Inotul ar trebui practicat cu regularitate, in toate anotimpurile, deoarece stimuleaza circulatia sangelui, dezvolta musculatura, accelereaza vindecarea mai multor boli, precum dizabilitati fizice, astm, hernie de disc, fortifica articulatiile, creste imunitatea, rezistenta cardiaca si pulmonara, mentine presiunea arteriala normala, te elibereaza de stres si elimina starile depresive si de anxietate.
Considerat un sport terapeutic, inotul te ajuta sa arzi caloriile in plus (pana la 900 de calorii intr-o ora de inot) si celulita, sa ai o silueta de invidiat (iti tonifica muschii pectorali si fesieri, coapsele si gambele), iar abdomentul tau poate deveni plat, asa cum iti doresti.
Inotul este singurul sport pe care copiii il pot practica de la cele mai fragede varste, doi, trei ani sau chiar mai devreme. Pentru ca le stimuleaza pofta de mancare si le ofera un somn odihnitor si foarte linistit, ii face mai rezistenti si le dezvolta flexibilitatea.
Practicarea inotului antreneaza, pe langa toate grupele de muschi, si inima, plamanii, imbunatateste circulatia sangelui oxigenat in corp, fiind considerat cel mai sanatos si relaxant sport. Astfel, vei reusit sa fii intr-o stare fizica si mentala foarte buna.
Daca esti insarcinata, inotul este ideal pentru tine. Iti garanteaza o sarcina usoara, fiind unul dintre cele mai sigure forme de exercitiu. Poti incepe inca de dimineata, pentru ca ajuta la disparitia senzatiei de greata si iti ofera multa energie pentru intreaga zi.
In caz ca in aceasta perioada reusesti sa stai in apa 30 de minute pe zi, te va ajuta enorm pentru mai tarziu. Dupa ce consulti un medic, poti continua exercitiile de inot pe tot parcursul sarcinii.
Dupa o zi istovitoare la job, poti merge la un bazin privat, pentru a inota cateva minute. In acest mod, vei scapa de stresul acumulat si oboseala de peste zi.
Trebuie sa stii ca, in apa, greutatea corpului se reduce cu 80%, iar exercitiile pe care le faci vor fi mai usor de executat. In caz ca esti mai plinuta, nu trebuie sa iti faci griji - te vei descurca minunat!
O varianta a inotului este aqua-gym-ul, care consta in realizarea unor exercitii de gimnastica in apa, fiind o combinatie intre aerobic, hidromasaj, fitness si stretching. Acest tip de miscare iti solicita plamanii, inima, dar, spre deosebire de exercitiile realizate intr-o sala de aerobic, grupele musculare de pe fese, coapse si abdomen depun un efort aparent mai mic.
Aqua-gym poate practica oricine doreste sa scape de kilogramele in pus si sa se elibereze de stres.
In caz ca te-ai hotarat sa te apuci de inot trebuie sa iei in considerare cateva sfaturi:
- Inainte de a intra in bazin, antreneaza-ti muschii pentru aceasta activitate, iar dupa sedinta de inot, apeleaza la cateva exercitii de relaxare a masei musculare.
- Poti inota oricat doresti, dar daca frecventezi bazinul de 2-3 ori pe saptamana este mai mult decat suficient.
- Incearca sa alternezi zilele de inot cu una de pauza.
- Inoata intr-un ritm constant, mai ales in primele zile.
Ce accesorii iti trebuie pentru inot?
Inotul nu este deloc un sport costisitor, ai nevoie decat de un costum de baie, casca, ochelari de protectie, dopuri pentru urechi si, daca simti nevoia, foloseste si o pereche de labe si un tub de respiratie subacvatica.
Ochelarii trebuie sa fie foarte flexibili, de preferinta din silicon, cu protectie UV, cu lentile de sticla rezistenta la socuri si tratate impotriva aburirii.
Adrese utile:
Daca doresti sa iti duci prichindelul la inot, poti opta pentru Clubul Sportiv Aqua Team Bucuresti. Aici exista instructori si antrenori cu experienta in lucrul cu copiii. Cursurile de inot se tin la bazinul olimpic Lia Manoliu din strada Maior Coravu nr. 36-38, iar varsta minima pentru inscrierea la cursul de inot este de 5 ani.
