"Mitologia" din domeniul bodybuilding-ului pare a fi cea mai stufoasa si cea mai periculoasa, considera antrenorii. Sfaturile gresite pe care incepatorii le primesc in sala de la cei "cu vechime" le pot incetini progresul - multi dintre ei ajung chiar sa creada ca se vor "sculpta" greu sau ca nu vor reusi niciodata sa arate cum isi doresc fara sa recurga la ace.
Expertii afirma ca trei principii simple - intensitate crescuta, incarcare progresiva si frecventa variabila - sunt de baza in ceea ce priveste castigul in masa musculara. Pentru a te antrena rational trebuie sa tii minte aceste sfaturi si sa eviti sa crezi urmatoarele 6 mituri:
1. Muschii mari te incetinesc
Muschii sunt responsabili pentru fiecare miscare a corpului tau - de la clipitul ochilor pana la impingerea unei prese de cateva zeci de kilograme. Acest mit potrivit caruia "cu cat ai mai multi muschi, cu atat esti mai incet" dateaza din timpurile in care culturistii erau vazuti ca "pachete de muschi", fara prea multa agilitate. Totusi, in fiecare sport, de la baseball la caiac-canoe, atletii au realizat ca sunt cu atat mai buni cu cat sunt mai puternici. Ce iti trebuie pentru a invarti o bata cu putere? Dar pentru a vasli mai repede? Cai-putere. Iar aceasta forta este data de muschi. Un studiu realizat in S.U.A. pe o serie de jucatori de golf de varsta medie a demonstrat inca o data importanta antrenamentului cu greutati. Dupa 6 saptamani de antrenament in forta, sportivii si-au imbunatatit performantele in golf (pe care il practicau, in medie, de 20 de ani) - fara nici o schimbare in tehnica sau in echipament. Cu ajutorul antrenamentului de bodybuilding, au devenit mai rapizi si mai puternici.
2. Mai tarziu, muschii se vor transforma in grasime
Muschii si grasimea sunt doua tipuri complet diferite de tesut - iar expertii nu vor inceta niciodata sa repete acest lucru. Ideea preconceputa conform careia muschii se transforma in grasime daca nu sunt lucrati este falsa. Nici muschii, nici grasimea nu se pot "transforma" unul in celalalt. Iata de unde provine acest mit. Pentru ca mentinerea muschilor necesita multa energie din partea corpului, ei sunt incadrati in categoria de "tesut activ".
450 de grame de muschi ard cam 60 de calorii pe zi. Daca te antrenezi bine si mai adaugi inca 4 kilograme de muschi trupului tau, vei avea nevoie de 600 de calorii in plus pentru a-ti mentine noua structura. Iata de ce, in mod intamplator, adaugarea de muschi este o metoda excelenta pentru a scapa de grasime.
Daca ai mai multi muschi, vei avea in mod evident si un apetit mai mare - ai nevoie de combustibil pentru a-i intretine. In momentul in care te opresti din antrenament, muschii vor incepe sa se micsoreze (sau sa se atrofieze) si nu vei mai avea nevoie de acele calorii pe care te-ai obisnuit sa le mananci. In mod destul de clar, daca cele 10 kilgrame de muschi castigate vor disparea, dar tu vei manca in continuare ca si cand te-ai antrena intens, foarte curand vei avea depozite de grasime - pentru ca nu mai consumi caloriile. Aceasta "cadere" este insa usor de evitat.
Odata ce incepi sa iti creezi masa musculara, trebuie sa o si mentii - prin vizite regulate la sala si antrenamente constante. Astfel vei continua sa arati extraordinar si nu vei acumula grasime, pentru ca muschii tai vor lucra intens.
3. Trebuie sa iti iei muschii prin surprindere, "socandu-i" cu exercitii la care nu se asteapta
Multi antrenori spun ca acesta este printre cele mai amuzante mituri din repertoriul culturistilor. Ideea din spatele acestei conceptii este aceea ca trebuie sa iti schimbi mereu antrenamentul, deoarece altfel muschii se vor plictisi si nu vor mai da aceleasi rezultate bune.
Sa ne gandim la biceps. Ca orice alt muschi, el este prins intre doua puncte si se misca intr-o directie dreapta. Atunci cand se contracta, ti se indoaie cotul. Iar cotul se indoaie intotdeauna in aceeasi directie. Unde este variatia propusa? Adevarul este ca poti ridica fie caramizi, fie bare la aparate ultra-performante, fiindca actiunea bicepsului este una si aceeasi.
Deci nu exista acel mult-visat soc. De ce ar spune muschiul tau: "Oau, astazi nu mai lucram la bara pentru bicepsi, ci folosim halterele! Ar trebui sa cresc un pic..."? Mai exista si un alt tip de variatie. Folclorul de fitness spune astfel: "Antreneaza-te luni, miercuri si vineri. Astfel corpul tau va astepta sa exersezi si duminica, numai ca tu il vei soca... asteptand pana luni".
Lasand la o parte premisa falsa conform careia corpul tau "asteapta" sa exersezi duminica, desi creierul tau stie ca nu o vei face, mai avem de inteles de ce se presupune ca trupul nu isi da seama ca, de fapt, se repeta mereu acelasi program, in care duminica lipseste si astepti pana luni pentru a lucra. Ideea nu este prea credibila. Muschii se pare ca nu sunt socati de variatia in exercitiu. Antrenorii spun ca, dimpotriva, ei sunt creati sa o tolereze.
Nici stomacul nu prea este socat ca ai mancat miercuri spaghetti dupa o luna de pauza. Un antrenament rational si productiv este relativ usor de pus la punct. Mai greu este sa treci peste sfaturile adesea gresite pe care le primesti in sala de forta.
4. Este nevoie de repetari rapide pentru definire musculara si de repetari lente pentru a creste masa musculara
Pentru a mari un muschi trebuie sa il supui unei progresii a incarcaturii. Cu alte cuvinte, sfatul antrenorilor este sa maresti antrenamentul pentru muschi fata de ziua precedenta.
Daca vrei sa iti pastrezi muschii la aceeasi dimensiune, poti sa exersezi la fel de fiecare data. Iar pentru a miscora un muschi... este simplu: pur si simplu nu il exersezi. Totusi, ideea ca un tip de exercitiu "defineste" muschiul si un alt tip de exercitiu il face sa creasca nu are baza in realitate.
Definirea musculara se face in functie de doua caracteristici corporale: marimea muschilor si lipsa grasimii. Deci, daca urmaresti o mai buna definire musculara, trebuie sa maresti cantitatea de muschi prin mai sus-mentionatele exercitii progresive, dar si sa iti reduci grasimea corporala.
Bineinteles, unii se pot intreba daca repetarile rapide nu ard grasimea la fel ca mersul pe bicicleta sau jogging-ul. Ba da, orice activitate de lunga durata arde calorii. Dar daca folosesti greutati mici si faci repetari rapide pentru a arde caloriile, cum vei face sa iti creasca muschii?
Are mult mai mult sens un antrenament lent, pentru crestera muschilor si, concomitent, o activitate repetitiva pentru pierderea grasimii - poti incerca alergatul, ciclismul sau orice altceva preferi. Deci, data viitoare cand auzi acest mit, corecteaza-l astfel: "Repetari lente, cu greutati mari, pentru cresterea masei musculare si mai putina grasime corporala pentru definire".
5. Adaugirile de masa se diminueaza dupa 48 de ore
Iata un mit care, glumesc antrenorii de fitness, a facut sa se piarda mai mult timp decat cercetarile in fizica. Ideea de baza ar fi ca trebuie sa mergi la sala pentru a ridica greutati la fiecare doua zile, pentru ca dupa 48 de ore corpul incepe sa piarda din muschii pe care i-ai construit recent.
