Drumetia pe munte, o activitate pentru toata lumea

Calendaristic vorbind, iarna este aproape de sfarsit. In cateva saptamani poti spune adio zilelor friguroase, lipsite de activitate. Pana acum cheful ti-a cam lipsit cand a venit vorba de exercitii fizice - e drept, frigul de afara nu te poate imbia decat la un somn bun sub paturica si nu la un jogging prin parc.

Dar ce faci cand simti prima briza de vant primavaratic? Vremea care se incalzeste te imbie la activitati in aer liber, dar parca nici nu ai vrea sa pornesti de la inceput cu exercitii de forta.

Noi iti recomandam cea mai simpla si mai reconfortanta - cel putin vizual - activitate: urcatul propriu-zis pe munte, cu rucsacul in spate si bocancii in picioare.

Comparativ cu alte sporturi, drumetiile pe munte pot fi intreprinse de oricine, indiferent de conditia fizica si de varsta. Scopurile pot fi multiple: daca vrei sa iti tonifici musculatura (in special cea de la picioare), daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus adunate cu multa constiinciozitate in perioada iernii, sau daca pur si simplu vrei sa "scapi" de stresul din oras.


De ce avem nevoie?

Muntele sau in special planul inclinat nu trebuie nicodata subestimat. Corpul uman altfel isi gaseste echilibrul pe plan drept decat in panta. O cat de mica poticnire poate sa iti aduca o luxatie cel putin. Ideali sunt bocancii speciali de munte care iti pot tine glezna fixa. Astfel de incaltaminte poti sa o gasesti in magazinele de profil de peste tot din tara.

Ramane sa stabilesti cu vanzatorul ce tip de bocanci doresti si pentru ce anotimp.

Nu uita ca topirea zapezii din orase nu coincide si cu topirea zapezii in munti. Daca te hotarasti la inceputul lui martie sa urci pe munte, vei gasi mai mult ca sigur omatul la fel de alb cum a fost si de Craciun.

Astfel de bocanci sunt, intr-adevar, destul de scumpi, dar mult mai rezistenti decat incaltamintea obisnuita, astfel ca investitia facuta ti-o amortiozezi in timp.

In caz ca stratul de omat se anunta destul de marisor, iti recomandam pentru un confort sporit pe parcursul urcusului sa porti parazapezi. Zapada nu iti va intra in bocanci si tu vei ramane uscat/a toata drumetia. Cat despre restul imbracamintii, stii si tu: haine impermeabile, cu protectie impotriva vantului.

Un sfat: este mai bine sa pornesti la drum cu haine mai putine, decat sa te imbraci gros de la inceput si sa apuci sa transpiri. Chiar daca ti se pare frig la inceput, in urma efortului fizic te vei incalzi in cateva minute. Cand te odihnesti, este important sa nu uiti sa iti iei un polar repede pe tine, altfel te va cuprinde frigul. Cu timpul, dupa mai multe drumetii pe munte, vei avea o imunitate la frig mai ridicata.


Frumos de batut cu piciorul, dar si benefic sanatatii

Putini stiu, poate si dintre cei care practica un astfel de sport, dar intr-o drumetie de cinci ore pe munte, si la o greutate de aproximativ 55 de kilograme, pierzi aproape 2 500 de calorii.
Pe munte ai avantajul de a pierde in cateva zile un numar semnificativ de kilograme, cu un efort relativ lejer - mai ales ca este un efort constant- si, ce e mai important, esti in natura.

Prima zi este mai dificila, dar odata prins ritmul, efortul nu ti se va mai parea atat de mare. La o iesire la munte regulata, de minim o data pe luna, vei ajunge in scurt timp sa nu mai distingi diferenta intre plan inclinat sau drept.

Este cunoscut cat de benefica este drumetia pe munte pentru inima, rezistenta cardiaca fiind sporita datorita castigarii in altitudine. Creierul este mai oxigenat, tesutul epidermic isi castiga din elasticitate, intregul corp dand semne de vitalitate.

Pentru celulita ar fi de recomandat cateva exercitii usoare. Inainte sa incepi urcatul efectiv, pur si simplu iti propui sa alternezi mersul alert cu mersul incet. Si nu uita: mergi in ritmul tau si nu te forta! Placerea acestui sport este chiar... placerea de a-l practica.

Cine a zis ca bronzul de munte tine mai mult si e mai frumos, avea dreptate. Gandeste-te si la acest aspect! Daca la mare nu se mai poate vorbi in urmatoarele trei-patru luni de plaja, la munte lucrurile stau altfel. Nu spun sa iti iei costumul de baie la peste 1 400 de metri deasupra nivelului marii.
Profita de o zi cu soare si urca in imbracaminte lejera, pentru ca soarele o sa ajunga singur la tine.


Ca in orice sport, alimentatia conteaza

Cand urci pe munte iti trebuie si o anumita alimentatie si un consum ridicat de lichide. Sub nici o forma apa nu trebuie inlocuita cu sucuri, sau mai rau, cu bauturi alcoolice. Pentru ca setea nu indica clar cat de deshidratat iti este corpul, trebuie sa iti formezi un obicei de a bea apa regulat. Consumul zilnic pe munte este de patru litri de apa.

Hrana este obligatoriu sa fie bogata in special in proteine si grasime, pentru ca sunt principalele surse de energie. Si mai important este sa fie usoara de dus in rucsac. Martin Brunberg, unul dintre cei mai importanti nutritionisti din lume, considera ca "in acest caz cel mai potrivit aliment este grasimea. Ar trebui luati ca exemplu tipii care practica caiac-canoe in Marele Canion, in America de Sud si in Africa de Sud. Ei beau ulei de masline. De asemenea, proteinele sunt bune pentru ca ajuta muschii".

Am mentionat ca in cinci ore poti pierde pe munte in jur de 2000 de calorii. Tinand cont ca, in mod normal, un om are nevoie de tot atatea calorii, dupa un scurt calcul reiese ca tu ai nevoie pe zi, la o asemenea activitate, de 4000 de calorii.
Cel mai usor pentru tine ar fi sa obtii cat mai multe calorii din cat mai putine produse.

Micutele si atotcunoscutele dropsuri pot fi foarte utile uneori, dandu-ti un plus de energie. De preferat pe munte sunt fructele uscate (cum ar fi stafidele), batoanele energizante, laptele praf si produsele pe baza de miere si cereale. Ciocolata mai bine pastreaz-o pentru momentul cand ajungi la cabana, sa sarbatoresti! Ca, de altfel, si supa calda...


Ultime sfaturi

Nu pleca niciodata la drum fara sa te informezi. Invata traseele si marcajele.

Pentru incepatori sunt de recomandat traseele usoare. Ciucas ar fi muntele ideal cu care sa incepi.

Cand pleci intr-o drumetie pe munte, nu este de ignorat nici vremea, asa ca afla dinainte daca o sa ai parte de soare orbitor sau de ploaie torentiala.

In cazul in care pleci in drumetie in perioada cand zapada nu s-a topit, ar fi indicat sa iti iei o pereche de ochelari de soare la tine. Pentru un ochi sensibil, zapada poate parea orbitoare.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ligia pe 22 Feb 2006, 06:04

    Multumim, chiar avem nevoie sa mai stim si lucruri de astea. Va incurajez sa ne informati si mai mult. Superb!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod