-te cu fata in jos si apleaca-te cat de mult poti, tinand mainile la ceafa. Acum ridica-te usor, mentine pozitia timp de cinci secunde si reia. De ce este indicat sa faci aceste exercitii? Richmond Bachia ne explica:

"Este vorba tot despre stabilitate, de ideea ca trebuie sa lucrezi si muschii din partea opusa: lucrezi musculatura abdominala, asa ca trebuie sa faci acelasi lucru si pentru cei muschii spatelui, pentru a realiza un echilibru. La inceput ni se par mai dificile decat 'abdomenele', desi principiul este acelasi. Explicatia consta in faptul ca, in general, musculatura spatelui nu este prea solicitata - zilnic stam pe scaun la birou, in timp ce muschii din fata sunt mai solicitati, prin natura activitatilor zilnice, chiar daca nu facem propriu zis sport", precizeaza Richmond. De aceea, majoritatea oamenilor au musculatura spatelui mai slaba decat cea abdominala. Asadar, se recomanda sa exersam astfel, la inceput cate putin, pentru a castiga mobilitate. Frecventa optima este aceeasi ca si in cazul "abdomenelor", adica de trei-patru ori pe saptamana.

Extensii pentru tonifierea coapselor

Acestea sunt recomandate pentru ca actioneaza asupra musculaturii coapselor, o zona atat de delicata si uneori problematica pentru femei din cauza nesuferitei celulite. Pentru a le executa, ai nevoie de o greutate pentru glezne. In pozitie sezanda si sprijinita in maini, pozitioneaza greutatea pe glezne si ridica picioarele ritmic, cu miscari usoare. Mentine picioarele in aer timp de o secunda si revino la pozitia initiala. Richmond ne sugereaza sa efectuam cate trei seturi de cate 8-12 de astfel de ridicari, de doua-trei ori pe saptamana.

Exercitii pentru tonifierea musculaturii "din spatele" coapselor

Stand cu fata in jos cu o greutate pe glezne, ridica picioarele. "Din nou, este vorba despre acelasi concept al echilibrului: daca lucram partea din fata a coapselor, trebuie sa acordam atentie in egala masura si celei din spate. Eu aplic acest principiu in toate programele de antrenament: daca facem exercitii pentru o grupa musculara, indiferent care, ne ocupam obligatoriu si de cea opusa acesteia", ne spune Richmond, care ne atrage atentia asupra riscurilor la care ne expunem daca neglijam acest aspect. "In cazul in care apare un dezechilibru (daca lucram numai pentru muschii din fata, in mod excesiv), foarte probabil va aparea febra musculara, ba chiar si inconveniente de ordin estetic".

Exercitii pentru un bust frumos si ferm

Aseaza-te pe aparatul special, avand grija ca spatele sa fie perfect lipit de spatar si executa tractiuni laterale, cu greutatile de rigoare. "Cred ca aceste exercitii sunt importante nu numai pentru barbati, care tin atat de mult la tonifierea muschilor pectorali, cat si pentru femei, intrucat cu trecerea timpului muschii slabesc, iar bustul isi pierde fermitatea. Aceste exercitii contribuie substantial la remedierea acestei probleme, te ajuta sa tii spatele mai drept si sa ai o postura mai ferma", mentioneaza Richmond.

Greutatea pe care o suportam la tractiuni poate fi setata, nu exista un prag maxim sau minim - depinde de fiecare persoana, de cat poate suporta si totul se face progresiv. "Este ceea ce incerc sa le explic tuturor clientilor mei. Nu trebuie sa ne propunem sa atingem nivelul maxim, pentru ca nu acesta este obiectivul, ci sa lucram cat mai mult. Si este incorect sa se considere ca exercitiile au ca rezultat marirea masei musculare; dimpotriva, muschii devin mai fermi, dar aceste exercitii nu duc la cresterea masei musculare, ci la tonifierea acesteia. Se recomanda cate 12-20 de repetitii la fiecare antrenament", mai spune Richmond.

Richmond Bachia provine dintr-o familie unde sportul este o traditie, mama sa fiind originara din Kenya, unde a devenit campioana nationala de atletism in proba de 800 metri, iar el a facut parte din echipa nationala de juniori pentru cursele de 400 si 200 de metri. Referitor la planurile sale de viitor, Richmond ne spune ca are de gand sa isi continue activitatea ca si pana acum, deoarece considera ca are multe de spus si de impartasit.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod