15 sfaturi pentru cei carora nu le place exercitiul fizic

De ce sa nu recunoastem - tuturor ni se poate intampla sa avem zile in care ne simtim obositi, secatuiti de energie si pur si simplu nu avem chef sa ne punem echipamentul sportiv si tenisii pentru a iesi sa alergam in parc. Cu toate acestea, exercitiul fizic este foarte important pentru buna functionalitate a organismului si stimularea activitatii cerebrale. Iata 15 sfaturi care te pot determina sa treci la actiune.

Nu te lasa intimidata de perspectiva unui program zilnic de exercitii fizice. Nu trebuie sa alergi distanta impusa de o proba de maraton - ci pur si simplu, sa faci miscare in fiecare zi. O data ce ti-ai intrat in ritm si musculatura a inceput sa se tonifice, vei simti tu insati dorinta de a exersa cu regularitate si de a-ti perfectiona in permanenta stilul de lucru.


Reconsidera modul in care abordezi, din punct de vedere mental, programul de exercitii fizice.

Cu alte cuvinte, nu spune "trebuie sa-mi efectuez antrenamentul", ci incearca sa percepi aceasta activitate ca pe un cadou pe care ti-l faci tie insati. Asigura-te ca iti plac exercitiile pe care le-ai inclus in programul tau zilnic si stilul de antrenament. De pilda, unora le place sa lucreze in grup, altora nu. Alege tipul de program si de exercitii care consideri ca ti se potrivesc cel mai bine, intrucat numai astfel vei ajunge sa astepti cu nerabdare sedinta de antrenament.

In principiu, este important ca echipamentul sportiv sa se adapteze oricarei eventualitati si capriciu al vremii. Altfel spus, bluza ar trebui sa aiba si gluga - asa ca, in cazul in care ploua, nu vei putea invoca scuza intemperiilor atmosferice.


Efectueaza corect exercitiile.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii abandoneaza pregatirea fizica il constituie accidentarile sau durerea. Inainte de a incepe efectiv sa lucrezi, cere sfatul unui antrenor de fitness sau chiar al unui medic, pentru a te asigura ca esti apta din punct de vedere fizic sa lucrezi ceea ce ti-ai propus. Daca esti intr-o pasa proasta si nu te simti in stare sa lucrezi, incearca sa exersezi macar 10 minute. Procedand astfel, vei face miscare si, dupa ce ai inceput si "te-ai montat", este foarte posibil sa-ti efectuezi integral programul de exercitii.


Exerseaza impreuna cu prietenii tai.

 
Puteti iesi la jogging, cu bicicleta, la sala ori pur si simplu la plimbare.
Sentimentul de caramaderie si apartenenta la grup pot face adevarate minuni pentru motivatia ta de a exersa cu regularitate. Obisnuieste-te ca, dupa fiecare antrenament, sa-ti notezi intr-un jurnal detalii despre modul in care te simti, cat de benefic a fost pentru starea ta de spirit si asa mai departe. Pe viitor, de cate ori vei simti ca nu ai chef de exercitii, reciteste aceste notite si, foarte probabil, in urmatoarele 10 minute vei iesi in parc !


Pentru inceput, stabileste-ti obiective usor de atins si mergi "din aproape in aproape".

 De exemplu, daca vrei sa alergi timp de 30 de minute, incepe cu o plimbare rapida. Dupa ce te-ai obisnuit astfel, alterneaza - 5 minute alergat usor, 5 minute plimbare. Treptat, o jumatate de ora de alergat ti se va parea ceva cat se poate de simplu! Recunoaste ca in unele zile te simti mai in forma si dornica sa te antrenezi, asa cum ai si perioade in care perspectiva ti se pare o adevarata corvoada.
Acest din urma aspect este cauzat de o multitudine de factori - starea de spirit, modificari la nivel hormonal, paharul de vin pe care l-ai baut aseara...

Prin urmare, este firesc sa te simti uneori foarte lenesa, dar nu lasa acest lucru sa-ti influenteze programul de antrenament.


"Trage de tine" si treci la lucru!

Iti vei fi recunoscatoare tie insati, mai tarziu. Pentru mai multa variatie si evitarea monotoniei, lucreaza urmarind casete video cu exercitii. Te vei simti mai motivata. Instituie sistemul recompenselor. Efectul exercitiilor devin vizibile in timp si exista posibilitatea sa-ti pierzi rabdarea. De aceea, recompenseaza-te zilnic, in mod simbolic - de pilda, deseneaza o steluta rosie in calendar, ca semn al faptului ca in ziua respectiva ti-ai efectuat programul. Fotografiaza-te lunar si, cu timpul, vei observa tu insati progresele. "Ia uite, cum aratam acum 3 luni si cum arat acum...".



Este de preferat sa lucrezi la sala de fitness.

 Impreuna cu alte persoane, se va forma o comunitate, se vor lega relatii de amicitie sau prietenie si este mult mai amuzant sa va antrenati in grup! Va fi ca o mini-vacanta pe care vei ajunge sa o astepti cu nerabdare.


Fii ingraduitoare cu tine insati.

Alege-ti o zi pe saptamana (dar nu mai mult de atat!), in care sa nu lucrezi. Iar daca, din motive obiective, au trecut mai multe zile in care nu ti-ai efectuat programul, nu-ti reprosa. Ar fi oricum inutil. Reia-ti programul in mod normal.

Articol preluat de pe www.eva.ro