Conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru al Comitetului Consultativ în Nutriție Herbalife ne răspunde la întrebări și ne lămurește cu privire la miturile existente cu privire la dieta vegană.
S-a conturat puternic ideea conform căreia, dacă ești vegan, ai automat și o siluetă de invidiat. Cât adevăr este aici?
Corina Zugravu: Nu este adevărat. Există vegani slabi sau grași. Totuși, toate studiile au arătat că au în general un indice de masă corporală mai redus decât omnivorii și că au o tendință mai redusă de a se îngrășa pe măsură ce îmbătrânesc. Vorbim aici de o medie, dar desigur că oamenii sunt diferiți.
Unul dintre argumentele contra veganismului este acela că nu poți suplini proteina de origine animală cu proteină vegetală. Se poate sau nu se poate înlocui proteina animală?
Corina Zugravu: Pentru organism nu există proteină animală sau proteină vegetală, acestea sunt concepte vechi. Exista doar aminoacizi aduși de proteine. Deci, dacă ai un aport echilibrat în ceea ce privește toți aminoacizii esențiali, nu contează dacă vin de la animale sau de la plante. Practica arată că malnutriția proteică este extrem de rară într-o alimentatie bazată pe plante și nu o găsim cu certitudine în țările dezvoltate, unde se mănâncă un exces de proteine.
Sunt persoane care spun că ”nu pot fi vegane”.
Veganismul ține doar de alegere?
Corina Zugravu: Ține foarte mult de motivație. Dacă ai o motivație puternică, poți, dacă nu, nu.
Un alt mit despre veganism, este cel legat despre costul unei diete vegane. Este acest stil de viață până la urmă, unul costisitor?
Corina Zugravu: Evident că nu, doar o mâncare de linte cu orez sau o "friptură" de soia sunt produse pe care și le permite oricine. Dacă însă vrei să mănânci produse de nișă, desigur că totul devine mai costisitor. Ceea ce este valabil și la dieta omnivoră. Nota bene: veganism nu înseamnă să mănânci numai produse bio, cum cred mulți. Dacă o faci, va fi în egală măsură mai costisitor și ca vegan, și ca omnivor.
Care sunt beneficiile reale ale acestui stil de viață?
Corina Zugravu: Sunt multe și ele țin de motivul pentru care ai devenit vegan. Dar, presupun că nu mă întrebați de beneficiile etice, psihologice sau ecologice, care sunt, toate, enorme. Din punct de vedere strict medical, studiile au arătat într-adevăr diferite beneficii, de la un control mai bun al status-ului ponderal, la un risc mai mic de diabet de tip 2, de hipertensiune arterială, de boli cardiovasculare sau referitor la anumite tipuri de cancer. Toate eventualele beneficii au însă nevoie de mult timp pentru a putea fi observate . Și să nu uităm că toate bolile amintite sunt plurietiologice, au multe cause. Așadar, o simplă schimbare de dietă ar putea să nu fie suficientă.
Vă provocăm la un exercițiu de imaginație: cum ar arăta lumea dacă am fi toți vegani?
Corina Zugravu: Din punctul meu de vedere, absolut minunată. Nu am mai exploata planeta până la epuizare, nu am mai polua aerul și solul, nu am mai sărăci depozitele de apă, nu am mai trata ființe conștiente și nevinovate ca pe niște obiecte. Si, sigur, am fi cu toții cu mult mai sănătoși. Sunt convinsă că acesta este viitorul, dar va mai dura până atunci...
Posteaza comentariu