Ceaiul verde topeşte grăsimile

Ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor. Ceaiul verde ajută la scăderea glicemiei. Efectele sunt accentuate de efortul fizic. Este concluzia studiilor efectuate de Venables MC, Hulston CJ, Cox HR

Ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor. Ceaiul verde ajută la scăderea glicemiei. Efectele sunt accentuate de efortul fizic. Este concluzia studiilor efectuate de Venables MC, Hulston CJ, Cox HR şi Jeukendrup AE, cercetători din cadrul Laboratorului de Performaţă Umană al Şcolii de Ştiinţă a Sportului şi Exerciţiilor din cadrul Universităţii Birmingham şi publicate in Ediţia din martie 2008 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică. (1)

Experţii au efectuat două studii. În primul studiu 12 bărbaţi sănătoşi au efectuat exerciţii pe bicicletă la 60% din capacitatea lor maximală, atât înainte cât şi după administrarea orală a extractului de ceai verde (GTE – green tea extract). În al doilea studiu 11 bărbaţi au fost supuşi unui test de toleranţă la glucoză, înainte şi după administrarea suplimentului. În ziua premergătoare testului experimental subiecţii au primit 3 capsule de GTE (cu un total de 890 +/- 13 mg de polifenoli  şi 366 +/- 5 mg EGCG- epigallocatechin gallate – un polifenol extrem de important din ceaiul verde cu proprietăţi benefice în boala de inimă, prevenirea diverselor cancere sau infecţii).

Rezultatele sunt deosebit de benefice. Ceaiul verde creşte cu 17% arderea grăsimilor. Totodată el scade insulinemia, glicemia şi creşte cu 13% sensibilitatea la insulină. Studiul actual confirmă rezultatele altor cercetări realizate in ultimii ani ce au arătat că ceaiul verde reduce nivelul de grăsimi corporale şi riscul de boală cardiovasculară. Consumul vreme de 12 săptămâni a unui ceai verde bogat în catehine a dus la reducerea grăsimii corporale, a colesterolului total, a LDL- colesterolului şi a colesterolului oxidat.

(2,3)

Ceaiul verde bun si pentru copiii obezi

Şi Departamentul de Pediatrie al Spitalului Fussa din Tokyo a fost implicat recent într-o cercetare pe copii obezi. Publicat în ediţia din 20 Martie 2008 a Jurnalului Obezitatea, studiu dublu-orb, randomizat (standardul de aur în cercetarea medicală) realizat de Matsuyama T, Tanaka Y, Kamimaki I, Nagao T şi Tokimitsu I. a arătat că acei copii care au consumat ceai verde bogat in catehine ( 576 de mg pe zi, vreme de 24 de săptămâni ) au avut ameliorări semnificative ale grăsimii corporale, tensiunii arteriale şi nivelului de colesterol. Studiul a fost de tip. (4)

Alte beneficii

Pe lângă efectul vizibil de reducere a grăsimii corporale, ceaiul verde oferă şi beneficii invizibile, dar extrem de importante.  El reduce mortalitatea, în special prin cauze cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), poate scădea riscul pentru numeroase cancere, poate reduce riscul de diabet de tip -2 cu aproximativ 88% la persoanele normoponderale şi detoxifică organismul crescând activitatea unor enzime hepatice.

Ceaiul verde detoxifică organismul, mărind sinteza unor enzime implicate in eliminarea diverselor substanţe nocive. Astfel, suplimentarea zilnică a dietei cu extras de ceai verde bogat in EGCG (800mg) a dus la o creştere cu 80% a activităţii sistemului Glutation-S-Transferazei, un sistem enzimatic extrem de important in detoxifierea organismului şi prevenirea cancerului. Studiul a fost publicat in ediţia din August 2007 a Jurnalului ‘Epidemiologia Cancerului – Biomarkeri şi Prevenţie’. (5)

Ceaiul verde ar putea preveni cancerul. Unele studii au arătat chiar că un consum mare de ceai verde poate imbunătăţi supravieţuirea in cazul celor cu cancere greu tratabile, precum cancerul ovarian.

O reducere cu 50% a riscului pentru cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul de sân şi cancerul de ovar la un consum de 2 litri de ceai zilnic este absolut impresionantă. (6,7,8,9,10,11,12,13,14,15).

