Febra musculară după un efort fizic susținut este aproape inevitabilă, din cauza tensiunii la care au fost supuși mușchii și a micilor rupturi apărute în țesutul muscular. Să știi că și dacă nu mergi la sală te poți alege cu febră musculară, mai ales dacă, din când în când, îți aduci aminte că și acasă poți face abdomene sau exerciții la sol pentru a-ți tonifia corpul. Pentru că febra musculară este foarte dureroasă, îți dezvăluim câteve trucuri prin care o poți preveni de fiecare dată când faci efort.
Încălzește-ți mușchii înainte
Prima și cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respecți dacă vrei să previi apariția febrei musculare este încălzirea. Cu siguranță și la orele de sport de la școală profesorul te-a învățat să faci mai întâi încălzirea, apoi să treci la exercițiile propriu-zise.
De ce este foarte important acest pas? Pentru că mușchii tăi sunt "adormiți", iar un efort fizic brusc ar determina suprasolicitarea lor, prin contracții rapide și puternice.
Prin încălzire, mușchii încep ușor, ușor să se acomodeze cu efortul și nu mai sunt forțați în timpul antrenamentului. Sigur că, în anumite situații, este posibil ca febra musculară să apară chiar și după o încălzire temeinică, însă ea va fi mult mai ușoară și va trece mult mai repede.
Masează-ți mușchii
După un antrenament la sală ar fi ideal dacă ai putea trece și pe la un maseur, pentru a preveni apariția febrei musculare. Prin masaj, tensiunile din mușchi sunt eliminate și dobândești o relaxare profundă, astfel că a doua zi nu te vei trezi cu dureri la nivelul mușchilor abdominali sau gluteali.
Fă mișcări ușoare
Așa cum înainte de antrenamentul fizic este bine să faci exerciții simple de încălzire, așa după terminarea antrenamentului este bine să faci alte mișcări ușoare, care să-ți țină mușchii ocupați. Astfel, după o sesiune la sală, este bine ca și a doua zi să faci câteva exerciții ușoare, pentru ca mușchii să nu treacă brusc de la efort puternic la sedentarism. Chiar și mersul pe jos poate fi benefic pentru a preveni instalarea febrei musculare.
Fă băi călduțe
După ce te-ai ostenit la sală și ai depus un efort fizic cu care organismul nu este obișnuit este bine să revii acasă și să faci o baie călduță. Opțional, poți adăuga în cadă și câteva linguri de sare Epsom. Apa va elimina tensiunile din mușchi și te va ajuta să previi durerile specifice febrei musculare.
Consumă proteine și carbohidrați după antrenament
Proteinele ajută mușchii să se refacă rapid după efortul fizic, așa că imediat după ce ieși de la sală, mănâncă o banană, bea un shake proteic sau consumă alimente sănătoase, bogate în carbohidrați, pentru ca mușchii tăi să fie hrăniți și să se refacă încet, dar sigur.
Bea multă apă
La fel ca alimentele bogate în proteine, apa ajută și ea la refacerea mușchilor și la prevenirea febrei musculare, așa că ține minte să te hidratezi bine atât înainte, cât și în timpul și după antrenamentul fizic de la sală.
Potrivește intensitatea exercițiilor în funcție de rezistența ta
Dacă mergi la sală după o perioadă lungă de timp în care ai fost sedentară, nu te apuca să faci cele mai grele exerciții și să testezi cele mai solicitante aparate. Febra musculară se va instala fără greș. Pentru a preveni durerile febrei, cel mai bine este să-ți cunoști rezistența fizică și să faci exerciții care se intensifică treptat, pe parcursul mai multor antrenamente. Doar așa îți vei obișnui mușchii cu efortul fizic și vei preveni febra musculară.
© Copyright:
Ce să faci ca să nu ai febră musculară după ce mergi la sală
Nu uita niciodată antrenamentul trebuie să înceapă cu încălzirea. Un efort fizic brusc ar determina suprasolicitarea muşchilor, prin contracții rapide și puternice.
De Laura Galan
Posteaza comentariu