Te-ai odihnit bine in cursul noptii, insa dimineata abia reusesti sa te ridici din pat si sa pleci la birou. Drumul iti pare interminabil, iar cand, in sfarsit, ajungi, parca ai vrea sa te faci nevazuta. Nu pentru ca nu ai fi constiincioasa, dar efectiv nu te simti in stare sa te ocupi de toate problemele si sarcinile care iti revin. Iar la sfarsitul zilei, esti complet epuizata. Iti suna familiar acest "scenariu?".
Daca ai raspuns afirmativ, o posibila explicatie ar putea fi ca nivelul de stres la care esti expusa a depasit cu mult limita. Chiar daca esti o femeie puternica, nimeni nu este imun in fata stresului. Si aceasta, indiferent de personalitatea ta, profesia si responsabilitatea pe care o ai.
Bineinteles ca problemele nu apar dintr-odata; exista cateva semnale de alarma care, daca nu sunt luate in serios, se vor agrava, extinzandu-se in toate aspectele vietii tale. Iata care sunt cele mai frecvente si, in acelasi timp, importante indicii.
Indiciu: pierderea motivatiei
Daca nu-ti mai regasesti entuziasmul si cheful de viata obisnuite, care constituiau una dintre caracteristicile tale pana acum, este normal ca randamentul tau sa fie in scadere si sa nu te mai intereseze nici una dintre activitatile care inainte iti faceau placere.
Solutie: Invata sa te auto-gestionezi. La serviciu, implica-te intr-un proiect care iti place si in care crezi cu adevarat - in felul acesta, vei avea un obiectiv precis, spre care vei tinde. In paralel, nu scapa din vedere ceea ce iti place sa faci in timpul liber: citeste o carte buna, mergi la un film, la cumparaturi, sau la sala de fitness (a venit primavara si se stie ca sportul ne ajuta sa ne mentinem in forma - inclusiv pe plan psihic, pentru ca se stimuleaza secretia de serotonina si endorfina - asa numitii "hormoni ai fericirii").
Indiciu: Agravezi excesiv aspectele negative
Aceasta, indiferent de situatie: la birou, acasa, cu prietenii... Reactia ta poate fi ori de frustrare (ai sentimentul ca nu esti competenta si ca nu te poti imparti intre solicitarile de la serviciu si cele de acasa), ori de furie. Nici una dintre acestea nu este deloc potrivita - si, de altfel, nici corecta.
Solutie: Mai intai, constientizeaza ce se asteapta de la tine. Probabil nimic in plus fata de acum cateva luni, numai ca in ultima vreme te-au coplesit. Daca este cazul, discuta cu partenerul tau si conveniti sa va redistribuiti cumva sarcinile (de exemplu, poate face el temele cu micutii). ]
Indiciu: epuizare fizica
Daca ai ajuns in acest stadiu, situatia este mai mult decat ingrijoratoare. Cele mai raspandite simptome sunt migrenele, durerile in zona inimii si consumul excesiv de medicamente (stimulente si, deopotriva, somnifere).
Solutie: Nu zambi cu tristete cand iti spunem ca trebuie sa ai mai multa grija de tine. Odihneste-te minimum sapte ore in fiecare noapte, fa sport (chiar si o simpla plimbare seara te va ajuta sa ai un somn mai profund si linistit), nu sari peste micul dejun si consuma cat mai multe fructe si legume.
Posteaza comentariu