Ca urmare a consumului exagerat de dulciuri si a sedentarismului - fie la televizor, fie in fata calculatorului - tot mai multi copii de varsta frageda si adolescenti se confrunta cu probleme generate de excesul de greutate. Dincolo de problemele de ordin social, emotional si estetic, un copil obez are tensiunea arteriala si colesterolul marite si prezinta un grad pronuntat de risc in ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare.
In cazul in care observi ca si copilul tau are tendinta de a acumula excesiv in greutate, nu intra in panica si nu adopta o atitudine agresiva. Specialistii americani considera ca aceasta problema nu este insurmontabila, cu conditia sa actionezi cat mai repede, incurajandu-l sa practice exercitiul fizic si controlandu-i, discret dar constant, alimentatia.
La inceput va fi probabil dificil sa-l determini pe micut sa abandoneze desenele animate sau jocul pe calculator care il captiveaza, in favoarea exercitiilor fizice. La varsta de 5-6 ani nu realizeaza dimensiunile problemei cu care se confrunta si cu atat mai putin proportiile pe care le va atinge aceasta daca situatia va persista. Asadar, nu-l constrange si nu apela la masuri punitive ori la santaj: "Daca nu faci sport, nu mai ai voie sa te uiti la televizor". Nu vei obtine alt rezultat decat ca micutul va ramane cu impresia ca este pedepsit pentru o vina pe care nu are capacitatea de a o intelege inca.
Cel mai bine, spun specialistii americani, este sa-i creezi impresia ca totul este un joc si in nici un caz sa nu faci vreo referire la excesul sau in greutate, pentru ca exista riscul aparitiei unor complexe de inferioritate greu de depasit. Iata cateva idei care iti vor fi de folos nu numai pentru a-l convinge sa urmeze un program regulat de exercitii, ci si pentru a transforma aceasta activitate intr-un hobby.
Exercitiul poate fi o veritabila sursa de distractie si amuzament
Gandeste-te la activitatile care ii plac si la care se descurca (evident, in afara jocurilor in retea!). De exemplu, patinajul, schiul, tenisul, pot fi distractive pentru unii copii, dar adevarate chinuri pentru altii. Daca micutului tau ii plac, este cu atat mai bine, dar in caz contrar, orienteaza-l spre activitati mai lejere: o plimbare cu bicicleta, un curs de arte martiale, inot sau pur si simplu plimbari zilnice in parc. Cel mai bine este sa-l intrebi chiar pe el ce i-ar face placere. Este important sa-i placa ceea ce face, deoarece daca va constata ca esueaza, va abandona si va fi dificil sa-i schimbi punctul de vedere.
Program regulat de exercitii pentru intreaga familie
Parintii si rudele ar trebui sa practice si ei activitati fizice in aer liber impreuna cu cei mici. De fapt, cu cat mai multi membri ai familiei implicati si entuziasmati, cu atat mai bine. Copilul se va simti motivat sa progreseze si, in afara de aceasta, daca parintii vor da de inteles ca pentru ei sportul este o povara, copilul va abandona probabil in curand. Ca sa nu mai spunem ca micutul ar putea incerca un sentiment de izolare si frustrare, percepand exercitiul fizic drept o pedeapsa pentru ca este supraponderal.
Efortul trebuie incurajat si recompensat
Stabileste un sistem de monitorizare a performantelor si recompenseaza eforturile lui. Asta nu inseamna sa transformi totul intr-o competitie. Rasplata trebuie sa fie atribuita intregului grup de "sportivi" - inclusiv tie, daca faci parte din acesta. Bineinteles ca recompensa nu va consta in acces liber la dulciuri sau alte produse alimentare bogate in calorii. Vei transmite un mesaj gresit: mancarea nu este o rasplata. Risti ca micutul sa fie ispitit de inghetata pe care stie ca o va primi la sfarsitul saptamanii (sau, si mai rau, a zilei) si astfel, cu toate ca va depune efort, va anula efectele benefice ale sportului. Poti incerca, in schimb, sa-i oferi in dar o bicicleta, o jucarie pe care stii ca si-o doreste si asa mai departe.
Deprinde-l sa uite de lift sau de mijloacele de transport in comun pe distante mici
Probabil ai auzit si tu de efectul recomandat al urcatului si coboratului scarilor. Chiar asa, cine are nevoie de un aparat sofisticat de gimnastica atunci cand face zilnic miscare urcand si coborand treptele, mergand pe jos o statie sau doua sau lucrand in gradina? Si exemplele pot continua, adaptandu-se de la caz la caz. Incurajeaza-l pe micut sa faca acelasi lucru - de pilda, cand il duci la gradinita sau la scoala. Sau dansati! Transforma casa intr-o discoteca ad-hoc. Iti garantez ca va veti distra copios...
Posteaza comentariu