Daca incerci sa schimbi modul in care arata corpul tau, va trebui sa elimini grasimea in exces si, in acelasi timp, sa pastrezi (sau chiar sa maresti) masa musculara.
Urmeaza aceste sfaturi simple pentru a lua startul corect:
1. Nu iti pune niciodata trupul in defensiva sarind peste mese, micsorand drastic nivelurile calorice sau urmand diverse diete ciudate. Aceste greseli nu vor face decat sa ii dea corpului semnale ca trebuie sa pastreze depozitele de grasime acumulate.
2. Nu da vina pe gene; mai degraba, gandeste-te bine la modul tau de viata si la cata activitate depui.
3. Scapa de grasime incet, dar pentru totdeauna.
4. Stapaneste-ti nivelul glicemic luand mese mici in mod frecvent, pe tot parcursul zilei.
5. Mananca doar grasimile bune. Grasimile esentiale se regasesc in fasole, cereale, seminte si nuci. De asemenea, uleiul de masline (extra-virgin) este de preferat uleiurilor vegetale. Mentine la 10-15% nivelul grasimilor in totalul caloriilor pe care le asimilezi.
6. Ramai la carbohidratii cu nivel glicemic scazut - fulgii de ovaz si cartofii dulci sunt doua astfel de exemple.
7. Iubeste fibrele - ele te ajuta sa transformi alimentele in energie, iti pastreaza buna functionare a organismului si te fac sa te simti satula - deci nu vei mai vrea sa mananci inca o portie.
8. Mananca pentru ceea ce urmeaza sa faci - si nu pentru ceea ce tocmai ai facut. De exemplu, daca pauza ta de masa este la ora 12, iar antrenamentul sportiv la ora 17, o gustare luata dupa-amiaza iti va da energia necesara pentru exercitii.
9. Adauga un antrenament de forta in programul tau de fitness. Greutatile te ajuta sa iti intretii tesutul muscular. Iar muschii au nevoie de mai multe calorii decat grasimea - deci cu cat ai mai multi, cu atat este mai bine.
10. Nu bea mai putin de 2 litri si jumatate de apa intr-o zi.
11. Renunta la mancarurile sarate. Slabitul si forma fizica nu se obtin peste noapte, dar ofera sanatate pe termen lung. De aceea este bine sa astepti rabdatoare schimbarile si sa iti amintesti zilnic faptul ca le vei obtine in timp.