Mananca galben, portocaliu, rosu si verde!
Vara, culorile predominante din farfuria ta trebuie sa fie galben, portocaliu, rosu si verde. Mai exact, acestea sunt culorile fructelor si legumelor care contin beta-caroten. Aceasta substanta apartine unei familii de compusi numiti carotene sau carotenoide si se gaseste in morcovi, piersici, caise, rosii, pepene galben, capsuni, salata, spanac, ardei gras. Beta-carotenul este transformat in organism in retinol (vitamina A) care este un antioxidant indispensabil si care protejeaza pielea de efectul radicalilor liberi, care favorizeaza imbatranirea cutanata.
Conform cercetatorilor de la Institutul National Francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala, consumul de caroten creste cu aproximativ 30% sinteza melaninei. Cum nimic nu este intamplator, alimentele carotenoide sunt cele de sezon, care hranesc, potolesc setea, reintegreaza sarurile minerale pierdute prin transpiratie si furnizeaza necesarul de vitamine.
Uleiul de masline este ideal atat in farfurie, cat si aplicat direct pe piele, situatie in care ofera pielii o tenta aurie, de mare efect. In salate, in combinatie cu rosiile, uleiul de masline favorizeaza asimilarea celui mai bun antioxidant, licopenul, ce reduce riscul arsurilor solare si implicit, a cancerului de piele.
Vitamine si minerale care iti mentin pielea aramie
Seleniul si vitaminele A si E sunt alti aliati ai bronzului, pe care ii gasesti in alimente. Vitamina A se gaseste din abundenta in ficat, oua, peste gras, unt si branza, iar vitamina E in oleaginoase precum nuci, alune si arahide. Seleniul este un mineral ce protejeaza impotriva petelor solare, faciliteaza bronzatul si incetineste imbatranirea cutanata, actionand contra radicalilor liberi. Alimentele care contin seleniu sunt cerealele si fructele de mare.
Piersicile cresc toleranta pielii la actiunea razelor ultraviolete, iar continutul de beta-caroten favorizeaza cicatrizarea si ajuta la reinnoirea celulelor. Pentru ca bronzul sa se mentina cat mai mult timp, specialistii recomanda consumul alimentelor bogate in tirozina, substanta care participa la reactiile chimice importante din organism, fiind si precursor al melaninei. Tirozina se afla in branza, lapte si galbenus de ou.
Vitamina C trebuie consumata cu masura inainte de a merge la plaja. Desi previne imbatranirea cutanata, un aport ridicat de vitamina C intarzie procesul de bronzare! De aceea, evita consumul exagerat de portocale, de lamai sau de grepfruit, de varza, patrunjel, cartofi si de broccoli in perioadele in care te expui la soare.
Tot pentru o piele frumoasa si un bronz asemenea, evita consumul de dulciuri, alcool si tutun in vacanta de vara.
Un articol realizat de Simona Tucaliuc
Comentarii (1)
Bunaa ! Vreau sa ma ajuti si pe mine cu ceva.. :-? eu am pielea foarte albaa.. Si as vrea sa fiu putin mai " colorata " nu numai pe corp..ci si la fata.. :| Ce sa fac ? :-ss :*
Posteaza comentariu