Se organizeaza lectii de inot si la bazinul Clubului "La Club" din Sos. Nordului (Cartierul Francez), pentru copii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.
Bucharest Sport Club ofera cursuri de initiere, consolidare si perfectionare pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani. Cursurile au loc in strada Maior Coravu nr. 34-36, sector 2, Bucuresti.
Atlantis Fitness & Lifestyle ofera lectii de inot pentru tine, dar si pentru copilul tau. Adresa bazinului este Erou Iancu Nicolae nr. 12-26, Voluntari, judetul Ilfov.
Comentarii (6)
Vreau sa imi cumpar o pereche de ochelari de inot. Am gasit un model pe Internet si as dori o parere. ochelarii sunt acestia http://www.cmall.ro/ochelari-de-inot-cu-protectie-antiaburire-si-filtru-uv-a-380.html . Ce parere aveti?
E MAI GREU IN APA EU UMBLU DE 10 ANI
E super acest siti
va 'ofer' in link sa aveti ce 'rasfoi' www.gunselgunsel.com/mircea.olaru.htm Bucuresti, Romania ++40722476223
lui Sid, la intrebarea sa ...> miscarile de inot pot deveni dificile in cazul celor care inoata cu greseli (mai mici/mai mari): inotul poate oferi desfatare daca este practicat ca un act de creatie (aici - creatie motrica) in conditiile oferite de proprietatea apei care permite corpului sa pluteasca si, atunci cand folosete miscarile cele mai 'respectoase' fata de regulile hidrodinamicei, sa inainteze in spiritul unui indem intalnit intr/un aforism antic (festina lente- grabeste-te incet !) care in cazul inotului inseamna ''inoata cat poti de repde dar cu cat mai putine miscari..'': in aceste conditii, treptat, inotatorul va reusi sa gaseasca miscarile cele mai corecte si de aici incepe sentimentul eficientei; eficienta poate fi chiar calculata dupa o formula simpla in care este regasit scorul constant a unui indice personal de alunecare / IPA (existent/dar diferit la multe alte discipline sportive) din care se va extrage suma numarului de secunde + numarul ciclurilor de miscari cu bratele. Eficienta individuala poate face si obiectul unor intreceri deosebite in cazul ca la startul probei se prezinta concurenti care au valori sensibil egale ale indicelui mentionat. Iata formula 'magica' - ea se numeste BEST (the Biomechanical Efficiency Swimmming Test) = IPA (indicile personal de alunecare) - [ nr. sec. + nr. Vaslirilor / 50m] .... total .... puncte ale eficientei. {IPA,se calculeaza, cel mai ades, o singura data pe an si este obtinut astfel: din valoare totala a lungimii corpului masurata in pozitia culcat ventral (L) se scade suma Nr. de Kgr + Nr. de Cm. a circumferintei sub- axilare (ca la croitor) = valoarea anuala a IPA. Formula este redata maetmatic astfel – [IPA +100] – [Nr. Sec.+ Nr.vasliri pe 50m] = punctaj de antrenament sau,dece nu, de concurs al eficientei (maniera tentanta pentru cei care si-au pierdut sansa de a mai deveni ’campion olimpic’ dar cu sansa de a deveni ’campion fata de prestatia sa’ ( individuala, particulara...) La acest statut se ajunge inotand mult si bine..., este o componenta a trairii la multi semeni ai nostri.... (conceptul BEST a devenit un brand romanesc din 1983 cand a fost publicat in Rev.EFS/3 iar recent a deetrminat staful Speedo sa includa in lista lor de noi accesorii pt. Inot a unui Counter watch electronic care sa ajute inotatorii ’sa numere’ ciclurile de vaslire; alaturi de duplexul Polar F4 (vezi - www.polar.fi) practicarea inotului paote deveni chiar o arta motrica monitorizata electronic (aspect care reese si din declaratiile lui Bob Bowman, antrenorul lui Michael Phelps, inotator care are in preocuparile sale si pe cea de as numara ciclurile de brate pe fiecare lungime inotata...., toate acestea sunt fapte convingatoare in sensul ca aforismul festina lente se potriveste si la inot asa cum ne arata prof. Mircea Olaru inca de acum cca 40 de ani ...
Eu stiam ca in apa exercitiile fizice sunt mai dificil de executat, ori din prezentul articol am inteles contrariul. Oare care e adevarul?
Posteaza comentariu