Stresul si kilogramele

Ni se intampla uneori ca in perioada urmarii unei anumite diete, cu strictete chiar, sa nu slabim sau, mai rau, sa ne ingrasam. Acest lucru este foarte posibil mai ales daca parcurgem o perioada stresanta si in care nivelul cortisolului este crescut. Si in aceste situatii trebuie urmata o dieta anti-stres, care sa urmareasca in principal scaderea nivelului de stres la care suntem supusi si in secundar, pierderea ponderala.

Trebuie inteles faptul ca tot ce trece prin cavitatea noastra bucala: alimente, lichide, medicamente sau fum de tigara, poate adauga sau poate reduce stresul deja existent. Din pacate stresul inhiba absorbtia nutrientilor in organism si afecteaza profund sistemul cardiovascular.


Asadar alimentele si substantele care ar putea aduce un plus de stres organismului trebuie reduse sau chiar eliminate ca aport. Spre exemplu, cafeina ar trebui inlocuita cu un ceai de plante, suc proaspat de fructe sau legume sau apa proaspata. De asemenea aportul zilnic de alcool trebuie redus la maxim si in situatia in care se beau cantitati foarte mici, in scop clinic, trebuie consumate mari cantitati de apa (alcoolul deshidrateaza organismul).

Fumatul trebuie si el limitat sau chiar exclus pentru ca nicotina blocheaza absorbtia antioxidantilor. Acestia din urma se gasesc din abundenta in fructe si legume proaspete iar prezenta lor in organism induce cresterea nivelului serotoninei (hormonul senzatiei de bine), fiind imbunatatita astfel starea de spirit.


Un alt nutrient anti-stres important este zincul care se poate lua din: scoici, paine integrala, nuci si seminte, oua, carne slaba si produse lactate. In perioadele stresante organismul poate fi deficitar si in magneziu. Acest aport de magneziu poate fi luat din: legume cu pigment verde, rosii, grapefruit, smochine, struguri, morcovi, seminte si nuci. Vitamina C este si ea foarte importanta si se gaseste din belsug in: citrice, varza, broccoli, capsuni, afine si kiwi.

Dieta anti-stres trebuie sa contina de asemenea si cantitati suficiente de vitamine B: cereale integrale, drojdie, iaurt, curmale, ficat, orez brun, secara si ovaz. Proteinele trebuie de asemenea alese cu grija pentru a nu aduce organismului un aport excesiv de grasimi si implicit colesterol: carne de pasare sau de curcan, peste sau soia.


Grasimile alimentare trebuie sa faca parte din aceasta dieta insa nu sub forma lor saturata. Astfel se recomanda uleiul de masline, avocado, nucile proapete (nesarate si neprajite) si semintele de susan. Fibrele se vor lua impreuna cu alti nutrienti esentiali din fructe si legume proaspete, care trebuie consumate de minim 5 ori pe zi.

Alimentele bogate in zahar rafinat este recomandat sa se elimine iar pofta de dulce sa fie potolita cu miere naturala sau struguri rosii. Suplimentele naturale pot fi folosite cu succes in combaterea stresului: polenul, ginsengul si calomilul, sub forma de ceai sau capsule. Mesele trebuie sa fie formate din cantitati mici de alimente si sa fie luate de 5 ori pe durata intregii zile.

Si ce este cel mai spectaculos e faptul ca pe langa ameliorarea sau chiar eliminarea stresului, in urma acestei diete se vor pierde incet si sigur si kilogramele in plus, castigand astfel doua valori nepretuite: relaxare si suplete.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod