Cafeaua reduce mortalitatea şi scade riscul de cancer ovarian!

Două studii recente arată beneficiile consumului moderat de cafea. Primul studiu publicat în ediţia jurnalului ‘Cancer’ arată că un consum de 3 sau mai multe cupe de cafea pe zi poate reduce

Două studii recente arată beneficiile consumului moderat de cafea. Primul studiu publicat în ediţia jurnalului ‘Cancer’ arată că un consum de 3 sau mai multe cupe de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer ovarian cu 20%.

Reducerea riscului a fost de 35% la femeile care nu au folosit niciodată anticoncepţionale şi de 43% la femeile trecute de vârsta menopauzei care nu au folosit terapie de substituţie hormonală. (1)

Studiul a urmărit un număr impresionant de femei în cadrul unui proiect denumit NHS (Nurses’ Health Study). Acestea au completat chestionare la începutul studiului privind obiceiurile alimentare, fumat, consum de cafea, alcool sau alţi factori de risc ai cancerului ovarian. La înrolarea în studiu pacientele aveau între 30 şi 35 de ani. 110454 de femei au completat în 1976 un chestionar referitor la fumat. Ulterior, în 1980 a fost introdus un chestionar privind obiceiurile alimentare, ce a fost completat de 80253 femei. Ele au fost urmărite apoi până în 2004. 737 cazuri de cancer ovarian au fost diagnosticate.

Fumatul dublează riscul de tumori ovariene de tip mucinos. Cu toate acestea, nu este asociat cu alte tipuri de tumori ovariene. Consumul de alcool, ceai, sau băuturi carbogazoase nu a modificat riscul de cancer.  Consumul a 3 cupe de cafea pe zi diminuează riscul de cancer ovarian cu 25%. Cafeaua decofeinizată nu oferă beneficii. Astfel, comparativ cu femeile care au consumat mai puţin de 136 mg de  cofeină pe zi, cele care au consumat peste 500mg de cofeină au prezentat o reducere a riscului de cancer ovarian cu 20%.

Cancerul ovarian are cea mai mare mortalitate dintre toate cancerele sistemului reproductător feminin.  Cancerul ovarian duce la 4000 de decese anual, în UK, şi aproximativ 15000 de decese în SUA.

Estimările cercetătorilor arată că o femeie din 69 va dezvolta cancer ovarian în timpul vieţii şi una din 95 va muri din cauza bolii. Mecanismul prin care cafeaua diminuează riscul de cancer ovarian nu este cunoscut. Se bănuieşte că un consum moderat de cafea este asociat cu nivele mai crescute de SHBG(sex hormone binding globulin – globulina de legare a hormonilor sexuali).

Scăderea SHBG este asociată cu o creştere a riscului de acnee, infertilitate, ovar polichistic, cancer uterin, sau boală cardiovasculară, în special la femeile obeze sau supraponderale. SHBG arată riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi boală cardiovasculară. Nivelul scăzut de SHBG este asociat cu o creştere a trigliceridelor din sânge, cu scăderea HDL colesterol, iar  nivelul crescut de SHBG protejează de diabet de tip 2, reducând riscul de apariţie al maladiei cu 80% în cazul femeilor şi cu 52% în cazul bărbaţilor.(2)

În ediţia din august 2003 a Jurnalului European de Endocrinologie apăruse un studiu pe efectuat pe 1563 de bărbaţi, bazat pe dozarea nivelului de testosteron şi SHBG. Consumul de cafea a fost asociat în acel studiu cu o creştere a SHBG. (3) Deşi nu există date concrete, este posibil ca un consum moderat-crescut de cafea să acţioneze şi la femei prin acelaşi mecanism.  Studiul actual arată că în special la femeile post menopauză pot beneficia semnificativ de pe urma reducerii riscului de cancer ovarian la consumul de cafea.

Un alt studiu publicat  în ediţia din 6 Decembrie 2007 a Jurnalului Britanic de Nutriţie arată că un consum moderat de cafea reduce mortalitatea.

Astfel, studiul a urmărit 817 subiecţi, bărbaţi si femei, născuţi în anul 1920. În 1991-1992 aceştia au completat un chestionar referitor la consumul de cafea. În 2005, după aproximativ 14,5 ani urmărire, în populaţia studiată s-au înregistrat 629 de decese. Mortalitatea scade la fiecare cană de cafea consumată (125ml) cu aproximativ 4%. (4)

Studii publicate recent arată şi alte beneficii ale consumului de cafea. Astfel, consumul a 2-3 cupe de cafea pe zi este asociat cu o scădere semnificativă (30-82%) a riscului de Boală Parkinson la bărbaţi si la femeile ce nu folosesc tratament de substituţie hormonala cu estrogeni post-menopauza. La acestea din urma cafeaua creşte semnificativ riscul de Boală Parkinson. (5)

O metatanaliză publicată în ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cupă de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. (5)

Un consum moderat de aproximativ 2 căni de cafea pe zi(400ml) poate diminua riscul pentru multiple cancere cu aproximativ 50% (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, sân), in majoritatea studiilor efectuate pe nefumatori. Fumătorii trebuie să ştie că şi un consum modest de cafea le-ar putea mări semnificativ riscul de cancer de pulmonar sau de pancreas. (Andrei Mihai Laslău ; Jurnalul Naţional ; 4 Mai 2007 ; Rolul cafelei in apariţia cancerelor – protecţie sau risc?)

Un consum de 2-3 cupe de cafea pe zi ar putea reduce riscul de infarct miocardic acut cu 30%.

Totodată, ar putea scădea riscul diabet zaharat de tip 2 cu 25%. Atenţie! Mai mult de 4 cupe de cafea pe zi pot creşte riscul de boală cardio-ischemică şi infarct miocardic cu 83%. (Andrei Mihai Laslău ; Jurnalul Naţional; 11 Mai 2007 ; Cafeaua şi boala de inimă – mai mult mit decât adevăr!)

Cafeaua este produsă in peste 60 de ţări ale lumii şi generează anual vănzări de peste 70 miliarde de dolari. Cafeaua este unul din cele mai folosite produse in toata lumea. Se estimează că peste 90% din nord-americani consumă cafea zilnic. O cupă de cafea (200ml) conţine 80-140 mg de cofeină. Chiar şi aceasta cantitate mică creşte frecvenţa cardiacă, fluxul de sange in muschii striaţi, creşte usor tensiunea arterială, mareşte diureza. Totodată, apare o scădere a fluxului sangvin către piele şi organele interne. Nivelele de dopamină, adrenalină şi serotonină din creier cresc şi indepărtează somnolenţa şi oboseala.

În concluzie, 2-3 cupe de cafe ape zi reduc riscul de cancer ovarian cu 20%, reduce mortalitatea cu 12%, reduce riscul pentru numeroase cancere (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, sân ) cu 50%, reduce riscul de diabet de tip -2 cu 25%, riscul de infarct miocardic cu 20% şi riscul de boală Parkinson cu 30%. Totuşi, moderaţia este cea mai benefică. Cafeaua în exces creşte riscul de infarct miocardic (4 cupe pe zi cresc riscul cu 83%), iar la fumatori cafeaua creşte riscul de cancer.

Cu stimă,

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie :

1)Cancer.

2008 Jan 22 [Epub ahead of print]Caffeine, alcohol, smoking, and the risk of incident epithelial ovarian cancer.
2) Jurnalul Online:16 Ianuarie 2008; Andrei Mihai Laslău : Zahărul scade apetitul sexual!
3)Eur J Endocrinol. 2003 Aug;149(2):145-52. The associations of age, lifestyle factors and chronic disease with testosterone in men: the Tromsø Study.
4) Br J Nutr. 2007 Dec 6;:1-8 [Epub ahead of print]Coffee consumption and mortality in a 14-year follow-up of an elderly northern Finnish population.
5) Jurnalul de Sănătate 17 mai 2007 ; :  Consumul moderat de cafea ar putea reduce riscul de Boală Parkinson
6) Jurnalul Online 4 septembrie 2007; Andrei Mihai Laslău: Cafeaua ar putea scădea riscul de cancer hepatic

andrei-laslau