Temperaturile tot mai scazute si vremea apasatoare, specifice acestei perioade, ne indeamna sa stam cat mai aproape de "gura sobei", eventual cu o cana de vin fiert... ispititoare imagine, nu-i asa? Cu greu te vezi iesind in gerul de afara, in costum de gimnastica. Insa hibernarea este numai pentru ursi. Pentru a te mentine in forma si a nu intra in panica la vara, este necesar sa fii activa si in timpul iernii si sa nu folosesti frigul drept scuza... una in care, poate, nici tu nu crezi.
Parca te aud: "Dar ce exercitii se pot face iarna?". Taie si acest fals argument de pe lista, pentru ca ai de unde alege: plimbare, alergari usoare (n-o sa-mi spui ca, in tot orasul tau, nu mai exista suprafete de teren care sa nu fie acoperite de polei!), gimnastica de inviorare - o eviti in fiecare dimineata, dar cat de bine ti-ar prinde! - si, bineinteles, poti merge foarte bine la sala de fitness. Iata cateva recomandari pe care ar trebui sa le urmezi, daca te numeri printre curajoasele care aleg sa sfideze frigul si sa iasa la sport in aer liber.
Incalzirea este mai importanta ca oricand, pentru ca temperatura scazuta va duce la contractarea musculaturii, astfel incat risti sa te accidentezi "mai usor si mai repede" decat ai fi crezut.
Ai mare grija cum iti alegi imbracamintea. Nu inseamna ca trebuie sa te imbraci foarte gros, in haine voluminoase care iti stanjenesc miscarile, dar nici sa tremuri de frig. O combinatie potrivita ar consta dintr-un pulover de lana, o geaca din material de fas si pantaloni sport, din stofa. Geaca ar trebui sa te protejeze de vant si de umiditate - exista piese vestimentare de acest tip, dotate cu un material izolator. Optional, pune-ti si un tricou de bumbac pe sub pulover.
In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu transpiri - altfel spus, efortul fizic ar trebui sa fie moderat. Nu porni de la premisa gresita potrivit careia transpiratia reprezinta o "garantie" ca antrenamentul este eficient. Daca transpiri, vor aparea imediat si frisoanele, iar urmatorul antrenament va avea loc, in cel mai bun caz, peste vreo zece zile. Nu de alta, dar iti tratezi raceala...
Nu te dezbraca imediat dupa ce ai ajuns acasa, desi tentatia probabil ca este mare. E importanty sa-i lasi timp organismului tau pentru a se adapta cu diferenta de temperatura. In cazuri extreme, se poate ajunge la hipotermie, ca urmare a trecerii bruste de la cald la frig. Incearca sa ramai in pulover macar cincisprezece minute.
Bea cat mai multe lichide - nu numai vara trebuie sa tii cont de acest aspect, ci si in timpul iernii. Chiar daca nu-ti este atat de sete, echilibrul organismului se mentine si printr-un nivel optim de hidratare.
Cel mai bine este sa-ti faci antrenamentul pana la lasarea intunericului. Dar, cum zilele sunt atat de scurte in aceasta perioada a anului, iar programul tau la serviciu - atat de incarcat, acest deziderat este aproape imposibil de atins. Ei bine, daca iesi in parc, ar fi bine sa te imbraci in haine cat mai viu colorate, pentru a te asigura ca esti vazuta de la distanta. Masinile nu circula prin parc, de obicei, insa bicicletele - da, si pot avea loc accidente.
Daca insa gandul de a iesi la jooging atunci cand termometrul arata sub zero grade te face sa-ti doresti sa te cuibaresti sub patura... nu, ideea nu este sa abandonezi, ci sa te orientezi spre salile de fitness sau sa-ti creezi acasa propria sala de sport - nu ai nevoie, pentru inceput, decat de cateva gantere si o coarda de sarit.
Mai tarziu, dupa ce mai capeti experienta, poti "gazdui" si o bicicleta medicala, atat de utila! Si nu uita, bineinteles, de clasicele scari... urca si coboara treptele, abandonand liftul! Poate ca nu intotdeauna ai dispozitie pentru efort fizic, insa cat de bine va fi la vara, cand pantalonii scurti si rochiile vaporoase nu vor constitui un lux interzis pentru tine!
Posteaza comentariu