Pete Sisco, un antrenor american de bodybuilding, povesteste cum a suferit dupa o ridicare prea dificila si s-a recuperat abia in 6 saptamani, timp in care, evident, nu a pus piciorul in sala de forta. El arata ca dupa acest interval, in loc sa se intoarca stors de vlaga si sa trebuiasca sa o ia incet, toate performantele lui s-au marit. Era mai puternic si mai rezistent, intrecandu-si recordul personal la toate exercitiile! El sustine ca, dupa 1008 ore de pauza, muschii lui nu au slabit deloc - dimpotriva! Astazi, Sisco lucreaza cu sportivii avansati, utilizand exact acest program de antrenament: ei lucreaza numai jumatate din corp timp de 6 saptamani. Acest lucru inseamna ca trec 12 saptamani intre antrenamentul pentru fiecare grupa de muschi... iar rezultatele vorbesc de la sine, ei progresand cu fiecare antrenament.
6. Pentru a obtine rezultate bune, trebuie sa te antrenezi "instinctiv"
Expertii in fitness sustin ca acesta este un mit al noii generatii, adesea exprimat si sub forma "Asculta-ti corpul!". In mod evident, trebuie sa iti asculti corpul atunci cand tipa de durere. Dar ideea conform careia "instinctul" iti va spune daca intensitatea a 13 repetari in 45 de secunde este mai potrivita decat cea a 9 repetari in 60 de secunde este destul de ciudata.
Dupa cum se stie, muschii cresc atunci cand cresti in mod progresiv intensitatea antrenamentului. Daca avem la indemana aceste ustensile matematice, rationale, de ce ne-am ghida dupa ceva atat de vag precum instinctul? Ai vazut vreun alergator sau vreun inotator care arunca cronometrul si se arunca in competitie bazandu-se exclusiv pe instinct? Bineinteles ca nu. De ce ar face-o un culturist, bazandu-se pe acest instinct de bodybuilding - a carui existenta nu a prea fost demonstrata pana in prezent?
Acestea sunt numai 6 dintre miturile pe care le intalnesti la tot pasul in salile de forta. Dar, fiind cele mai importante dintre ele, intelegerea acestora te va ajuta sa depistezi si pe viitor false probleme legate de antrenamentul cu greutati. Spor si forta!
© Copyright:
6 mituri in bodybuilding
Se pare ca fiecare sport are partea lui de adevaruri pe jumatate spuse, de mituri si de "cunostinte" acumulate in timp si transmise incepatorilor. Asa ca de ce ar face bodybuilding-ul nota discordanta? Iata cele mai importante 6 mituri in acest domeniu - explicate si demontate.
Comentarii (4)
Cred ca esti un mare bleg ... ai intrat macar o data intr-o sala? :)) ... oare de ce imi bat capul ... probabil ca ai 45 de kilograme cu paltonul pe tine, ud :))
Aici am o parere neutra... este adevarat k dak faci o pauza d la antrenament itzi scade fortza desi d curand am facut o saptamana pauza si n-am simtzit deloc ca imi scade fortza... kt despre anaboale... dk ar fi luat dastea fara sa se duc la sala s-ar fi dus juma de munca pe apa sambetei... steroizii ingrasha dk nu t antrenezi;)
Am inceput de putin timp si eu sportul asta si am auzit majoritatea miturilor mentionate.... e bine de stiut adevarul entru ca este un mit pe care-l credeam pana acum... oricum, unde fac eu sala se cam stie adevarul despre aceste mituri si lumea isi ia in serios antrenamentele si pauzele
atit timp cit renunti la activitatea fizica ,culturism in speta,nu mai poti avea aceleasi rezultate dupa o perioada mare de timp,iti scade forta .poate ca ala in acest timp de repaus lua anabolizante .
Posteaza comentariu