Sapte sfaturi pentru o memorie... de elefant

Ni se intampla tuturor, anormal de frecvent, sa uitam de unele lucruri, altminteri importante. In mod firesc, atunci cand realizam acest lucru, suntem siderati: "Cum de-am putut uita?!", iar ulterior, cand se intampla din nou, incepem sa ne speriem. Oare este ceva in neregula cu noi? Tinand cont de ritmul alert in care traim si de stresul cotidian, nu este ceva iesit din comun. Ai doua variante: fie iti notezi absolut totul, fie... iti antrenezi memoria.

O memorie buna este unul dintre cele mai importante atribute pe care le putem avea. Aceasta nu numai pentru ca ne este de folos in derularea activitatilor zilnice, dar o serie de studii efectuate in strainatate au pus in evidenta faptul ca o memorie antrenata ne ajuta sa prevenim teribila maladie Alzheimer, ale carei cauze nu au fost nici pana acum detectate cu precizie.
Ai inteles care este "mesajul: lasa in pace agenda, cel putin pentru aspectele minore, si antreneaza-ti creierul. Iata cateva modalitati prin care poti face acest lucru.

Mananca sanatos. O dieta echilibrata si sanatoasa va contribui semnificativ la mentinerea capacitatii de concentrare si la stimularea memoriei. Zilnic, este bine sa consumi fructe si legume cu frunze verzi, care contin antioxidanti si elemente nutritive. Prin urmare, nu omite fructele de padure, spanacul, capsunile, migdalele, dar nici ouale sau pestele.

Exercitiile fizice au un rol important in imbunatatirea circulatiei sangelui, oxigenarea creierului si, prin urmare, acesta va functiona excelent.
Te vei simti mult mai in forma, inclusiv din punct de vedere mental.

Antreneaza-ti mintea cu jocuri precum sah sau scrabble, sau dezlegand rebusuri. De asemenea, citeste cat mai mult, din domenii diferite. A-ti antrena creierul inseamna a-l provoca. Daca vei si discuta cu cineva despre ceea ce ai citit, incercand astfel sa vezi lucrurile si dintr-o alta perspectiva, cu atat mai bine. Cu alte cuvinte, nu pastra numai pentru tine ceea ce stii, pentru ca explicand altcuiva, vei dobandi o cu totul alta perspectiva asupra problemei respective si vei avea mai multa siguranta.

Pentru ca tot vorbeam despre energie si despre agilitate, este bine sa stii ca abuzul de cafea va avea exact efectul opus.
Dar o ceasca de cafea neagra va fi, cu siguranta, de folos. In aceeasi nota, este bine sa stii ca enzimele existente in ceaiul verde si in cel negru au, de asemenea, capacitatea de imbunatatire a memoriei.

Cultiva-ti pasiunile. De multe ori, prinsi in caruselul ametitor al problemelor zilnice, avem tendinta sa lasam "pe mai tarziu" ceea ce ne place. Pe termen lung, acest lucru se va concretiza intr-o oboseala continua, lipsa de interes cam pentru orice, pasivitate. Nu lasa acest lucru sa se intample! Un exercitiu de memorie ar fi si acela de a-ti aminti de tine...

Dormi suficient! Cele mai multe colapsuri ale memoriei sau capacitatii de concentrare apar in cazul persoanelor care nu se odihnesc atat car ar trebui.
Creativitatea si spontaneitatea sunt direct proportionale cu odihna. Aproximativ sapte-opt ore de somn pe noapte sunt necesare.

Asculta muzica! Aceasta are efect de revigorare a memoriei, de multe ori evocandu-ti fapte din trecut, si de asemenea, te ajuta sa retii mai bine informatiile care iti parvin pe cale orala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod