Cel mai des intalnit si enervant scenariu din viata de zi cu zi este acela in care tu ajungi acasa, epuizata dupa multe ore de stat la birou, dupa deadline-uri, sedinte, trafic si stres. Aici, te asteapta alte probleme sau responsabilitati, care ajung sa-ti consume aproape tot timpul liber. In aceste conditii, ritualul tau de ingrijire, in care sunt incluse si exercitiile fizice, ar putea avea de suferit.
De cele mai multe ori, daca iti ramane ceva timp doar pentru tine, probabil ca alegi sa stai in fata televizorului, cu un bol de popcorn in brate, rontaind pana se termina programul de divertisment pe care-l urmaresti; sau pierzi timpul pe calculator, "chat-uind" cu prietenele pana decizi ca e timpul sa "dai stingerea". De exercitii fizice nici nu mai poate fi vorba - se gaseste mai mereu cate un motiv "bine intemeiat", care sa te impiedice sa faci miscare.
Daca lenevesti in fata televizorului, poti avea impresia ca iti petreci timpul liber intr-un mod convenabil, care iti permite sa te eliberezi pentru cateva momente de grijile zilnice si sa te relaxezi, insa vei constata ca pe masura ce trece timpul organismul tau va resimti acut oboseala si nu vei fi deloc castigata pe termen lung.
Nu degeaba specialistii in domeniul medical si-au petrecut ani buni de studiu incercand sa evidentieze beneficiile "ascunse" ale miscarii. La prima vedere, percepem doar efortul pe care il facem in sala de fitness sau practicand un sport. Stim ca vom consuma o cantitate mai mare de energie decat in mod obisnuit, ca poate ne va fi greu sa executam un exercitiu corect, ca va trebui sa fim hotarate si sa nu renuntam usor, ca ne vor durea incheieturile in primele sedinte si asa mai departe.
Niciun motiv nu este insa suficient de puternic pentru a nu face miscare, un obicei care iti ofera atat de multe: un sistem imunitar puternic, o silueta armonioasa, relaxare si energie.
Iata cateva dintre cele mai frecvente motive pe care le gasim pentru a nu face miscare si modul in care sportul le combate:Lipsa de timp
Este, desigur, motivul cel mai frecvent invocat pentru a sta departe de sala sau parc. Pentru multe dintre noi este si real. Potrivit site-ului Exercise.about.com, majoritatea sedentarilor au, in medie, acelasi volum de timp liber precum cei care practica exercitii fizice regulat. Pana la urma, fiecare dintre noi are responsabilitati sau probleme de rezolvat. Diferenta consta in modul in care alegem sa ne petrecem timpul liber si in importanta pe care o acordam miscarii.
Nu ai la dispozitie zilnic 30 de minute inchegate pentru a face exercitii? Nicio problema. Acelasi site te sfatuieste sa "spargi" jumatatea de ora in reprize scurte de exercitii a cate 10 sau 15 minute zilnic.
In plus, incearca sa faci miscare cu fiecare ocazie care ti se ofera.
La birou, renunta la lift si urca pe scari in pas alergator; la piata, renunta la masina si cara bagajele cu voinicie pana acasa (cine are nevoie de gantere?), iar dimineata trezeste-te cu cateva minute mai devreme pentru a parcurge drumul pana la birou (sau o parte din el) pe jos. Vointa sa ai, pentru ca solutii exista.Lipsa de... chef
Devenit un adevarat sindrom in randul sedentarilor, lipsa de motivatie pentru exercitiile fizice poate sa te detemine, intr-adevar, sa alegi o alta ocupatie, mult mai comoda, decat aceea de a a face miscare. In acelasi timp, tot lipsa de motivatie este responsabila pentru multe probleme cu care ne confruntam, din cauza renuntarii la exercitiile fizice si a adoptarii unei alimentatii nesanatoase (probleme precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau diabetul).
Este firesc sa nu iti placa anumite sporturi sau sa nu ai intotdeauna dispozitia necesara pentru a ridica "muntii din loc" la sala sau a inconjura parcul la jogging, insa a refuza din start orice tip de activitate fizica ar trebui sa aiba o motivatie mult mai serioasa decat faptul ca nu ai "chef".
Secretul consta in a identifica exact acele tipuri de activitati fizice care ti-ar face placere, in functie de personalitatea ta. Daca esti o fire sociabila, probabil ca ti-ar placea sa te alaturi unui curs de aerobic sau de dans, iar daca nu suporti sa faci miscare "intre patru pereti", poti incerca orice sport in aer liber: de la jogging, pana la alpinism.
