Escalada, pasiune si cutezanta

Fan al muntelui? Iubesti roca dura, natura cum numai la munte exista, inaltimea? Atunci trebuie ca macar o data in viata sa fi cochetat cu "cocotul"- escalada. Daca nu ai incercat, atunci macar ai jinduit in secret. Nu te numesti muntoman daca nu iubesti senzatia de a fi tu deasupra lumii si restul la picioare - de munte, bineinteles. De ce nu ar fi primavara asta momentul cand te-ai hotarat sa te initiezi in tainele sportului mai putin cunoscut in Romania: escalada.
Atunci cand spunem escalada, ne referim la arta de a folosi ceea ce natura sau ruta deja stabilita iti ofera pentru a urca pe un perete de stanca sau pe un panou. Escalada este impartita in cea traditionala si cea sportiva. Diferenta dintre cele doua tipuri de catarare consta in modul in care te protejezi: in cea traditionala, catararatorii de obicei se asigura pe drum, in timp ce in escalada de tip sportiv se folosesc  doar prizele (fara protectie suplimentara) pe care ti le ofera natura, totul fiind la liber.


Niciodata prea batran sau prea slab...

Este o credinta generala gresita ca trebuie sa fii tanar si sa ai o conditie fizica foarte buna pentru a practica acest sport. Daca este asa, atunci de ce multi se apuca de catarare cand sunt pe la 40 de ani sau chiar mai tarziu? Intr-adevar, este adevarat ca un catarator se descurca mai bine daca are o conditie fizica buna dar nu este adevarat ca numai oamenii cu o forta extraordinara in corp se pot apuca de escalada. Cataratul implica o combinatie intre puterea psihica si fizica si control.

Cu siguranta, oricine care isi petrece timp pentru a invata tehnicile fizice si mentale poate deveni catarator.
Se cunosc cazuri de cataratori care nu aveau picioare.

"Escalada este un sport complet, avand in vedere ca iti sunt solicitate majoritatea grupelor musculare, iar corpul ti se dezolta intr-un mod armonios. Are un mare avantaj, de asemenea, dat fiind faptul ca poate fi practicat de orice persoana indiferent de varsta sau sex. Nu ai nevoie decat de vointa si perseverenta", subliniaza Teodor Stefanescu, catarator.

Echipamentul este arma principala cu care pleci la drum. "Echipamentul minim necesar oricarui practicant de escalada pe structura artificiala consta intr-o pereche de espadrile si un praf special (carbonat de magneziu), care, dat pe maini, iti asigura o mai buna aderenta pe prizele de pe panou.Tot acest echipament poate fi achizitionat de la orice magazin cu specific montan", subliniaza Teo Stefanescu.


Cum percepem catararea in natura si cea la panou?

"Nu multa lume stie ca escalada se poate practica si in oras, nu numai in natura, pe pereti de calcar, granit sau conglomerat. Ei bine, se poate, si fenomenul este in plina dezvoltare. Este o certitudine deja ca este un sport atragator, si, ca dovada, escalada pe structuri artificiale si-a castigat din ce in ce mai multi practicanti in ultimii ani, odata si cu dezvoltarea posibilitatilor de practicare a sa" subliniaza Teo.

Escalada la sala este mai usoara cel putin dintr-un punct de vedere: panourile au prize dinainte aplicate si sunt mai usor de observat de jos, astfel ca iti poti face dinainte planul de atac.
Atunci cand te cateri pe munte, petreci mai mult timp cautand prizele. O a doua diferenta consta in gradul de concentrare al cataratorului. In sala ti-e mult mai usor sa te concentrezi, pentru ca nimeni nu iti distrage atentia, in timp ce afara poti fi foarte distras de vant, vreme sau insecte.