Consumul a 1-2 cupe de ceai verde zilnic scade cu 88% riscul de a face diabet de tip-2, in cazul persoanelor normoponderale. Obezii nu au beneficiat însă de pe urma consumului de ceai. Concluzia provine dintr-un studiu al populaţiilor din insulele mediteranene (MEDIS) publicat în ediţia din Ianuarie 2008 Jurnalui European de Nutriţie. (16)

Ceaiul verde reduce mortalitatea. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în ediţia din septembrie 2006 a pestigiosului Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane (JAMA). Cercetătorii au urmărit în cadrul unui studiu prospectiv 40,530 japonezi vreme de 11 ani (1994- 2005). În această perioadă au murit 4209 participanţi. Fiecare cupă de ceai băută a scăzut riscul de deces. În cazul femeilor, comparat cu cele care nu au consumat deloc ceai verde, cele care au consumat aveau un risc diminuat. Astfel, pentru una, 1-2, 3-4 şi 5 sau mai multe cupe riscul de deces a fost diminuat cu 2%, 18% şi respectiv 23%. Pentru bărbaţi, riscul este diminuat cu 7%, 8% şi respectiv 12%.  Cu alte cuvinte, un consum de 1 litru de ceai pe zi reduce mortalitatea femeilor cu 23 %, iar a bărbaţilor cu 12%. Mortalitatea prin cauze cardiovasculare a fost şi ea influenţată semnificativ, cei care consumă 5 sau mai multe cupe având o scădere a riscului de deces prin boli cardiovasculare cu 31%. (16)

Concluzii şi recomandări :

1) Consumaţi produse cu ceai verde preparat in casă, fără zahăr sau îndulcitori.

2) Respectaţi instrucţiunile de preparare de pe pliculeţele cu ceai.

3) Evitaţi pe cât posibil să vă procuraţi produse cu ceai din comerţ.

Dincolo de etichetele frumos colorate, la o citire atentă a acestora puteţi descoperi un conţinut semnificativ de zahăr (aproximativ 10% ) şi caţiva aditivi alimentari (E-uri).

4) Consumaţi zilnic 2 litri de ceai verde. Dacă nu toleraţi ceaiul, sau aveţi un motiv pentru care nu-l puteţi bea, o alternativă viabilă ar fi să suplimentaţi dieta cu capsule ce conţin extras de ceai. Ele sunt disponibile prin farmacii sau la magazilele de suplimente nutritive. Alegeţi suplimente de la firme cu renume internaţional care ar putea garanta calitatea şi conţinutul de polifenoli. Totuşi, ceaiul în forma lui naturală şi preparat în casă rămâne o soluţie de top.

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

BIBLIOGRAFIE

1) Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans.

2) Obesity (Silver Spring). 2007 Jun;15(6):1473-83.A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans.

3) Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):122-9.Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men.

4) Obesity (Silver Spring). 2008 Mar 20 [Epub ahead of print]Catechin Safely Improved Higher Levels of Fatness, Blood Pressure, and Cholesterol in Children.

5) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Aug;16(8):1662-6.Modulation of human glutathione s-transferases by polyphenon e intervention.

6) Carcinogenesis. 2007 May;28(5):1074-8. Epub 2006 Dec 20. Green tea and the prevention of breast cancer: a case-control study in Southeast China.

7) Int J Cancer. 2004 Jan 1;108(1):130-5. Protective effect of green tea against prostate cancer: a case-control study in southeast China.

8.

Int J Cancer. 2004 Nov 10;112(3):465-9. Green tea consumption enhances survival of epithelial ovarian cancer.

9) Cancer Causes Control. 1995 Nov;6(6):532-8. Green-tea consumption and risk of stomach cancer: a population-based case-control study in Shanghai, China.

10) Int J Cancer. 2001 May 15;92(4):600-4. Protective effect of green tea on the risks of chronic gastritis and stomach cancer.

11) J Natl Cancer Inst. 1994 Jun 1;86(11):855-8. Reduced risk of esophageal cancer associated with green tea consumption.

12) Int J Cancer. 1997 Jan 27;70(3):255-8. Green tea consumption and the risk of pancreatic and colorectal cancers.

13) Nutr Cancer. 2001;41(1-2):33-40. Tea consumption and risk of cancer of the colon and rectum.

14) Epidemiology. 2001 Nov;12(6):695-700.A population-based case-control study of lung cancer and green tea consumption among women living in Shanghai, China.

15) Carcinogenesis. 2006 Feb;27(2):262-8. Epub 2005 Jun 1.Phase IIa chemoprevention trial of green tea polyphenols in high-risk individuals of liver cancer: modulation of urinary excretion of green tea polyphenols and 8-hydroxydeoxyguanosine.

16) JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65.Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study.

andrei-laslau