Examenele si silueta

Esti eleva in ultimul an de liceu sau studenta in sesiune, ai mult de invatat, nu ai timp sa faci miscare si vrei sa mai scapi de kilogramele acumulate anterior sau sa-ti pastrezi silueta cu care te mandresti. Iti suna cunoscut? Organismul tau are nevoie de toate elementele necesare pentru a functiona la parametrii optimi in aceasta perioada extrem de solicitanta. Acest lucru inseamna ca nu poti renunta la foarte multe alimente in acest moment,doar de dragul siluetei. Si, totusi, ce este de facut?

Daca intentionezi sa pierzi in greutate, bineinteles, este recomandat sa o faci dupa consultarea si sub supravegherea specialistului. Acesta te poate ajuta sa stabilesti niste obiective realiste si iti va schita un program alimentar care sa fie potrivit pentru nevoile tale, care sa nu-ti afecteze sanatatea si care, mai ales, sa fie eficient.



Indiferent pentru ce gen de examen te pregatesti, daca vrei sa slabesti sau sa te mentii in forma in aceasta perioada stresanta si consumatoare de energie, iata cateva reguli importante de care ar trebui sa tii seama:

1. Nu tine diete stricte - ele nu functioneaza niciodata asa cum ti-ai dori, ci doar te priveaza de caloriile si nutrientii necesari unui program de invatare sustinut. Nutrientii sunt cei care alimenteaza creierul si muschii in timpul studiului si, in plus, multe diete te priveaza de foarte multe dintre mancarurile si bauturile favorite. Persoana in cauza trebuie sa consume intotdeauna cel putin 1500-1700 de calorii pe zi. O lipsa de aport caloric si deci de energie, poate duce la scaderea performantei. Pierderea greutatii trebuie sa se faca gradat si sa nu depaseasca 0,5-1 Kg pe saptamana.
Scaderea mai lenta va insemna o mentinere a acestei pierderi in greutate pe termen lung.

2. Nu trebuie sa ajungi obsedata de greutatea ta corporala. Nu toate putem fi suple ca si balerinele si trebuie sa acceptam cu seninatate mostenirea genetica pe care am primit-o. Si asta nu poate fi schimbata de nici o dieta din lume. Stabileste-ti obiective realiste si fezabile pentru un control al greutatii pe termen lung. In plus, canalizeaza-ti energia si foloseste-o la maxim in procesul de invatare, care este dificil si cere consecventa.

3. Pastilele de slabit sau dietele bazate pe suplimente care inlocuiesc alimentele nu sunt raspunsul pentru o pierdere in greutate sigura, eficienta si permanenta. Aceasta nu poate fi atinsa decat prin educatie nutritionala, schimbari in modul de viata si un nivel cat mai inalt al activitatii fizice.




- Ce sa mananci? Sunt de preferat alimentele concentrate in nutrienti, bogate in carbohidrati si sarace in grasimi. Atentie la dulciuri! In perioadele incarcate se gasesc foarte usor scuze in ceea ce priveste consumul de dulciuri.

- Cand mananci? Trebuie mancat de 3 - 5 ori pe zi, intotdeauna trebuie sa avem un mic dejun - el este cel care ne ajuta sa ne incarcam bateriile la inceputul fiecarei zile; ultima masa a zilei trebuie sa aiba loc cu cel putin 3 ore inainte de culcare.

- Unde mananci? Trebuie sa o facem intr-un mediu relaxat si lipsit de stress. Este foarte important sa ne acordam aceasta pauza linistita in timp ce mancam pentru a ajuta procesul digestiei sa aiba loc in conditii bune si nu ne va ajuta cu nimic rontaitul in timpul ce citim.

- De ce mananci? Pentru ca iti este foame, nu pentru ca esti plictisita, stresata sau singura.
Acestea sunt doar scuze pentru a mai rontai ceva din cand in cand. Nu este necesar sa ne supra-solicitam stomacul daca nu avem senzatia de foame. Iar stresul nu este intotdeauna un motiv sa exageram cu alimentatia. Decat sa cadem prada tentatiei de a manca ceva, mai bine ne indreptam atentia catre lucrurile importante - cum ar fi invatatul pentru examene.

Da dovada de rabdare! Nu ai pus kilogramele nedorite peste noapte, deci nu te astepta sa le dai jos dupa cateva zile. Ai incredere in tine, fruntea sus si multa bafta!