Inainte de a te apuca

Este important sa te incalzesti si sa te intinzi inante de cocotul propriu-zis. In mod surpinzator, catararea poate cauza un stres mai mic asupra organismului decat majoritatea sporturilor. Sa luam ca si contraexemplu alergatorii care si-au subrezit genunchii in urma socului constant asupra picioarelor. Impactul brusc si puternic al piciorului cu pamantul are urmari grave asupra incheieturilor. Cand practici catararea, efectuezi mai mult tractiuni cu ajutorul membrelor, in loc sa aterizezi brusc pe ele. Cu toate acestea, daca ai de gand sa faci o catarare grea, ar fi bine sa iti incalzesti inainte muschii sau chiar sa faci o catarare mai usoara.

Catararea are un impact destul de puternic asupra tendoanelor. Anumite prize pot sa iti rasuceasca tendoanele atat de mult incat poti sa nu mai practici sportul pentru cateva saptamani! Daca simti ca ceva in tine sta sa explodeze, da-ti drumul in rapel si ataca din nou priza cand esti mai relaxat.


Sport si prietenie

Ca in orice sport, practicarea escaladei presupune contactul cu alte persoane cu o pasiune cel putin egala cu a ta, care in timp iti pot deveni prieteni.
"Ceea ce este cu adevarat senzational in sala Ecran Club unde ma antrenez este atmosfera. Se intalnesc acolo oameni cu pasiuni comune, se antreneaza, se motiveaza reciproc si pun la cale iesiri la munte. Pentru mine totul s-a nascut din dragostea pentru munte. Mergand la munte si vazand acei oameni curajosi ce catarau marii pereti, imi spuneam adesea ca vreau si eu sa fac asta", mai spune Teo.

In sport, suntem toti prieteni si e imposibil sa nu resimti bucurie cand, ca si profesionist, ti se cere ajutorul de un pasionat doar cu ochii si sufletul, sau ca si incepator, ti se ofera fara resentimente un ajutor de multe ori nepus in cuvinte.  

"Fiind la inceput, aveam nevoie de sfaturi si indrumari, pe care le-am primit ori de cate ori aveam nevoie, cu amabilitate si prietenie, uneori chiar fara sa le cer. In scurt timp mi-am conturat o imagine de ansamblu asupra a ce se intampla acolo; fie ca practicau escalada de performanta, sau doar pentru a face miscare si a avea un corp armonios, cu totii aveau in comun placerea de a se catara. M-a bucurat foarte mult prietenia cu care m-au primit in randurile lor".

Unde poti sa te antrenezi? Peste tot in tara exista sali speciale, cu panouri, unde iti poti exersa tehnicile nou invatate.
Daca esti din Bucuresti, Valcea, Oradea, Iasi, Timisoara, Sibiu sau Bacau, esti norocos/oasa: poti sa te antrenezi la tine acasa.

Ar mai fi pagini intregi de insirat despre escalada si tehnicile folosite. Dar noi ti-am dat doar gustul. Restul le vei fura si tu de altii sau le vei sorbi de pe buzele celui care a ajuns acolo sus, unde aspiri si tu...
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • babacor pe 13 Mai 2008, 08:49
    Cel mai mare panou

    Vreti sa va catarati? Nimic mai simplu. La sala din Cringasi gasiti tot ce aveti nevoi. E cea mai mare, e cea mai frumoasa e cea mai complexa si cea mai luminoasa si curata dintre toate. Veniti o data si nu ve-ti mai merge la alta sala. Garantez pt asta. Numai bine.

    0
    0

  • beti pe 19 Iun 2007, 00:20
    practicanta de escalada

    Escalada este un sport foarte frumos si deoasebit.De ce spun deosebit?Pentru ca nu foarte multi oameni au sansa de face escalada,dar si pentru ca descoperi foarte multe lucruri interesante si locuri noi.daca nu vreti esccalada asta nu inseamna ca nu puteti face un alt sport.Faceti ce sport vreti,dar faceti si luati aminte alpinismul si escalada au fost, sunt si vor fi cele mai frumoase sporturi!

    0
    0

  • ioana pe 18 Mai 2006, 11:31

    Pentru Dan Popa: Ecran Club, de pe soseaua Grozavesti (este singura cladire); telefon de contact: 0766440566

    0
    0

  • Dan Popa pe 17 Mai 2006, 21:05

    as dori adresa unui panou de escalada in Bucuresti

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod