Te-ai intors de curand din concediu, unde te-ai simtit foarte bine si ti-ai "incarcat bateriile". Prin urmare, teoretic ar trebui sa fii in forma cea mai buna si sa dai randamentul maxim - atat la serviciu, cat si acasa. Atunci, de ce nu se intampla astfel? De ce dimineata simti ca nu esti in stare sa te ridici din pat, iar in timpul zilei, ai momente cand te simti "secatuita" de energie?
Cauzele pot fi multiple si de mai multe tipuri. Unul dintre cele mai banale motive (dar foarte des intalnit) este acela ca, fiind atat de ocupata si solicitata, pur si simplu nu ai timp sa te odihnesti suficient. Cinci-sase ore de somn pe noapte nu sunt de ajuns, decat pentru foarte putini dintre noi, si acest lucru n-ar trebui sa se intample decat accidental. Specialistii considera ca organismul uman are nevoie, in medie, de sapte-opt ore de somn.
Regula sine qua non: micul dejun
Si daca, pe langa faptul ca nu dormi cat ai avea nevoie, "sari" peste micul dejun (tot din ratiuni de timp insuficient, de regula), nu stiu de ce te mai miri ca in timpul zilei esti epuizata si nu te poti concentra. Cofeina poate fi de ajutor, dar nu trebuie sa abuzezi de ea, si nici de dulciurile care iti confera pe moment energie (explicatia constand in faptul ca ridica nivelul zaharului din sange). De asemenea, s-a constatat ca oamenii care obosesc repede - nu numai din punct de vedere fizic, dar si mental - nu beau suficienta apa. Unul dintre primele simptomuri ale deshidratarii este oboseala.
Adevarul este ca micul dejun ar trebui sa se transforme intr-un mod de viata, de la care sa nu abdici decat in situatii de forta majora (analize medicale, de exemplu). Faptul ca nu-ti este foame nu este o scuza, sau nu s-ar cuveni sa fie. De fapt, lipsa foamei este mai degraba de ordin psihologic, pentru ca, dupa o noapte de somn, organismul are nevoie sa fie alimentat.
Alimentatie echilibrata si mai putina cafea...
Ulterior, in cursul zilei, incearca sa mananci cate ceva la fiecare patru-cinci ore - un sandvis, un iaurt, sau un fruct. In felul acesta, vei oferi organismului carbohidratii si vitaminele de care are nevoie, ceea ce te va ajuta sa te concentrezi mai bine si sa nu resimti intens oboseala acumulata. De asemenea, n-ar trebui sa-ti lipseasca alimentele bogate in fier. Chiar daca tentatia unei cafele (a cata in ziua respectiva? Sau n-ar trebui sa te intreb), inlocuieste-o cu un pahar de suc de fructe sau chiar cu apa. Cofeina nu-ti confera decat un "zvacnet" de energie, care se va risipi la fel de repede cum a aparut, iar senzatia de oboseala care urmeaza este cu atat mai puternica.
Timp numai pentru tine...
Oricat de mult ti-ai dori acest lucru, nu vei avea niciodata timp sa faci tot ceea ce iti propui. Suna deprimant, dar este adevarat, stii de ce? Pentru ca, adaptandu-ne rigorilor impuse de societate, fiecare dintre noi ne propunem mai mult, mereu mai mult. Chiar daca acest lucru atrage dupa sine lipsa unui minim interval de timp "numai pentru noi". Trebuie sa fii realista, sa nu incerci (inutil) sa faci mai multe lucruri decat stii ca este posibil si sa-ti rezervi, din cand in cand, putin timp pentru tine. Si, tot raportat la acest subiect... invata sa spui "Nu", cand situatia o cere.
Posteaza comentariu