Comentarii (12)
Am avut 88 kg cand am pornit dieta facuta de mine, fara nici un doctor si care m-a ajutat foarte mult. Am uitat sa mentionez inaltimea: 1,65. Am scos un tabel cu calorii, cu indice glicemic si combinatiile alimentelor. In acelas timp am cumparat un cantar electronic care m-a scanat si mi-a aratat kg, grasime si apa, masa musculara si caloriile pe care le consum eu.Pe langa acest cantar am mai luat si un cantar electronic de bucatarie si calculam gramajul alimentelor. Grasimea in corp era peste 40% si stiam ca trebuie sa ajung la maxim 25%. Am redus anumite alimente cum ar fi cartof, orez dulciuri, fructe uscate, cascaval, sucuri acidulate. Regimul pe care l-am facut e urmatorul: Dimineata am baut un praf de vanilie amestecat cu 200 ml lapte, are 203 calorii.Se gaseste la Real, costa 35 Ron, se numeste Gerlineea. Cel putin 3 ore nu am mancat nimic, doar apa. Masa de pranz a constat in 2 felii gratar de porc sau pui, carne fara grasime si salata din morcovi rasi, salata verde, rosii, castraveti, fara sare, fara otet doar lamaie stoarsa. La ora 5 am baut o cafea fara cofeina si 10 gr ciocolata neagra.Dupa ce am slabit 10 kg va spun sincer ca inloc de ciocolata neagra am introdus un iaurt cu bombonele care are 150 gr si continut caloric 225 la 150 gr. Masa de seara a constat in fructe, fara banane, struguri si pere. De mentionat intre mese sa treaca cel putin 3, 4 ore. Am ajuns la 65 kg si inca ma straduiesc sa mai slabesc 5 kg. Sanatate tuturor!
Ma numesc elena si am 40 ani si asi dori o dieta de slabit acum am63kg si 1,56cm.Asi dori niste sfaturide dieta multumesc!
recunosc.sunt lenesa.timp se gaseste, sunt convinsa de asta. chiar se gaseste
cum se numeste pirula am am si eu 159 cm si 80kg si nu stiu ce sa fac ca sa slabesc as vrea un sfat bun de la cineva
am hipertiroidiie credeti ca ajuta spirulina
dansul ca exercitiu?
Singurul motiv care imi vine acum in minte, pentru care ar trebui sa facem putina miscare pe zi, este SANATATEA NOASTRA si nimic mai mult. O plimbare de 20 de minute o poti face lejer o data la cateva zile sau poti veni pe jos acasa de la serviciu. Eu consider ca Sanatatea este un impuls suficient. Ce ziceti?
cum sa iti faci chef de sport acasa:))?....incearca sa folosesti creierul inainte de a pune o astfel de intrebare. sportul nu e ptr oricine bag de seama. ce fel de raspuns iti doresti...? exista o pastila magica la farmacie, o cumperi...o iei shi gata CHEFUL ITI VINE!!!!
Buna, Sunt o varsatoare de 51 de ani 166 m. si 60 kg.de ani buni dar sunt casatorita cu un LEU extrem de comod. sunt o fericita dar incepe sa se instaleze colaceii pe burtica si solduri, nu am cu cine sa ma indemn la sala sau plimbari in parc in stil alert nu plimbarea aceea plictisitoare. Datimi un motiv sau o solutie prin care sa prind curaj sa ies la miscare care mio doresc extrem de mult.
Daca vrei cu adevarat, poti! Era o reclama mai demult, al carei slogan mi-a venit acum in minte! O ora pe zi sau la doua zile nu este chiar un capat de tara pentru a merge la sala sau pentru o plimbare. Ideea de baza este sa vrei! Sa arati normal, sa fii sanatos si sa te simti bine! Va pup si Get real! ;)
Incep sa ma scoata din sarite astfel de articole. Indivizii aia de au facut studii, nu au facut si un sondaj sa vada cat la suta din femeile casatorite, cu familie (copil catel, purcel) si care mai au si un serviciu de 10-12 ore pe zi, fac sport? Exista, dragilor, un anumit tip de femeie, care are si casa si barbat si familie si serviciu care chiar nu are timp de "sala", "aerobic", "exercitii fizice regulate". Poate avea timp de o plimbare zilnica sau de cateva exercitii "indoor" (care sunt groaznic de plicticoase) si cam atat. Cine are timp de sala si aerobic sunt ori cele care nu au partener stabil, ori cele care nu muncesc din zori pana noaptea, etc. Get real!
cum sa-mi fac chef pentru miscare acasa?
Posteaza comentariu